Leírás
Hagi Ido japán matcha teáscsésze
Hagi yaki 萩焼
Hagi Ido japán matcha teáscsésze
12 cm átmérőjű, 8 cm magas hagi chawan 7. Kaneda Keien (兼田佳炎) műhelyéből.
Az antik kínai teáscsészék formavilágát a koreai keramikusok dolgozták át, és Japánban nyerte el végső formáját. Ez a tradicionális és mégis átdolgozott forma az IDO, ami se nem rosszabb, se nem jobb, mint más formák. V alakú, meredek talpszögű, matcha készítéshez nagyon kényelmes forma.
A csésze 14,5 cm széles 8,2 cm magas, jellegzetes szép, hagi csésze.
A Hagi-yaki (萩焼) híresen változik az élete során, porózus alapagyagja magába szívja az elkészített teákat, ami lassanként befészkeli magát a máz finom hajszálrepedéseibe (kan-nyuu), élő textúrát hozva létre, aminek hét élet, hét átalakulás „nanabake” a neve. Ezért a precízek, ráérősök és megszállottak, akárcsak a yixing és más kerámiák esetében minden tárgyukat más ás más teafajtához szoktatják, és ivás közben további árnyalattal bővítik érzékeik és örömeik körét. A megszállottság és a túlzott figyelem persze fárasztó és nekünk nincs hét, hanem csak egy életünk, de akinek van kedve és ideje hódolhat ennek a szokásnak.
A Hagi kerámia (萩焼, Hagi-yaki) főbb jellemzői
- a meglehetősen könnyű, kevert, szemcsés alapanyagra felvitt
- finom földspát és hamu máz
- ami vastagon vonja be a tárgy testét és hajszálrepedések (crackle, japánul Kannyu) borítják.
- A crackle máz a használat során beengedi a folyadékot, teát és jellegzetes patinát von a csésze köré.
- A viszonylag nagy testet masszív talp hordozza, amin ugyancsak jellegzetes vágás látható.
- A bevágás eredete állítólag a tea népszerűségének növekedésével hozható összefüggésbe. A Tensho korban és azt megelőzően a tea a nagyurak kiváltsága volt, értelemszerűen a méregdrága, vagyonokat érő tárgyakhoz is csak nekik volt hozzáférésük. A vágás csorbát ejtett a csészén és másodosztályként már lehetőség nyílt arra, hogy a középosztály tagjai is megkaparintsák.
- Különösen nagy becsben tartott, jól sikerült darabokon a vágás szerkezeti elem és keresztben négyfelé osztja a talpat.
Az itt látható hagi chawan Eisen Watanabe műhelyében készült, aki a Hagi mellett más stílusokban is otthonosan mozog. A csésze enyhe rószaszín elszíneződése a mázba kevert hamu eredménye, részben véletlenszerűen, az égetési viszonyoktól függően alakul ki, és emeli a tárgy értékét.
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.







Értékelések
Még nincsenek értékelések.