
A tiramisù eredetét jótékony homály fedi, csak annyi biztos, hogy semmilyen klasszikus régi szakácskönyvben sem szerepelt. Kutatások szerint a szülőhelye a trevisói a Campeol család „Alle Beccherie” étterme azon belül is cukrászuk Roberto „Loly” Linguanotto találmánya, aki Németországban dolgozott azt megelőzően. Visszakeresgélve az 50-es hatvanas évek édességeit a tiramisu elődjét valamelyik Habsburg poharas édességben sejthetjük. Maga Linguanott egy interjúban megerősítette ezt és a „sbatudin” nevű felvert tojásos édességet nevezte meg az ihletőnek.
A Matcha tiramisù még ettől is fiatalabb, a 2000-es évek elejének szülötte, ezt a receptet 2007 elején írjuk.
|
Hozzávalók 39410_c42042-dd> |
|
500 gr jó minőségű mascarpone 39410_61513b-89> |
|
5 tojás 39410_c2771e-75> |
|
150 gr jó minőségű babapiskóta 39410_60dc3c-1f> |
|
100 gr kristálycukor 39410_e6d838-3c> |
|
krémlikőr, amaretto, vagy ha nincs más whisky és tejszín 39410_4b8f26-e6> |
|
tejhez, vagy süteményekhez való matcha 39410_1b6021-df> |
Tojás nélkül is meg lehet kísérelni, tulajdonképpen minden annak a függvénye, milyen minőségű a mascarpone. Az a jó, ha krémesen lágy, a tojás tulajdonképpen állományjavítóként funkcionál. Először a tojássárgáját kavarjuk el simára, szinte habosra cukorral, aztán a mascarponéval, végül a felvert tojásfehérjével. Legyen két adag, az egyikbe tegyünk egy púpozott kávéskanál matchát.
Közben, vagy utána, mert közben is csak két kezünk van, törjük össze a piskótát és engedjük rá az alkoholt, meg a tejszínt, cukor nemigen kell hozzá, viszont két kávéskanál matcha az igen. Jól keverjük össze, kőolajszerű mocsarat kapunk, ami nagyon finom.
Mostmár csak egy merőkanál kell. Alulra matchás mascarpone, középre a matcha-alkohol, felülre a szűz mascarpone kerül. Poharakba töltjük és letakarjuk, vagy egy nagy tálba és reggel a hűtőből kivéve tálaljuk. Le kell takarni, mert kiszárad.
Megjegyzés: nagyon nagy kalóriatartalmú, finom és káros étel. Szívünk kívánja és szívünk bánja. Olyan mértékkel próbáljuk meg enni, ami evés közben nem változik

