Tamba Yaki 丹波立杭焼

Tamba chawan Tozan Ichino

48 900Ft

„Tamba Yaki 丹波立杭焼”
Eredet: Imada, Kamitachikui, Hyōgo Japán
Gyártó: Tozan Ichino
Gyártási év: 2000
Jelleg: japán fatüzes tamba yaki teáscsésze
Használat: Beavatni nem szükséges. Használat után mossa el langyos vízzel és puha ruhára fordítva szárítsa. Ne használja mikrohullámú sütőben.

Elfogyott

Leírás

Tamba chawan Tozan Ichino

Tamba chawan Tozan Ichino

Tamba chawan Tozan Ichino

A Tamba vagy Tanba kerámia Tamba-yaki (丹波焼き) egyike a hat ősi japán kerámiastílusnak, máz nélkül készül a hatalmas fatüzelésű kemencerendszerekben, mintázatait az alapanyag összetételének változása és a csészére visszahulló és az egy hetes égetés alatt megolvadó hamu, pernye adják.

Ezen a gyönyörű csészén viszont van máz, ún. galaxis máz, az alapmáz pedig épp a máznélküli Tamba színeit idézi.

A csésze 13 cm széles, 8 cm magas és a híres tamba keramikus Thozan Ichiho műhelyében készült.  A tamba 800 éves múltra tekint vissza egyike az ősi japán kerámiáknak. Nem a méret számít, nagyobbnak érződik, mint a leírt, egyébként átlagos méretek.  A Tanba kerámiáról részletesen itt írtunk.

A bizen színejátszó, rejtélyesen dekoratív, a shigaraki vörösessárga, érdes, az echizen sziklás, földes moszatos, a tamba pedig talán maga a földből kiszakított tárgy.

Én Echizen és Tamba hívő vagyok, a szürke köpeny mögött nagyon jól használható és érzékeny, a teaházba illő  társra lelhetünk ezekban a tárgyakban.

A tamba kerámiát falu méretű kemencékben égetik, mázat alapvetően nem használnak, de természetesen vannak művészek, akik szép selymes mázat varázsolnak a rusztikus külsőre. De alapvetően mázatlan és a kialakuló  mintázatot az agyag ásványi összetétele és a kemencében elfoglalt hely határozza majd meg.

A maradék kettő a Seto és a Tokoname már teljesen más világ.

 


A Tamba, vagy Tanba kerámia 丹波立杭焼 a Hyōgo prefektúrában található Sasayama és Tachikui városka kerámiája, egyike a Hat Ősi japán Kerámiaközpontnak

A Hat Ősi japán Kerámiaközpont (六古窯 Rokkoyō) egy esztéta, teoretikus Koyama Fujio (小山富士夫 1900–1975) terminológiája a legértékesebb japán kerámiastílusok leírására.

Ezek a következőek:

  • 備前焼, Bizen-yaki   – Bizen, Okayama
  • 越前焼, Echizen-yaki –   Echizen, Odacho, Miyazaki, Fukui Prefektúra
  • 瀬戸焼, Seto-yaki  –  Seto, Aichi Prefektúra
  • 信楽焼, Shigaraki-yaki  – Kōka, Shiga
  • 丹波立杭焼, Tamba-Tachikui-yaki  –  Sasayama és Tachikui, Hyōgo prefektúra
  • 常滑焼, Tokoname-yaki   – Tokoname, Aichi Prefektúra

A Tamba kerámiákat hatalmas, domboldalba épített, függőlegesen tagolt noborigama kemencerendszerekben, fával égetik, a mintázat több-kevésbé véletlenszerű, kevésbé akkor, amikor a keramikus hamut, növényi részeket, ásványokat potyogtat, helyez el a csésze felületén.  Ennek a csészének a mintázata természetes, a vörös fordult a tűz felé, a hamumázas rész a kemence oldala felé.

 


 

Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.

Tamba chawan Tozan Ichino Tamba chawan Tozan Ichino Tamba chawan Tozan Ichino Tamba chawan Tozan Ichino Tamba chawan Tozan Ichino Tamba chawan Tozan Ichino Tamba chawan Tozan Ichino Tamba chawan Tozan Ichino Tamba chawan Tozan Ichino Tamba chawan Tozan Ichino
Tamba chawan matcha teáscsésze 6 Tamba chawan matcha teáscsésze 6
Tamba chawan matcha teáscsésze 1 Tamba chawan matcha teáscsésze 1

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tamba chawan Tozan Ichino” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük