Mirtusz levél

”  Myrtus communis L „
Eredet:  Olaszország
Gyártási év: 2025
Jelleg: Egész levél
Elkészítési mód:
Elkészítéséhez használjon 90-95 Co-os,  lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, közepes űrtartalmú (4-600 ml) teáskészletet és két csapott evőkanálnyi, 4-5 gramm teát.

Készítsen egy 15 perces felöntést

A herbateákat tartsa az általunk adott jól zárható tasakban, hűvös, napfénytől védett helyen, akár hűtőszekrényben.

Cikkszám: h148 Kategóriák: , Címkék: , ,

Leírás

Mirtusz-  Myrtus communis L.

Mirtusz v9irág

Mirtusz levél

Honos a Mediterráneumban, Nyugat-Ázsiában. Olaszország déli és középső részén, valamint Liguriában található meg. Örökzöld cserje. Dísznövényként a délre néző falakat futtatják vele. Leveleit virágzáskor gyűjtik, mert ilyenkor magasabb az illóolaj tartalma. A termést és friss hajtásokat beérés után szedik. Nagyon sokoldalúan használják, levele, virága és termése külön-külön is hasznos. Olajesszenciája tartósító, antiszeptikus és köhögéscsillapító, teája felső léguti betegségek, gyulladások, láz, influenza esetén alkalmazható. Külsőleg kitűnő nyugtató, relaxáló, hatásos reumára és aranyérre. A levelek asztringens, antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, aranyérre alkalmazhatóak. Különösen alkalmas hasmenés, hugyuti gyulladások kezelésére.

  • Mirtusz kivonat: egy liter vízben forraljunk fel 20 gramm levelet, öt perc után vegyük le a tűzről, szűrjük le, édesítsük mézzel. Napi 5-6 kanállal fogyasszunk belőle.
  • Tea: egy evőkanálnyi levelet 400 ml 100 C fokos vízzel öntsünk fel, hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le.
  • Porrá őrölve mézzel, vagy lekvárral fogyasztható. Kb. 30 gramm levél felhasználásával készíthetünk belőle közepesen erős vörös, vagy fehérborral mirtuszbort, amiből naponta 1-2 kis pohárnyit fogyaszthatunk.
  • Olajesszenciája 2-4 csepp naponta egy kockacukorral étkezések között!
  • Külsőleg, borogatásokhoz 50 gr levelet öntsünk fel egy liter forró vízzel, majd leszűrés után tároljuk hűtve.
  • Eau de toilette: nagyon híres, széles körben használt, egy időben Eau d’ange, avagy “Angyalok parfüme” néven forgalmazták. Elkészítéséhez fél csésze etilalkohol egy csésze levél, pár csepp esszencia kell, hagyjuk így környezeti hőmérsékleten 10 napig, naponta rázzuk fel. Ezután szűrjük le és tartsuk sötét üvegben.

Hatóanyag: levélben 0,1-0,5% illóolaj (pinen, dipenten, kb. 20% myrtenol, geraniol, nerol, eucalyptol

Alkalmazás: aromaticum, stomachicum, adstringens, bronchitis kezelésére. Illatszeripar.

Mellékesen a mediterrán konyha egyik legfontosabb fűszere, disznósülthöz az utolsó 10 percben adjuk hozzá. Campaniában a mozzarellát fiatal mirtusz hajtások közé csomagolva (mortella) vitték a piacra, mert az egyetlen örökzöld volt, ami frissen tartotta és nem rontotta el a sajt ízét.

best before date  2027. augusztus

Mirtusz levél Mirtusz levél Mirtusz levél

A herbateák alkalmazása esetén tartsa be az elkészítéssel kapcsolatos útmutatásokat, ne használjon fölöslegesen sok teát. Herbateáink nem tartalmaznak semmiféle színező, ízesítő, ízfokozó anyagokat vagy hozzáadott aromákat. Ennek köszönhetően különös figyelemmel kell tárolni, légmentesen zárt, hűvös, sötét, száraz helyen, ha lehetséges fémdobozban. Az elkészítés során lehetőség szerint minden esetben a lehető leglágyabb, (<50 mg /  lit összes ásványianyag tartalmú) tisztított vizet használja 90-95 Co-on.

További információk

Gramm

25, 50, 100, 250

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Mirtusz levél” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük