Hagi Yaki

Ido japán matcha teáscsésze

21 900Ft

„Hagi IDO chawan”
Eredet: Hagi, Yamaguchi, Japán
Gyártó: Kaneda Keien
Gyártási év: 2010
Jelleg: fatüzes japán teáscsésze
Használat: Első használat után érdemes hideg vizes fürdővel beavatni. A csészét rendszeresen használni kell.  Ha hosszú ideig nem használjuk, vízbe merítve újra be kell avatni. Használat után mossa el langyos vízzel és puha ruhára fordítva szárítsa.  Ne használja mikrohullámú sütőben.

1 készleten

Leírás

Hagi Ido japán matcha teáscsésze

Hagi yaki 萩焼

 

Hagi Ido japán matcha teáscsésze

12 cm átmérőjű, 8 cm magas hagi chawan 7. Kaneda Keien (兼田佳炎) műhelyéből.

Az antik kínai teáscsészék formavilágát a koreai keramikusok dolgozták át, és Japánban nyerte el végső formáját.  Ez a tradicionális és mégis átdolgozott forma az IDO, ami se nem rosszabb, se nem jobb, mint más formák. V alakú, meredek talpszögű, matcha készítéshez nagyon kényelmes forma.
A csésze 14,5 cm széles 8,2 cm magas, jellegzetes szép, hagi csésze.

A Hagi-yaki (萩焼) híresen változik az élete során, porózus alapagyagja magába szívja az elkészített teákat, ami lassanként befészkeli magát a máz finom hajszálrepedéseibe  (kan-nyuu), élő textúrát hozva létre, aminek hét élet, hét átalakulás „nanabake” a neve.  Ezért a precízek, ráérősök és megszállottak, akárcsak a yixing és más kerámiák esetében minden tárgyukat más ás más teafajtához szoktatják, és ivás közben további árnyalattal bővítik érzékeik és örömeik körét. A megszállottság és a túlzott figyelem persze fárasztó és nekünk nincs hét, hanem csak egy életünk, de akinek van kedve és ideje hódolhat ennek a szokásnak.


A Hagi kerámia  (萩焼, Hagi-yaki) főbb jellemzői

  • a meglehetősen könnyű, kevert, szemcsés alapanyagra felvitt
  • finom földspát és hamu máz
  • ami vastagon vonja be a tárgy testét és hajszálrepedések (crackle, japánul Kannyu) borítják.
  • A crackle máz a használat során beengedi a folyadékot, teát és jellegzetes patinát von a csésze köré.
  • A viszonylag nagy testet masszív talp hordozza, amin ugyancsak jellegzetes vágás látható.
  • A bevágás eredete állítólag a tea népszerűségének növekedésével hozható összefüggésbe.  A Tensho korban és azt megelőzően a tea a nagyurak kiváltsága volt, értelemszerűen a méregdrága, vagyonokat érő tárgyakhoz is csak nekik volt hozzáférésük. A vágás csorbát ejtett a csészén és másodosztályként már lehetőség nyílt arra, hogy a középosztály tagjai is megkaparintsák.
  • Különösen nagy becsben tartott, jól sikerült darabokon a vágás szerkezeti elem és keresztben négyfelé osztja a talpat.

Az itt látható hagi chawan Eisen Watanabe műhelyében készült, aki a Hagi mellett más stílusokban is otthonosan mozog. A csésze enyhe rószaszín elszíneződése a mázba kevert hamu eredménye, részben véletlenszerűen, az égetési viszonyoktól függően alakul ki, és emeli a tárgy értékét.


Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.

Hagi Ido Japán matcha teáscsésze Hagi Ido Japán matcha teáscsésze Hagi Ido Japán matcha teáscsésze Hagi Ido Japán matcha teáscsésze Hagi Ido Japán matcha teáscsésze Hagi Ido Japán matcha teáscsésze Hagi Ido Japán matcha teáscsésze Hagi Ido Japán matcha teáscsésze Hagi Ido Japán matcha teáscsészeA hagi hét élete 9. hagi chawan japán matcha teáscsésze

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Ido japán matcha teáscsésze” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük