matcha_tiramisu

A tiramisù eredetét jótékony homály fedi, csak annyi biztos, hogy semmilyen klasszikus régi szakácskönyvben sem szerepelt. Kutatások szerint a szülőhelye a trevisói a Campeol család „Alle Beccherie” étterme azon belül is cukrászuk Roberto „Loly” Linguanotto találmánya, aki Németországban dolgozott azt megelőzően. Visszakeresgélve az 50-es hatvanas évek édességeit a tiramisu elődjét valamelyik Habsburg poharas édességben sejthetjük. Maga Linguanott egy interjúban megerősítette ezt és a „sbatudin” nevű felvert tojásos édességet nevezte meg az ihletőnek.

A Matcha tiramisù még ettől is fiatalabb, a 2000-es évek elejének szülötte, ezt a receptet 2007 elején írjuk.

Hozzávalók

500 gr jó minőségű mascarpone

5 tojás

150 gr jó minőségű babapiskóta

100 gr kristálycukor

krémlikőr, amaretto, vagy ha nincs más whisky és tejszín

tejhez, vagy süteményekhez való matcha

Tojás nélkül is meg lehet kísérelni, tulajdonképpen minden annak a függvénye, milyen minőségű a mascarpone. Az a jó, ha krémesen lágy, a tojás tulajdonképpen állományjavítóként funkcionál. Először a tojássárgáját kavarjuk el simára, szinte habosra cukorral, aztán a mascarponéval, végül a felvert tojásfehérjével. Legyen két adag, az egyikbe tegyünk egy púpozott kávéskanál matchát.

Közben, vagy utána, mert közben is csak két kezünk van, törjük össze a piskótát és engedjük rá az alkoholt, meg a tejszínt, cukor nemigen kell hozzá, viszont két kávéskanál matcha az igen. Jól keverjük össze, kőolajszerű mocsarat kapunk, ami nagyon finom.

Mostmár csak egy merőkanál kell. Alulra matchás mascarpone, középre a matcha-alkohol, felülre a szűz mascarpone kerül. Poharakba töltjük és letakarjuk, vagy egy nagy tálba és reggel a hűtőből kivéve tálaljuk. Le kell takarni, mert kiszárad.

Megjegyzés: nagyon nagy kalóriatartalmú, finom és káros étel. Szívünk kívánja és szívünk bánja. Olyan mértékkel próbáljuk meg enni, ami evés közben nem változik

matcha tiramisu