Leírás
Da Hong Pao prémium
Wuyi Yancha Da Hong Pao
岩茶 大红袍
Wuyi hegyi Nagy Vörös Köntös szikla oolong tea
Nagy levelű, enyhén fermentált, finoman sütött AAA minőségű tea. Ízben inkább a lágyabb, finomabb vonalat képviseli. 5 felöntésig ad finom hosszú önteteket nagy eleganciával.
Da Hong Pao, vagy Ta Hong Bao, sőt Ta Hung Pao, mind helyes átirat. A Nagy Vörös Köntös maga: A TEA. A kánon szerint a legritkább, legnehezebben elérhető, megfizethetetlen, gyógyító erejű tea, aminek eredeti, 300 éves anyafái ma is megtalálhatóak a Wuyi egyik szűk szurdokában.
Da Hong Pao nevű teafajta nincs. Mint bizonyára tudják a Wuyi sziklateái genetikailag állandó fajtákból gyártott, faszénen sütött oolong teák és nevük legtöbbször megegyezik a gyártáshoz használt fajta nevével is. A Da Hong Pao teához a Bei Duo 北斗一号, azaz Nagy Göncöl No. 1 . illetve a Qi Dan 奇丹 „Furcsán bíbor”, vagy más Shui Xian jellegű nagylevelű fajtákat használnak ezeket akár blendként keverve.
Mindenesetre az első számú tea címénél jobb ajánlólevél (vagy marketing fogás) ma sem kell, összességében viszont azt eredményezi, hogy a kitűnő névre sok-sok tucat-tea települ, a kicsit jobbak ára pedig ha nem is a csillagoknál, de az ég alján kezdődik.
A legendát sokszor sok helyen leírták, röviden itt és most csak annyit, hogy a Qing dinasztia egyik magasrangú hivatalnoka a környéket járta, amikor elhatalmasodott rajta betegsége és rövidesen élet-halál között lebegett. Végül a WuYi egyik csúcsán álló kolostor szerzetesei vették gondjaikba és a hagyomány szerint az ősklónokról származó teával meggyógyították. Hálából a felépülő tisztségviselő visszatért, elzarándokolt a sziklapadhoz, ahol a három öregecske fa áll és ráterítette a hatalmát és háláját jelképező vörös palástot.
Azt is leírtuk már, hogyan szedik az ős fákról a világ legdrágább teáját, azt még nem, hogy tavaly a szedést a fák védelmében bizonytalan időre felfüggesztették. A másod-harmadvonal teái már szélesebb közönséghez is eljutnak.
A Wuyi oolong teák megfelelő körülmények között nagyon sokáig, akár évtizedekig is eltarthatók.

Gyártási részletek
Szedés: 2023.04.25
szedési standard: fiatal kinyílt levelek (嫩青)
Időjárás: napos
Hervasztás és fermentáció 12,2 óra
Válogatás 2023.05.13.
Forró levegős szárítás:2023.05.15-2 2 x 35 perc
Első faszenes sütés: 2023.006.01.-9:30 óra hosszan
Második faszenes sütés: 2023.07.14-9:30 hosszan
Lezáró faszenes sütés: 2023.09.22
Az oolong teákról bővebben itt és itt olvashat, az oolong tea gyártását itt ismerheti meg.
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.




Wuyishan,











Értékelések
Még nincsenek értékelések.