Leírás
A felszíni jég óceán
Oni-Hagi chawan matcha teáscsésze
A felszíni jég óceán Oni-Hagi chawan
Shibuya Deishi hagi-yaki chawan matcha teáscsésze
12 cm átmérőjá, 8,2 cm magas hagi teáscsésze Shibuya Deishi kezéből.
Shibuya Deishi
Shibuya Deishi 渋谷泥詩 (1928-2017) a Hagi kerámia egyik doyenje volt, munkái ma talán még népszerűbbek a gyűjtők és a felhasználók között egyaránt. Hosszú karrierje során számtalan díjat és elismerést kapott, a Hagi kiállítást 5 alkalommal, a Yamaguchi-prefektúra szintű kiállítást 3-szor, a kortárs japán Chugoku körzeti kiállítást szintén háromszor nyerte meg.
A Japán Kortárs Képzőművészeti seregszemle kínai tagozatán háromszor mutatták be munkáit.
Meghívták a 18. Kortárs Képzőművészeti és Művészeti Kiállításra.
1984-ben Nemzetközi Művészeti Kulturális díjat kapott. 1990-től a Hagi Kézműves Egyesület elnöki szerepét töltötte be. A jellegzetes oni hagi mázzal 30 éven át kísérletezett, végül a szalmából égetett hamu mázat használta. Munkái azonnal felismerhető, egyedi, finom, éteri stílusban készültek, a hagyományos Hagi esztétikát fűszerezik kortárs jegyekkel.
A Hagi kerámia (萩焼, Hagi-yaki) főbb jellemzői
- a meglehetősen könnyű, kevert, szemcsés alapanyagra felvitt
- finom földspát és hamu máz
- ami vastagon vonja be a tárgy testét és hajszálrepedések (crackle, japánul Kannyu) borítják.
- A crackle máz a használat során beengedi a folyadékot, teát és jellegzetes patinát von a csésze köré.
- A viszonylag nagy testet masszív talp hordozza, amin ugyancsak jellegzetes vágás látható.
- A bevágás eredete állítólag a tea népszerűségének növekedésével hozható összefüggésbe. A Tensho korban és azt megelőzően a tea a nagyurak kiváltsága volt, értelemszerűen a méregdrága, vagyonokat érő tárgyakhoz is csak nekik volt hozzáférésük. A vágás csorbát ejtett a csészén és másodosztályként már lehetőség nyílt arra, hogy a középosztály tagjai is megkaparintsák.
- Különösen nagy becsben tartott, jól sikerült darabokon a vágás szerkezeti elem és keresztben négyfelé osztja a talpat.
Az itt látható hagi chawan Yamane Seigan műhelyében a Kousaianban készült, aki a Hagi mellett más stílusokban is otthonosan mozog. A csésze enyhe rószaszín elszíneződése a mázba kevert hamu eredménye, részben véletlenszerűen, az égetési viszonyoktól függően alakul ki, és emeli a tárgy értékét.
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.





















Értékelések
Még nincsenek értékelések.