Leírás
Rui Xiang Dafné szikla oolong tea
Wuyi Yan Cha Rui Xiang
岩茶 瑞香
Wuyi yan cha Dafné szikla oolong tea
„Hao Shan Hao Shui Chu Hao Cha 好山好水出好茶”
„A jó hegyek és jó víz jó teát adnak”
Good Mountain and Good Water Make Good Tea
Rui Xiang Dafné wuyi hegyi yan cha szikla oolong tea
Kedves Szikla oolong hívők és szakértők (岩茶高手们 Yán chá gāoshǒumen)
Tudjátok-e mi a különbség a Bai Ruixiang 白瑞香、a Ruixiang 瑞香 és a Bai shui xiang 百岁香 között? Senkit sem szeretnék kényelmetlen helyzetbe hozni, az idevágó szakirodalom sem segít eloszlatni a tanácstalanságunkat, ráadásul 百瑞香 Bai Ruixiang néven egy kereskedő márka is létezik.A Wuyi szikla tea három alapműve (Huang Xiangeng: Wuyi Tea elmélet 武夷茶说 黄贤庚, Luo Shengcai: Híres Wuyi Szikla teák 武夷岩茶名丛录(罗盛财), Yao Yueming: Wuyi szikla tea 武夷岩茶(姚月明)) egyike sem említi a Ruixiangot, ami azt sugallja hogy ez a tea nem is létezik. Úgy tűnik, hogy ez a név valamiféleképpen egy variáns, vagy egy másik tea nevének rövidebb változata lehet, ami a teaházak teagőzös mélyén veszítette el eredeti formáját, pedig nem így van.
- A Bai Ruixiang a Wuyi egyik terroir teája a Hui Yuan Keng 慧苑坑 termőhelyről és több, mint száz éves múltra tekinthet vissza. Mint oly sok esetben, divatok, jöttek és mentek, gazdasági és egyéb tényezők következtében a Bai Rui Xiangból, ami valaha fontos eredeti terroir volt, mára nagyon kevés maradt. A Bai Rui Xiang eredetlegendája szerint a Qin dinasztia idején hosszú aszály sújtotta a Wuyi hegységet, a teatermelők szerte a vidéken oltárokat állítottak és az esőért imádkoztak. Egy reggel egy favágó egy fehér ruhába öltözött lányra lett figyelmes, amint vizet vitt fel a hegyre. A favágó követte a lányt, aki a Huiyuan völgybe ment és ott a vízzel egy teafát locsolt meg. Amikor a favágó a lány felé közelített, az egy szempillantása alatt eltűnt, ő pedig ott találta magát a burjánzóan zöld teafa előtt, ami a fehér ruhás lány kecsességére emlékeztette és csodálatos illatot árasztott. Így nevezte el Fehér Ruixiangnak, ami egy igen népszerű illatos virág, a Daphné neve is egyben.
- A Ruixiang ezzel szemben egy a Fujiani Tea Tudományos Intézetben a közelmúltban felfedezett illetve kifejlesztett tea variáns neve, amely a keresztségben eredetileg a 305-ös nevet kapta. Az elegáns aromájú és telt ízű tea 2003-ban született a Huang Jin Gui gyártásához használt Huangdan Wuyi hegyi házasításából. Miután jónéhány teaversenyen díjat nyert, a variánst promotálni kezdték a Wuyi termelők között, akik nemcsak azért kedvelték meg, mert könnyen alkalmazkodó és magas hozamú fajtáról van szó, de azért is, mert a nevét csak egy szó távolság választja el a csaknem kihalt és drágán értékesíthető Bai Rui Xiangtól.
- Végezetül a hasonlóan csilingelő Bai Sui Xiang egy eredeti Wuyi variáns (mingcong), amelynek párszáz éves anyafája szép nagy kerekre nőtt, időnként ma is szednek róla, hogy az egyenlők közt is egyenlőbbek megkóstolhassák.

-
A Wuyi Shan szikla oolongok eredeti termőhelye öt (vagy még több) belső terület (ezek közös neve a San Keng Liang Jian)
A legismertebb ezek közül
- a Niulankeng 牛栏坑,
- és a Wu Yuan Jian 悟源涧
- valamint a Da Keng Kou 大坑口 főbb teafajtái a Rou Gui, Shui Xian
- Liu Xian Jiang 流香涧 Szakadékba Ömlő Illat
- a Hui Yuan Keng 慧苑坑 kert a Tie Luo Han otthona.
A Rou Gui, akárcsak a Shui Xian nagyon érdekes eredeti fajták, egyszerre adják a legolcsóbb, legközönségesebb, igazinak hazudott oolongokat és kivételes gazdag, finom Zheng Wei szikla oolongokat.
Nem mindegy, hogy az ember pár ezer, vagy sok tízezer forintért jut teához. Akármit is mondjanak, a fahéj mégis CSAK fahéj. Sokan megszagolják és tovább is mennek, mert a fahéj CSAK fahéj. A Rou Gui fajta és vele a fahéj, mint azonosító eszköz, igen elterjedt a WUYI shan peremterületein is, mert könnyen magyarázható, befogadható, felismerhető illat-íz. Az újonnan érkezettek örülnek, mert végre felismernek egy tea fajtát, ami ugyanúgy néz ki, mint a többi, de legtöbben ennek ellenére nem értik, tulajdonképpen milyen illat-íz a fahéj?
A cserzett bőrű szikla oolong ivók évtizedek óta kialakították a saját azonosító rendszerüket és már a száraz teából nem is szólva az öntetről nyugtázzák a fahéj megérkeztét. De itt még nem is igazán arról van szó, hogy felismerjük-e, vagy sem a fahéj illatát-ízét. A fahéj ugyanis egyfajta fűszerességet jelöl, ami magában foglalja nemcsak a fahéjat, de az ánizst, borsot, csillagánizst, a friss babér illatát és sok minden mást. Amikor a Rou Guit megalkották, mi pedig örökítjük ezt a tudást, akkor tulajdonképpen az életünket megszépítő fűszerességről, fűszerezésről beszélünk, erre kell emlékeztetnie a Rou Gui fahéj aromáinak. Az olcsóbb Rou Gui édes fahéjat fog mutatni, a drága pedig – ahogy lenni szokott – kifinomult gazdagságot, hosszú utóízt mutat.
Kis bambuszerdő az eső után, orchideák egy zöldülő völgyben, a lótusz tiszta, frissítő színei a fülledt nyárban, a reggeli harmat a hegyekben, bomló virágok; és még tovább, egy emlék, egy színházi emlék, amikor a főszereplő még nem jelent meg a színpadon, de már halljuk a hangját és elképzeljük, nemcsak őt a színészt, de a karaktert is, akit alakít.
A Niu Lan Keng fahéj területei mély V alakú, sötét, párás völgyben várják a csak pár órára feltűnő napsugarakat.
A termelő: Hu úr (teljesen kézzel készített tea)
Származási hely: Kis Bambusz Erdő Wuyi Shan, Fujian.
Szedés 2024.04.28
szedési sztenderd: kis, kinyílt puha levelek napos időben szedve.
Alaptea feldolgozása: 11.5 óra
Készre dolgozás:
Válogatás: 2024.05.19
Nedves sütés (szárítás): 2024.05.26 2x 30 perces menetben
Első faszenes sütés 2024.07.08 9 óra 30 perc
Második faszenes sütés: 2024.08.08 9 óra 30 perc
















Értékelések
Még nincsenek értékelések.