La cebadura del mate
A mate elkészítésére nem szokás azt mondani servir (elkészíteni, felszolgálni), hanem cebar (celebrálni). Egy jó matéhoz a jó teán kívül sok apró, lényeges mozzanat szükséges, íme a legfontosabbak:
Mindenekelőtt egy videó az autentikus uruguayi mate készítési módról, egyenesen a Rambla de Pocitosról, Montevideóból. Külön élményt jelent a latin amerikai spanyol zenéje, csével, zsével és a legkülönfélébb kifejezésekkel: „miközben a matét öntjük a tökbe, vigyázunk, hogy a >produktum< ne menjen mellé. Utána mi uruguayiak forró vizet öntünk mellé, hogy felduzzassza (!) a matét. Vagyis a tea itt nem is öntet kedves Látogató, amit leszűrünk, hanem egy mate gát mögött létrejövő felduzzasztott teató.

Először is szükség van egy mate tökre. Töketlenül matkészítésbe fogni, csak fogyni kívánó háziasszonyoknak való és mindenféle érzést és hozzáértést nélkülöz. A magyarok általában ösztönösen nagy tököt választanak, mert a kicsiről nem hiszik el, hogy megfelelő teljesítményre képes, holott a mate szertartása, mint minden más jó teáé a kis adagokra alapozódik. Nagy tökben a mate egynemű ital, kis tökben állandóan változó, életerőt adó finomság. Tehát, ha tök, legyen inkább kisebb, kiválasztásánál pedig hagyjuk érvényesülni ösztönös ízlésünket, van tök elég sok fajta: faragatlan, fémből kivert, cizellált, bőrrel bevont. Szükséges továbbá egy mate tartó edény, egy vízforraló (pava) és a szűrővel ellátott szívócső (bombilla). Kezdődhet a pipázás!


A matéba (mármint a tökbe) belapátoljuk a matét, azaz a teát. Mi a teaházban eleinte 1 kanálnyit tettünk bele és a vendégek így is túl erősnek érezték, most 5 év után 3 kanálnál tartunk. Vagyis a mate a teához hasonló tanulási folyamat, aminek a végén szeretett maténkat legalább félig, ha nem két harmadáig töltjük meg matéval. A mate gyártók ajánlása egyenesen 3/4 részt ír elő.

Mi a matéhoz semmilyen édesítőszert sem adunk. Az előzőekben ismertetett mennyiségű maténál már nem árt 1 kiskanál cukor, vagy méz hozzáadása. Mivel a mate hirtelen és tartósan hat, csökkentheti a vércukor mennyiségét.

A tököt tenyerünkre fordítjuk és összekeverjük a matét. Nem a cukrot a matéval, hanem a matét. Ezzel azt akadályozzuk meg, hogy a poros mate közvetlenül a szívószálba jusson.

A mate már csak a vízre vár.

Az összekevert matét az asztalon egy állványra, vagy alátétre helyezzük. Készen állunk. Kevés hideg, vagy langyos vizet öntünk a matéra, megrázzuk és 1-2 percig állni hagyjuk.

A hideg vízel felöntött mate megszívja magát vízzel, meglágyul. A bombillával az egyik oldalra rendezzük még 1 percig állni hagyjuk.

A pávában, azaz teáskannában kb. 75-80 Co-on tartjuk a vizet., majd színültig töltjük a tököt. A 70 Co-os víz kettős értelmű. Egyrészt nem roncsolja a matéban található vitaminokat, másrészt azonnal fogyasztható hőmérsékletű. Ez azért szükséges, mert ahogy kezünkből letettük a teáskannát, vagy termoszt, azonnal hozzákezdünk a mate pipázáshoz. Az első két három töknyi mate istenien erős, édes-savas, éltető ital. A többi, pedig érdekes módon, ilyen mennyiségben szinte kiihatatlan.
A mate kész és nem ér véget egész nap. Soy gaucho.

