Leírás
2011 Sötét Tea Kert sheng hei cha

2011 Sötét Tea Kert sheng hei cha
安化 黑砖茶
„Aranyos fekete hei cha”
A tea neve Fu Zhuan Hei Cha, magyarra úgy lehet fordítani „Arany virág fekete tea tégla”, de a kínai névben az arany szó nem szerepel. Ez egy Hunan tartományban gyártott hei cha, azaz posztfermentált, préselt fekete tea, aminek a fermentációs fázisaiban saját és beoltott mikroorganizmusokat használnak.
Ezek a puerh gyártásból is ismert mikroorganizmusokon kívül
Aspergillus niger
Aspergillus cristatus
Aspergillus chevalieri és a legfontosabb
eurotium cristatum, kínaiul Jin Hua 金花 arany virág, ami teakörökben és a hagyományos orvoslásban igen nagyra tartott jótékony hatású mikroorganizmus.
A Fu Zhuan névből a Fu a nyár legforróbb napjait, anyár tetőpontját jelenti, amikor a föld elem a legerősebb, ami az ekkor leszedett teát is jellemzi. Nyári, érett, nagy polifenol tartalmú levelek alkotják a teát.
A hei cha gyártás tizenkét fázisa:
szedés
gőzölés és lefedés
a tea nagy dombokba építése
letakart lefojtott állapotban elkezdett fermentáció
sodrás
szárítás
felgőzölés
forgatás újrahalmozás
formába préselés
utólagos, mikroorganizmusok által vezérelt fermentáció
szárítás
csomagolás
Az arany virg a fermentációs fázisok alatt a természetes úton beoltott teában képződik és él és virul. Az arany virág elsődleges jótékony hatását az emésztőrendszerben fejti ki, serkenti a fehérje és szénhidrát anyagcserét, egyszóval mindazt, amire a magyarok hagyományosan a pálinkát részesítik előnyben. Ezzel együtt csökkenti a zsírlerakódást, amit főleg ma fedeztek fel és reklámoznak.
Egy 2010-ben vezetett kutatás, ami a Fu Zhuan teának a hasnyálmirigy által termelt enzimjeire kifejtett hatását vizsgálta megállapította, hogy a Fu Zhuan fogyasztása serkenti a az amiláz és proteáz termelését, nincs hatással a lipáz háztartásra. Így annyi már tudományosan is elfogadott, hogy a hei cha, különösen pedig az arany virágot tartalmazó hei cha hatékonyan segíti az anyagcserét.
Arany virágot összesen 4-5 hei cha tartalmaz, (szecsuáni és hunani fu zhuan, mongol tea, nagy tallér).
Az érlelt, a shu puerh teákat, hei cha posztfermentált teákat mindig, az oolong teákat pedig legtöbbször elmosás után szoktuk fogyasztani. Ez azt jelenti, hogy 5-6 gramm teát (oolongok esetén 7 grammot) 150 ml űrtartalmú kannában, vagy gaiwanban egy rövid, 5-10 másodperces felöntéssel 100 Co-os vízzel készítünk el, de ezt az első felöntést nem isszuk meg. Érlelt és keményen préselt teák esetén szokás a teát kétszer is elmosni. Javasolt a lehető leglágyabb (<50 mg/liter összes ásványianyag tartalmú) tisztított víz használata.
Belépő a Hei cha érlelt fekete teák világába itt és itt >>>>>>
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.







Értékelések
Még nincsenek értékelések.