Marukyu-koyamaen

Gabaron matcha 40 gr

19 800Ft

„Gamma-amino vajsavban gazdag zöld tea”
Eredet: Uji, Kyoto, Japán
Gyártó: Marukyu-Koyamaen
Gyártási év: 2025
Jelleg: magas gamma-amino vajsav tartalmú tea. Hagyományos árnyékolású, gránit malomban porrá őrölt japán zöld tea dobozban.  Alkalmas usucha (habos híg tea)  elkészítésére.
Elkészítés: Usuchaként  2 chashaku (茶杓) (kb 2 gramm) teát öntsön fel 1 dl lágy, tisztított vízzel, melynek hőmérséklete  nem haladja meg  a 95 C° -ot. Langyosabb vízzel nem lehet megfelelő habot készíteni!
A matchát tartsa mindig hűtőszekrényben!
Használja a lehető leglágyabb <50 mg/liter összes ásványi anyag tartalmú tisztított, vagy természetes vizet!
A matcha elkészítéséhez elengedhetetlenek a teaszertartás eszközei: chawan teáscsésze 茶碗, chasen teapamacs (茶筅), chashaku (茶杓)teaszedő. Amennyiben más termékkel keverve lassi, smoothie, stb. formában kívánja elkészíteni, érdemesebb  konyhai matcháinkból választani.
Eltartható a gyártástól számított 1 évig.
Nettó súly: 40 gr

 

14 készleten

Leírás

Gabaron matcha magas gamma-amino vajsav tartalommal – 40 gramm

gabaron matcha
Gabaron matcha 40 grammos doboz

Gabaron matcha

Gaba, gabaron matcha, gamma-amino-vajsav

A GABA (gamma-amino vajsav) az idegi ingerületátvitelben jelentős szerepet játszó aminosav. A feldolgozott zöld tea a GABA egyik természetes forrása.  A hatvanas években rájöttek, hogy bizonyos feldolgozási trükkökkel a tea GABA tartalma sokszorosára növelhető. Így születtek meg a GABA teák, köztük a gabaron matcha, amik ugyanúgy lehetnek, zöld, fekete, vagy oolong teák. A GABA teák felfedezéséről, hatásáról itt olvashat részletesen.

Mi a gabaron matcha? Az aminosavakat elsősorban, mint a fehérje molekulák építőköveit ismerjük, ezek mind α-aminosavak. A felépítés eltérései alapján β-, γ-, stb aminosavakat is ismerünk, ezek sokkal kevésbé fontos vegyületek. Lényeges viszont még az agy anyagcseréjének egyik eleme, a γ-aminovajsav (GABA) [4-aminobutánsav], valamint a vitamin hatású p-amino-benzoesav . A japán Növény és Teakutató Intézet jó harminc évvel ezelőtt fejlesztett ki egy módszert, amivel a teák  γ-aminovajsav tartalmát  természetes úton jelentősen fel lehet dúsítani. A módszert most a matchák gyártására is alkalmazta Marukyu-Koyamaen, ez a Gabaron matcha.

A γ-aminovajsav hatása

A  gabaron matcha γ-aminovajsav tartalma javítja az agyi vérkeringést, valamint az agyi erek oxigénfelvételét és a glükózfelhasználást, helyreállítja az agyi mikrocirkulációt, csökkenti az arteriolák fejfájást okozó görcseit. Növeli a vörösvértestek deformabilitását és javítja a kapilláris átjárhatóságot, továbbá a vizuális-motoros teljesítményeket, a koncentrációt igénylő fela­da­tok elvégzésére való képességet és az emlékezőképességet. A csökkent aktivitással, fáradékonysággal, a koncentrálóképesség gyengeségével járó állapotok normalizálásával az érzelmi hangulat javulását idézi elő. Ezzel együtt visszahat az egész test vérkeringésére, mert kiegyensúlyozza a vérnyomást, ami főleg magas vérnyomásban szenvedők esetén nagy áldás. Ezek a hatóanyagok egyébként a normál matchában is megtalálhatóak, de a Gabaron matchában értékük több, mint tízszeres, ami ráadásul megfelelően elkészített tea esetén hatékonyan fel is szívódik a szervezetben. Az γ-aminovajsav hatásmechanizmusát szemben sok ún csodaszer sosem publikált kutatási eredményeivel valóban tudományos keretek között vizsgálták, jónéhány, komoly publikáció közül itt olvasható egy, az alanyok természetesen fiatal patkányok voltak, de az aminovajsavat nem teában, hanem nyers szójababban kapták.  A gabaron matcha jó szívvel ajánlható, mint az idősek mindennapi egészségitala, a nagy munkahelyi stresszt elviselni kénytelen középkorúak hatékony egészségvédő szere.

Ez a matcha nemcsak hatásában, de ízében és megjelenésében is jelentősen különbözik a hagyományos matcháktól. Porózusabb, kicsit zsírosabb, tömör tea. A gabaron matcha elkészítésekor kicsit gondosabban kell eljárnunk, mint egyébként, ne használjunk, 80 Co-nál melegebb vizet és lehetőleg igyuk étkezések közelében. Elkészítéséhez a szokásos matcha eszközökre van szükség, bambusz chasenre és egy, a szokásosnál kicsit nagyobb teáscsészére, mi itt a képeken egy kisméretű chawant használtunk. Szedjünk belőle két bambuszkanálnyit a csészénkbe, ez nagyjából egy kávéskanálnyi, kb 2-2,5 gramm teának felel meg. Készüljünk fel a teára, majd ha nyugodtak és koncentráltak vagyunk, öntsük fel legfeljebb 1 dl forró vízel. Rögtön fogjuk meg a pamacsot és határozott, de laza mozdulatokkal először kicsit kenjük szét a teát, majd W alakban mozogva a csészében verjük fel a teát. Az egész nem tart tovább 15-20 másodpercnél.  Az elkészült teát azonnal, krémesen, habosan igyuk meg.

Életleves, algás, intenzív zöld íz, bosszantó savasság nélkül, sok édes mellékízzel. Ezeket a GABA teákat nem az ízéért készítik és nem is fog versenybeszállni egyik koichával sem, de sokadszorra is nehezen  megfejthető ízű, állagú levestea.

gabaron matcha
Ősleves

gabaron matcha
gabaron matcha raku csészével
gabaron matcha
gabaron matcha
gabaron matcha
gabaron matcha frissen bontva
gabaron matcha
gabaron matcha 100 grammos doboz

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Gabaron matcha 40 gr” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük