Hoshino Seichaen

Nemzeti díjnyertes Kiwami Gyokuro

18 900Ft

„Díjnyertes top grade gyokuro 2 x 5 gr”
Eredet: Kurogi falu, Yame City, Fukuoka, Yame, Japán
Gyártó: Masafumi Jyo
Gyártási év: 2025
Jelleg: Csúcsminőségű, díjnyertes gyokuro
Elkészítés: Teáskannától függően   50 ml víz

  • Első felöntés: 40 fokon 2-4 percig
  • Második felöntés: 50 fok 25 mp
  • Harmadik felöntés:  50-60 fok 1,5 perc, majd egyre hosszabban, egyre forróbban.

A teát tartsa mindig hűtőszekrényben!
Használja a lehető leglágyabb <50 mg/liter összes ásványi anyag tartalmú tisztított, vagy természetes vizet! A szuper, versenyeztetett gyokurók elkészítése önmagában is kihívás, a receptek csak tág iránymutatást adnak.

5 készleten

Cikkszám: g128 Kategóriák: , , , Címkék: ,

Leírás

Nemzeti díjnyertes Kiwami Gyokuro  Hoshitea kiwami gyokuro

2025農林水産大臣賞受賞玉露 (5g× 2ヶ木箱入)

2025 A Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium díját elnyert  Gyokuro (5g x 2 fa dobozban) A 2025-ös fukuokai Teaversenyen a kézműves gyokuro kategóriában első díjat is nyert top tea. A gyokuroban a fukuoka prefektúra által rendezett verseny érthető okokból meghatározó.

Ez a tea Masafumi Jyonak a Yame és Hoshino falu között elterülő hegyi ültetvényéről származik, a Hoshitea nem terleője ennek a teának, egyfajta patrónusként segítette őt munkájában.

A hivatalos neve kiwami, amit minden teatermelő a legjobb teájára használ, azt jelenti, extrém, különleges, végső  (ultimate).

A hontama gyokuro a hagyományos árnyékolással és mesterien, kézzel feldolgozott gyokurót jelenti.

Ez a teatermelőnek az igazság pillanata, az ítélet órája, amikor kiderül, érdemes volt-e egész évben dolgoznia. Teljes testét bele kell adnia, amikor az ültetvény legjobb teáit feldolgozza. Mimimum 3-4 órás gyúrás-sodrási folyamatról van szó, amit a teamesterek felváltva csinálnak.  A mindvégig melegített trópusi fa asztalon végzett embertpróbáló sodrás végén faszénen finoman, óvatosan lesütik a teát, amitől egy még különlegesebb virágos  felhangot kap – azt mondják rá, ez november virága.

A csinos fadobozban 2 darab 5 grammos tasak van

Korlátozott darabszámban kapható.

kiwami-gyokuro-japan-zold-tea

Látogatás Masafumi Jyo a legjobb gyokuro mester termelőjének Kurogi faluban található ültetvényén.

Ennek az évnek júniusában meglátogattuk Masafumi Jyot, aki Yame város mellett Kurogi faluban gyokuro teát termel.

 Jyo tapasztalt gyokuro termelő aki a Nemzeti Teaversenyen, a legfontosabb japán teaversenyen első helyezést nyert el. Jyo és felesége Shiho-san várt minket, majd egy kisteherautóra szálltunk és meglátogattuk az ültetvényt.

kiwami-gyokuro-japan-zold-tea

Először azt kérdeztem tőle, mi indította el a teakészítés útján?

Jyo elmondta, hogy amikor még kisiskolás volt, az apja átalakított egy háztáji kertet, ahol azelőtt japán narancsot termeltek és valamilyen meggondolásból teát, azon belül is gyokurót kezdett termelni benne, ő pedig minden évben az arany héten (májusban) segített neki a szedésben.

„Amikor 19 éves voltam, a hagyományos Dengyoku (hagyományos autentikus Gyokuro) olyan alacsony áron volt csak eladható, hogy szinte senki sem akart vele foglalkozni.”

Ennek ellenére átvette apjától a kertet, és folytatta a gyokuro termesztést és gyártást, de eközben teljes állásban teherautó sofőrként dolgozott.

Kuroki falu nem tartozott az új hullámos kiválónak tartott gyokuro területek közé, ő ennek ellenére kitartóan kísérletezett.

Masafumi Jyo

A tea szezonnak vége, a felső leveleket mind leszedték, de az ágak mind erősek.

kiwami-gyokuro-japan-zold-tea

A teaültetvény, ha elkezdik letakarva művelni, egyre kerekebb leveleket produkál. 

„Ami jó lehet Hoshino faluban az nem biztos, hogy jó lesz Kurokiban.”

Az idők folyamán saját külön módszert dolgozott ki.  Először is hamarabb kezdte el az árnyékolást és intenzívebben, úgy, hogy csak egészen kevés fény jutott be az ültetvényre.

A mezőgazdasághoz nem különösebben értettem, szerettem mindenféle zöldségekkel és egyéb növényekkel foglalkozni, de amit tudok, azt nagyrészt csak ellestem apámtól.- mondja szerényen.

„A Sae (Saemidori) azonnal lehengerlő umami ízzel ajándékoz meg, ezzel szemben a Kirari 31 évről évre változik, odafigyelést és törődést igényel.”

Ártatlan mosolya kitartó kérlelhetetlen karaktert fed el, aki mindösszesen már több, mint 20 éve foglalkozik gyokuroval.

Az ültetvény megtekintése után meghívott minket egy gyokuróra otthonában.

Idegesen, izgatottan kóstoltam meg a cseppnyi elkészített gyokurót. Lágy, hihetetlenül elgáns íz, ami lassan szétárad a számban és a torkomban. Annyira megfogott az orromig felszálló illata, hogy be kellett hunynom a szememet.

A riport a Sakurai tea oldalán jelent meg

 

A Hoshitea normál gyokurói

Gyokuro Hoshi Fu  – a nyugati ízlésnek és magyar pénztárcának is elfogadható mindennapi édes gyokuro

Gyokuro Dento Hon  – a legjobb választás, ha nem akar engedményeket tenni, és ha megfizethető hagyományos árnyékolású, mély ízű gyokurót keres.

Gyokuro Seiun – ebben a kategóriában, ahol az intenzitás és mélység számít, tökéletes.

伝統本玉露    ほしの秘園 Hoshi no Hien hagyományos gyokuro – csak Japánban kóstolható

Shuppin

A kiállításon bemutatott, és díjazott gyokurók:

Shuppin Gyokuro

Gyokuro Mare  稀 – kincs

Platina Shuppin gyokuro  八女伝統本玉露 出品玉露 – díjnyertes gyokuro

Kiwami Gyokuro

A Platina gyokuro frissen, gyártás után érkezik minden év december elején.

kiwami-gyokuro-japan-zold-tea kiwami-gyokuro-japan-zold-tea

Masafumi Jyo Masafumi Jyokiwami-gyokuro-japan-zold-tea kiwami-gyokuro-japan-zold-tea kiwami-gyokuro-japan-zold-tea kiwami-gyokuro-japan-zold-tea

Hoshitea kiwami gyokuro

tradicionális kiwami gyokuro

Hoshitea kiwami gyokuro

 

További információk

Gramm

25, 5

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Nemzeti díjnyertes Kiwami Gyokuro” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük