Teljes kiőrlésű matchás datolyás muffin.

Halló, ez itt a teakonyha, ahol tea kerül a legkülönfélébb ételekbe, megváltoztatva azok eredeti értelmét.  Ez annyira teljes kiőrlésű, hogy igaz a matchára, a lisztre és a datolyára is.Eredetileg nem matchásnak szántam, de végül így alakult.Jó lett nagyon. Leírom a receptet, de mivel muffinról van szó, úgyis több ezerféle módon lehet csinálni és úgyis jó lesz.

  • Száraz rész, avagy tészta:
  • 1 bögre teljeskiőrlésű rozsliszt
  • 3/4 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1/4 bögre fehérliszt
  • 1 marék zabpehely
  • 1/2 marék őrölt lenmag
  • 2 nagy marék datolya felaprítva (sok) matcha
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 1 zacskó vaníliás-cukor
  • 1 csipet só

(ennél több cukor egyébként se szokott belekerülni, teljes kiőrlésűbe néha egyáltalán nem is rakok, de ez most ilyen hibrid lett)     


Nedves rész, avagy muffin:

  • 1 tojás
  • olvasztott vaj (max 100g, most kevesebb lett)
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
    (teljes kiőrlésűt általában vaj helyett olívaolajjal csinálom, de ugye ez hibrid lett)
    2-3 evőkanál méz
    1 bögre tej

A matchát múltkor a vajba olvasztottam, most a száraz részbe kevertem bele, így is működik. Hibrid, teljes, teljesen zöld és finom.

Stadler László mestercukrász