Leírás
Tsubokiri sencha kin 80 gramm


Tsubokiri sencha kin -arany
秋季限定 壺切茶 A teáskorsó felnyitása 80 gramm
Október utolsó hetétől kapható, ameddig a készlet tart.
A japán teák sosem frissek és mégis mindig azok. A tavaszi szedést követően közel fél évig érnek. A japán teaültetvényeken a shincha mellett a legfontosabb bemutatótea a tsubokiri időszak reprezentatív teája. Október végére, amikor a teaházban a hidegek eljövetelével megnyitják a teaház közepén fekvő tűzhelyet eljön az ideje az idén májusban szedett teát tartalmazó korsó megbontásának. A gyokuro és a matcha esetében ez ténylegesen egy szertartás, míg a senchák kevésbé formálisan, de lehetőség szerint díszcsomagolásban érkeznek a vevőkhöz.
Ez a tsubokiri, a teáskorsó felnyitása. Ez a japán tea egyik legfontosabb eseménye. Az itt kínált tea Marukyu-Koyamaen két ünnepi senchája közül az ezüst fokozat díszcsomagolásban. Ez a két tsubokiri sencha közül a könnyebben emészthető, de sok tekintetben izgalmasabb, mint az arany, különleges, a hagyományos, Uji japán tea ízeket bemutató tea.
Finom, kiterjedt, ezüstös íz.
2018-tól a tasak 80 grammos.

2021-ben több nehéz év után végre újra egy kiváló év még kiválóbb teáit kóstolhatjuk
2023 jó év kiegyensúlyozott teája
.
Ez itt egy elkeseredett leírás 2018-ból.
Marukyu-Koyamaen Tsubokiri sencha Kin 2018
A tsubokiri szezon arany teája egy nehéz év nyomait viseli magán. A késő tavaszi fagy után nehezen éledtek újjá az ültetvények, szinte mindenhol nehéz évjárat volt 2018. Ennek ellenére egy arany címkével jelzett teának meg kell próbálnia nemesnek és aranyosnak lenni. A szokásosnál több, hamar élesedő aranyos helyett fanyaros jegyet kicsit forróbb vízzel és rövidebb felöntésekkel lehet ellensúlyozni. A harmadik felöntésben szépen elsimul a tea. Legalább mindenkinek világos lehet, hogy a teában is vannak évjáratok (persze ehhez ugyanazt a teát két különböző évben is meg kellene kóstolniuk.) A japán és koreai no meg az ortodox tea hagyomány igyekezete ellenére, hogy a minőséget időben, az egyes évjáratok között egalizálják, igenis érezhető, ha jobb és érezhető, ha kicsit rosszabb évet éltünk. A borban már nem így van Bruno Prats, a bordói borász szerint „nincsenek többé rossz évjáratok”, azaz nincsenek többé évjáratok. Szerintem pedig már nincs a régi értelemben vett bor sem és ebben a folyamatban pont a lényeg, a bor energiája veszett el. Ismétlem, ez egy nehezebb évjárat, amit a gyártó elegánsan oldott meg. Másrészt attól, hogy egy év nehezebb a teatermesztés és ipar még létezik, választanak első teákat, ebben az évben pédául Maiko és Hoshi teák lettek az elsők a gyokuro kategóriában. A kisebb mennyiségű, nehezebben előhívható teatermés 90 helyett 80 grammos tasakokat is hozott.
A tasak 80 grammos
A tubokiri teákról az új tea bemutatásának szertartásáról itt és itt olvashat.










Értékelések
Még nincsenek értékelések.