A múlt hónapban újra emelkedett a legjobb japán Takayama chasenek ára. Egy első osztályú japán chasen 2800 Yen mínusz egy kis nagyker engedmény. Mire beszorzom, már fel is ment az árfolyam, rájön az ÁFA és a 2800 igazából 11800 csak már forintban. A kínai chasenként reklámozott tárgy ára 2-3 dollár, ha legalább ezret rendelsz, a minősége minősíthetetlen. Ha egy kicsit is jobb chasent szeretnél, (mostmár előfordul olyan is), akkor az ára, akármennyit is kérsz belőle, azonnal 5-6, de inkább 7 dollár, tehát végeredményben 7-8000 Ft körül alakul. Chasen gyártó japán manufaktúra egyre kevesebb van és mindent felvásárolnak: a kínaiak. Mióta ez a cikk megszületett, a Takayama chasen ára már 4500 yen.

Una és Cassie
Helló, Una vagyok a CHINA-ESTICKtől, ami matcha eszközökre szakosodott vállalat MATCHA TOOLS
.
Az öt legnagyobb kínai chasen gyártó közé tartozunk.
Ami azt illeti, van raktáron 2000 db pink szalaggal ! gyártott chasenünk.
A normál méretű bambusz chasenen kívül van még polipropilén gyanta (!!) chasen és zhen (!) chasen is:
KÖSZ
SZIA
Ilyen és ehhez hasonló levelek tucatjai. Cégek, szerencsevadászok, lovagok, akik igyekeznek meglovagolni a matcha boomot.

Below is photo of the real object without beautifying!!!!!! Lentebb valós, nem szépített fotó a tárgyról.
Ez egy kicsit hasonlít arra a feliratra ami egy miskolci autószerelőnél díszítette a kerítést: „Mi tényleg azt szereljük be az Ön autójába, amit megígértünk!”
Cassie, aki „sale 15” néven írja alá a levelet a „Bambus-Chinanál” dolgozik immár 8 éve, már megvan az IS09001 minőségellenőrzésük (a levelezés nyilván nem volt benne) és az FDA jóváhagyása.
Ha akarjuk, belevésik a logónkat is, szuperül nézne ki a teautjás chasen.
A gond csak az, hogy az egészből semmi sem igaz. Úgy értem, Cassie valószínűleg épp most megy hazafelé a hétmérföldes autópályán az okos tárgyakkal megtömött 38. emeleti új lakásába, tehát Cassie ténylegesen létezik, fiatal, dinamikus csapat tagja, sőt létezik a cég is, egy a milióból, sőt a chasen is, mint minden más a kínai gazdaság forró katlanában. Csak épp amit chasennek nevezünk, az itt egy chasenre emlékeztető tárgy, aminek minden eleme hamis, rossz, gyatra, gagyi.
How many do you need?

A Dream of Splendor
梦华录 Mèng huá lù
Nem mindig volt ez így. A chasent, vagy annak a felét a Song dinasztia teakultúrájának köszönheti a világ. Direkt nem írtam Kínát , minden reklám ellenére a teát sem Kína találta fel, hanem a határvidék kisebbségei. Mindenesetre a Song dinasztia gyönyörűséges porrá őrölt fehér teáját egy bambuszból készült ecsettel verték fel, illusztrációk is maradtak fenn róla. Sőt a pre-chasen megjelenik a legújabb szappanoperában amely a A Dream of Splendor (Vágy a pompa után) címmel fut és egy, sőt két teaház köré szerveződik. A Song dinasztia utolsó császára a harcművészetek helyett az irodalomnak, kalligráfiának és a teának hódoló Huizong császárnak köszönhetjük a fehér tea szertartás és eszközeinek részletes leírását, ami 大观茶论 Daguan Tea Értekezés címen maradt fenn, nem úgy mint az általa vezetett uralkodóház. A Song dinasztiát követően aztán minden feledésbe merült, csakúgy, mint a későbbi teakorok vívmányai. A mai Kína öles léptekkel igyekszik behozni a lemaradását, de közben élni is kell valamiből. Így született a mai kínai chasen. A sorozatban egyébként tekintet nélkül a korra megjelenik minden lehetséges, 500 évvel később feltalált teatárgy is, de TV nézőként ha hitelességről van szó, miért ne lennénk elnézőek? Nagyjából jól van…


Szilike a szilika
A kínai chasen tartójában az odefigyelés jeleként silica tasak, ami felszívja a nedvességet. A japánban nincs. Miért? Honnan van a nedvesség? Nem a Duna parti párától féltik a chasent, hanem a chasentől, saját magától. Ahhoz, hogy ezt megértsük, kis kitérőt kell tennünk.
A chasen árában két elem a meghatározó:
- a készítéséhez szükséges munkaidő (és szakértelem)
- az alapanyag
Előbbit meg lehet tanulni, még akkor is, ha nem egyszerűen elsajátítható mesterségről van szó. (Jellemző, hogy a kínai chasen gyártók életét bemutató fotókon mindig japán manufaktúrából csent képet látunk. Általában ugyanazt.Az utóbbi időben van halvány nyoma némi igyekezetnek, mert chasent még rosszul csinálni is nehéz, fel-felbukkannak a piacon nem katasztrofálisan rossz kínai bambusz szertartáseszközök is, de a chasen folyam fősodra finoman szólva is másodosztályú. De miért? Ha ugíanekkora energiabefektetéssel lehet jót is készíteni, akkkor miért kell szemetet gyártani? A közelünkben lévő két kínai áruház minden létező dolgot kínál, szembeszökő a háztartási műanyag eszközök és az elektronikai eszközök és szerszámok túlsúlya, amik túlnyomórészt hamarosan a szemétben, végzik, vagy örökké a mosogató alatt maradnak. Megveheted, kipróbálhatod, de szinte biztosan használhatatlan lesz. A maszknak mindig elszakadt a pántja és kiderült róla, hogy nem tudja azt, amit ígértek róla. A gagyin belül is vannak kategóriát, ha szeretnétek megismerkedni a legaljával, menjetek ki a fehérgyarmati piacra.
Szóval az alapanyag. A chasenhez többszörösen válogatott és pihentetett, szárított alapanyagra van szükség. Először is Kínának nincs a japánhoz hasonló bambusz alapanyaga – ez természeti adottság. Másodszor nem szárítják három évig. Végül: nem válogatják, tehát nincs az alapanyagra kiterjedő gondos minőség ellenőrzés. A kevés kínai fehér bambusz intenzíven műtrágyázott, növényvédőszerekkel tömött bambusz.

Nem lehetünk ilyen vaskalaposak. Mintha nem tudnánk, miről van szó.. A kínai ipar nagyságrendekkel jobb minőséget gyárt ma, mint 20 éve. A logisztikájuk lenyűgöző. Csúcstermékeik vannak, amiket szívesen vásárolunk. Ami a kínai siker titka és a kereskedelmük legjellemzőbb eleme, hogy tudják, mire van szükséged. Amint ezt megtudták, olyan árut készítenek, ami épphogy megfelel a kívánt eszköz minőségi követelményeinek. A helyzet az, hogy tulajdonképpen épp a fogyasztó szeretné így, mert szeret kevesebbet fizetni és már megszokta, hogy kevesebbet fizet. Tehát a chasen és sokminden más azért lesz ilyen, mert egyfajta költségoptimalizálás szorítja a selejtlét szélére.
Az sem elhanyagolható szempont, hogy sok cég, és üzlet tőkehiányos, tapasztalatlanul vágnak bele egy ígéretes üzletbe, a marketingjük annyira szorítkozik, hogy megjelenjenek valamelyik piactéren. Ezért a végtermék pont olyan lesz, amilyen.. Ez azt is jelenti természetesen, hogy a gyártók nagy részének fogalma sincs arról, hogyan és mire kell használni a chasent. (lásd az alábbi képet egy chasengyártó oldaláról.)
Van néhány gyártó, amelyik nem ma ismerte meg a chasent, jobbára patinás bambusz feldolgozó cégek Jiangxiból, akiknek az olcsó chasen csak egy – nem a legfontosabb – a termékpalettán.



Takayama chasen
A Takayama chasenek történelme a Muromachi kor végére, 500 évre nyúlik vissza, amikor is Murata Juko a japán teaszertartás kialakításának egyik legfontosabb alakja a Shomyoji kolostor főnökének és Takayama urának kérésére megalkotta, kínai elődjéből feltámasztotta a chasent, mint olyat és ezt pont Takayamában tette. Ezután az eszközt bemutatta a császárnak is, aki kegyesen ‘Takaho’-nak keresztelte el. Ettől kezdve a chasen készítésének módszere generációról generációra szállt egészen mostanáig.
Amint az ismert a külföldi, elsősorban kínai chasen gyártól elárasztották a piacot meglehetősen kétes minőségű termékeikkel. Azt hogy miért éri meg gyengébb minőségű eszközt gyártani olcsóbban nagy mennyiségben fölösleges megkérdeznünk. Tény, hogy a pár dollárért kínált kínai chasen élettartama, használati értéke, minősége töredéke a japán, vagy koreai társának.
Mi a különbség?
A chasen gyártásához hachiku 淡竹 fajtájú fehér bambuszt 白竹 használnak, amit különféle módszerekkel még fehérítenek. A Kinki régióban (Nara, Kyoto, Osaka, Wakayama ) 2-3 év növekedés után gyűjtik össze a bambuszt, a természetes olajok eltávolítására forrázzák, a téli hideg időben szárítják, összességében további 2-3 évig érlelik. A lenti képeken láthatjuk, ahogy a Suiko-en chasen gyártója kiválogatja a megvásárolt bambusz alapanyagot. A hibás darabokat félreteszik, dekorációra, kerítésnek használják, vagy elégetik. Az összesen beszerzett bambusz alig 20 %-a kerül végül a manufaktúrába.
A nyél szélessége: 1.8 cm (a kínaiak tekintet nélkül a használhatóságra jóval szélesebbek)
Magasság 11.5 cm
A chasen dobozában, amennyiben papírdobozban lakik, rizsenyvvel egy papírra van ragasztva. Az első használat előtt óvatosan le kell húzni róla a papírt. Egy lapostányérba öntsünk kevés langyos vizet és állítsuk bele a chasent, így lejön róla a maradék papír és a chasen is átnedvesedik. A mi éghajlatunk nagyon száraz a bambusznak, még az óvatos előkészület után is előfordulhat, hogy a nyél megreped.
A chasen élettartama erősen függ a használattól. Finom használata közben kerülni kell az erős mozdulatokat, nem kell a csésze aljához nyomni, ne tegyük mosogató és szárítógépbe. Minden használat után folyóvíz alatt öblítsük el és tegyük, de ne feszítsük a chasen tartóra. Minden használatkor először a chasent mossuk el a chawanban kevés forró vízzel.
A chasen fajtái
A különféle teaiskolák eltérő esztétiaki és gasztronómiai értéket tulajdonítanak a matcha hab minőségének.
Az Urasenke usucháját úgy kívánatos elkészíteni, hogy az nagyon apró buborékokkal a lehető legfinomabb habot mutassa, ez a modell terjedt el nyugaton is. Az Omotosenke szerint a matcha félig legyen csak habos, az öntet egyik fele legyen hab nélküli. Megjegyzem, hogy ez utóbbi nagyon finom, különleges ízű matcha. A koichához jobb a kevesebb, erősebb szálú chasen használata, usuchához értelemszerűen a finomabb a legjobb – elvileg… Mivel nem jellemző, hogy a mindennapi matcha ivó többféle chasent is tartson otthon, a leginkább elterjedt forma a Kazuho és a Tsuneho.
| 16 szálas | 平穂 Heiho | Koicha | |
| 32 szálas | 荒穂 Araho | Koicha | |
| 48 szálas | 中荒穂 Naka araho | Koicha | |
| 64 szálas | 常穂・並穂 Tsuneho avagy Namiho | Koicha és usucha | |
| 68~74 szálas | 数穂・繁穂 Kazuho, avagy Binho | usucha | |
| 75~80 szálas | 八十本立 Yasohonryu szó szerint nyolcvan szálas | usucha | |
| 81~95 szálas | 百本立 hyaku hontate szó szerint száz szálas | usucha | |
| 96~120 szálas | 百二十本立 sz szerint 120 szálas | usucha |








