Leírás
Koshun japán fekete tea 50 g

Koshun japán fekete tea
和紅茶 香駿 こうしゅんファーストフラッシュ
A Kôshun egy különlegesen illatos japán fekete tea variáns, ami virágos, mézes aromájáról ismert. Jól kiegyensúlyozott, gazdag, bársonyos. Az illata nagyon megnyerő. Enyhébben fermentált, nemes, sárga gyümölcskosár. A Koshunból zöld, oolong és fekete teát is készítenek, mindhárom jól áll neki, de a közvetlen illategyüttes a feketében mutatkozik a legjobban. A titok a megfelelően időzített szedés, amikor a levelek a fejlettségük legaromásabb napjait élik. Könnyű elkészíteni, nem nagyon lehet elrontani.
Japán fekete tea
A japán fekete tea kuriózumként hangzik, de ez nem mindig volt így, sőt !
A japán tea ipar a 19. század második felében a senchára alapozva épült ki és elsősorban amerikai piacokat céloztak meg vele, meglehetős sikerrel. Ugyanakkor nem hagyhatták figyelmen kívül, hogy a nyugati világ elsősorban a fekete tea köré szerveződött. Komoly erőfeszítéseket tettek a fekete tea termelés, feldolgozás felfuttatására. Az akkor ismert 15 japán tea variánsból 5 fekete volt. Ma több, mint 100 japán tea variánst ismerünk, de csak további öttel szaporodott a fekete variánsok száma. Az ötvenes években a japán tea elsősorban a fekete teát (wakocha 和紅茶) jelentette a kormány egészen a hetvenes évekig mesterségesen tartotta életben a fekete tea szektort. Aztán az indiai teákkal folytatott vesztes árháború után kénytelenek voltak elengedni a masszívan veszteséges ágazatot, ami azon nyomban el is tűnt. Ekkor tértek át nagyipari méretekben, fogyasztói kampányokkal toborozva vevőket a zöld teákra. A japán feketék ma újra érdekesek sőt egészen magas minőségű termesztés, gyártás, kísérletezés folyik. Teljes ízűek, lágyak, semmihez sem hasonlító édes, illatos karakterrel. A nagy összeomlást követően majd 20 év telt el amíg új fekete variánst regisztráltak, ez volt az elsöprő népszerűségnek örvendő Benifuki.
Az ültetvény nem használ rovarirtó és növényvédőszereket, továbbá műtrágyákat sem.
★★★★★
Íz/Test ○○●○○○○ sütés
Umami ○●○○○○○ Fanyarság

Nagy örömmel mutatjuk be Önöknek az Asamiya teákat. Tizenhét év alatt sok-sok termelőt és teatájat képviseltünk és mutattunk már be, de sosem vártuk nagyobb izgalommal egyiket sem, mint ezt most. Ennek elsősorban az az oka, hogy a terület, a fajták olyan szerencsés, különleges elegyet alkotnak, amilyet talán sehol máshol nem. Ujiban matcha a matcha, Yaméban gyokuro a gyokuro, Kagoshimában kabusecha a kabusecha, az ember pont azt kapja amit vár, persze ezer színben, változatosan. A Shigában fekvő Asamiyában viszont olyan ötvözetet és színt kap a tea, ami elgondolkodtat, kísérletezésre csábít és legfőképpen örömmel tölt el. A vidék minden jel szerint valóban Japán legrégebbi teatermő területe, a hagyomány szerint Saicho (Denshi daishi) nevű szerzetes hozott többféle teamagot magával kínai útjáról Enryaku 24. évében, 805-ben, amit a Hiei hegyen Otsu falu mellett ültettek el és kezdtek nevelni. A híre mellett viszont az íze is különleges, így az 1200 éves tradíció nagyon is élő és keresett a teabarátok körében.
Amit mi itt Asamiya teának nevezünk tulajdonképpen inkább Shiga, vagy Omi tea, aminek három nagy termőterülete van:
- Asamiya,
- Omi Tsuchiyama
- és Mandokoro.
A termőterület jellegzetességeit és történetét itt mutatjuk be Önöknek.
Az Omi (elterjedtebb nevén tehát Asamiya) teák, különösen a sencha, kabusecha és bancha különleges. tiszta ízű teák, a legjobb japán teák közé tartoznak.
Felnyitás és használat után tartsa lezárva hűtőszekrényben 5-7 Co-on! Teakészítés előtt vegye elő a hűtőszekrényből és várja meg, amíg felveszi környezete hőmérsékletét. Legjobb a vásárlást követő 6-8 hónapban. A csomagoláson látható lejárat a tea friss karakterének megőrzésére vonatkozó gyári ajánlás, minőségét egyebekben két évig megőrzi.
Eszközöket a tea elkészítéséhez japán tea kellék kínálatunkból választhat itt és itt.
További írások és tanulmányok találhatóak a japantea.hu oldalon.








Értékelések
Még nincsenek értékelések.