Leírás
Karigane Muratake 100 gramm

Karigane Muratake – Arany vadludak a tenger fölött
A Karigane Muratake egy gyokuro eredetű szár és levélmaradék tea. A kariganéról részletesebben itt olvashat.
Elkészítéséhez lágy, tisztított vízre van szükség, ez az a tea, ahol bátran kiélheti teakészítő kreativitását. Gyokuro eredetű teaként elkészíthető 40-60 Co-os, 4 perces első felöntéssel, rövidebb és forróbb továbbiakkal, de lehetséges forróbban is kezdeni.
A karigane akkor született, amikor a japán teák feldolgozása egyre részletezőbbé vált. Ez a XIX. sz. végén történt, Uji teakertjeiben, a gyokuro feltalálásával egy időben. Az új tea utak keresése során szó szerint szétszedték a teát. A kifinomultabb ízek keresése közben minden olyan anyag nem kívánatossá vált a teában, ami a legkisebb fokú fanyarságot idézhette elő.
Ilyen volt a levél szára, a levél nyele, nagyobb erezete, és a levelek alsó harmada. Voltaképpen minden, ami a legszebb, legédesebb teában nem volt benne, bekerült a kariganéba. Ez a selejtezésből nyert anyag még mindig túl értékes volt ahhoz, hogy eldobják, külön tea született hát, ez lett a karigane.
A későbbiekben a gyokuro karigane mintájára más teák ízét is finomították a levélszárak lefejtésével, de bizonyos feldolgozási módszerekben egyszerűen a karigane kosarába került minden, ami a szelektálás legdurvább anyagait eredményezte. A kora tavaszi szedésekből, (gyokuro, kabusecha, sencha) a karigane még az anyatea rész-teájaként került ki, a nyári nyárvégi teákból már egyszerű osztályozási hulladékként.
A Karigane kanjija:
Gan azt jelenti vadlúd, míg a Kari kanjija (jin) a sokaság, a gazdagság, az arany jele.
Muratake azt jelenti bambusz rengeteg. (A mura kanjija házak sokaságát jeleníti meg, azt is jelenti: falu) Tokusen pedig a válogatás minőségére utal. Arany vadludak a szépséges bambuszerdő fölött.
A karigane név egy metafora, a levélszárak és maradékok úgy lebegnek a tea felszínén, mint ahogy megannyi vadlúd pihen a tengeren a hosszú vonulás közben.
Marukyu Koyamaen karigane teái gyokuroból, közvetlen álcahálóval árnyékolt kabusechából, vagy senchából készülnek. A karigane ízvilága általában még egy kezdő teázó számára is meglepően édes. A karigane teák viszonylag alacsonyabb koffeintartalmuk mellett üdítőek, éppen ezért akár késő este is ihatóak. A muratake kilóg ebből a sorból. Ízvilága egyáltalán nem könnyed, inkább olyan, mintha arra a teára szeretne emlékeztetni, ahonnan jött. Egy jó karigane osztályozása, válogatása kézzel mérhetetlen munka, a japánok természetesen már ezt is gépesítették, amellett az alapteája rendkívüli minőség, ezért nem is olcsó teákról van szó. De a Muratake nem is kíván más kategóriába esni. Ez ugyanaz a tea, mint szülője a gyokuro. Csak éppen sokkal választékosabban öltözködik.
Felnyitás és használat után tartsa lezárva, fémdobozva zárva hűtőszekrényben 5 Co-on! Teakészítés előtt vegye elő a hűtőszekrényből és várja meg, amíg felveszi környezete hőmérsékletét. Legjobb a vásárlást követő 6-8 hónapban. A csomagoláson látható lejárat a tea friss karakterének megőrzésére vonatkozó gyári ajánlás, minőségét egyebekben két évig megőrzi.
Eszközöket a karigane elkészítéséhez japán tea kellék kínálatunkból választhat itt és itt.
Belépő a karigane világába pedig itt >>>>>>
További írások és tanulmányok találhatóak a japantea.hu oldalon.





Értékelések
Még nincsenek értékelések.