Leírás
2007 Kang Zhuan tibeti tea
2007 Kang Zhuan tibeti tea
康砖
A gaiwanban készített tea aromája egyedülálló, a gongfu teáé még az orchideáét is felülmúlja, a mongol tea sós és édes, a tibeti vajas tea pedig tiszta és elbűvölő. Különféle tájak lakói különféle teákat isznak. A Qinghai-Tibet fennsík éghajlata zord, kevés az elérhető gyümölcs és zöldség. A helyiek étrendje elsősorban tejen és húson alapul. A tea fogyasztása elsőrendű az emésztés segítése, a zsírok lebontása érekében, mindemellett alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet. A tibeti közmondás szerint: „Inkább egy nap étel nélkül, mint egy nap tea nélkül.”
Ennek megfelelően a tibeti fennsík lakói sok, nagyon sok teát isznak. A fejenkénti fogyasztás 30 kg/év, vagyis havonta 2-3 Kg. “Egy nap tea nélkül ellustít, három nap tea nélkül már megbetegít”-mondják. A tea ugyanolyan fontos mint az étel, nem csak kiegészítője, megszépítője a hétköznapoknak, hanem alapvető szükséglet.
A legtöbb tea Szecsuánból érkezik Tibetbe az ősi tea és lovas úton Ya’anból fel a havas hegycsúcsok magashegyi hágóin át. De ez csak félig igaz, mert az egész út nem mindig volt járható a lovaskaravánok számára, ezért a Yaantól Kangdingon keresztül vezető 1800 kilométeres úton az Erlang hegységen keresztül bizonyos szakaszokon gyalog, háton kellett vinni a teát.
A Kang Zhuan tehát Guizhou és Szecsuán, valamint az északabbra eső területek fekete teája. Nem európai, hanem kínai értelemben fekete, tehát utóérlelt tea, valamikor a 90-es évek végéről. A bambuszkosárba 20 darab papírba csomagolt, nagy levelű, száras, gondatlan tea került fermentálva, aztán az idő megtette a többit. Finom, kicsit talán csípős, de inkább édes, öreg, penészes íz, felmelegít és jókedvűvé tesz. Vajjal, tejszínnel, sóval finoman meglágyítható. A tibeti emberek mindennapi betevője, a jakvajas tea alapja a sheng puerhek mellett. Kang Zhuan azt jelenti Békével (nyugalommal) teli tea forma.
Elkészítésekor, mint minden érlelt, vagy besütött teát 100 Co-os vízzel röviden el kell mosni, az első két rövid felöntést nem isszuk meg.
Ez a tégla a Yaan Teaüzem teája Szecsuánból.
Yaan városáról volt már szó, amikor a Mengding hegyen termő teákról meséltünk.Yaan a szecsuáni Kang Xian (járás) központja, innen a tea neve. A zöld teákat termő vidék központjában a nyári nagylevelű, nem szortírozott teákat aprólékos, sok lépést magában foglaló processzussal semmihez sem hasonlítható hei cha teává nemesítik. Ránézésre, bár barnássárga, közelebbről nézve zöld, aztán felöntve egyértelműen fekete, illata, mint az elhagyott hordó dongája. Bivalytejjel, sóval, kölessel adja a hegyi népek éltető teáját. (Yaan egyébként azt jelenti: jakszarv). A tibetiek hagyományos teája a sheng puerh, ezek a hei cha teák voltak, később a shu puerh, ma pedig már saját zöld teáik.
Belépő a Hei cha érlelt fekete teák világába itt és itt >>>>>>
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.

Ha szeretne eredeti tibeti teát készíteni, de nem talál jakvajat a helyi szupermarketben, próbálkozzon jó minőségű vajjal és tejjel. A teatéglából letörünk egy darabot és összetörjük, majd vízzel felforraljuk, majd hozzákeverjük a vajat, mindezt régen egy fa köpülőben végezték, amiben utána gyors mozdulatokkal keverték, köpülték a teát, sót, pirított kölest is tettek hozzá. Nem árt ha van mellette egy jaktrágyával fűtött kályhánk, aminek a szélén tarthatjuk a csészékbe töltött vajas teát.


A tea vaj köpülő berendezés az idők és a technológiai fejlődés folyamán egyetlen eszközzé szervesült, amit a korabeli művész a mindennap szeme elé kerülő tárgy, a szerzetesek kalapjának alakjára formázott. Ezekből több díszes darab fennmaradt a kínai udvarban, ahol előszeretettel használták.
Qianlong 14.évében (1749), egy vadászat során Qianlong császár leült sátra elé és szárnysegédjeit, udvaroncait szemlélte, amint a zsákmányt feldolgozzák. Az udvari festő, más dolga nem lévén megörökítette az emlékezetes pillanatot, ami polaroid pontossággal hagyta ránk, amint a császár egy csésze finom tejes teával enyhítette szomját.


Használjon 5-6 gramm teát és végig nagyon forró vizet. Érdemes fokozottan kontrollálni a teát, nem kell túlönteni. Az ilyen szuper érlelt teák három arcukat mutatják. Van egy lassan feltárulkozó (3 felöntés) egy sűrű, tömény (5-10 felöntés) és egy színtelen, de nagyon kellemes, édes szakasz (5 felöntés) A sheng teák esetében a középső szakasz hosszabb.
Belépő a Hei cha érlelt fekete teák világába itt és itt >>>>>>
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.







Értékelések
Még nincsenek értékelések.