A fekete teák osztályozásában előforduló kifejezések egy része szigorúan technikai jellegű, más része történelmi tévedésből vált szakkifejezéssé.

Orange Pekoe
A tea kifeslett hármas rügye, tulajdonképpen annyit jelent: a teljes, friss hajtás. (történetéről itt csak annyit, hogy a Pekoe a kínai Bai Hao (fehér szőrme) félrehallása, Orange pedig az orániai uralkodóház révén lett pusztán marketing megfontolásból. Flowery, ha a belső rügy még zárt; tippy, ha külön rügyek, golden, ha középső, még ki nem feslett rügyek lettek a teához keverve. A tört, a fannings, vagy CTC teák nem jelentenek rosszabb minőséget a „leveles” teához képest. A filteres teák jellemzően dust minőséget tartalmaznak, jó esetben BPS osztályból. Ásványianyag-tartalmuk megfelelő, hamutartalmuk magas, kifinomultságuk 0.
Ortodox feldolgozás
| Teljes levelek | FTGFOP TGFOP TGFOP-1 GFOP FOP OP | Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe Tippy Golden Flowery Orange Pekoe Tippy Golden Flowery Orange Pekoe One Golden Flowery Orange Pekoe Flowery Orange Pekoe Orange Pekoe |
| Tört levelek | GFBOP FBOP GBOP BOP 1 BPS | Golden Flowery Broken Orange Pekoe Flowery Broken Orange Pekoe Golden Broken Orange Pekoe Broken Orange Pekoe One Broken Pekoe Souchong |
| Fannings Finom eredetű teák | GOF FOF BOPFs OF OPD OD OCD FD | Golden Orange Fannings Flowery Orange Fannings Broken Orange Pekoe Fannings Orange Fannings Orthodox Pekoe Dust Orthodox Dust Orthodox Churamoni Dust Fine Dust |
| CTC feldolgozás | BOP BP BPS OF PF PF1 | Broken Orange Pekoe Broken Pekoe Broken pekoe Souchong Orange Fannings Pekoe Fannings Pekoe Fannings One |
| Dust (por) | PD D CD PD1 D1 RD FD | Pekoe Dust One Dust One Churamoni Dust Pekoe Dust One Dust One Red Dust Fine Dust |
