Nem mindegy, milyen vizet használ a teájához, nem mindegy, milyen vizet használ az életéhez

Milyen a jó, tiszta víz teához?
A teához használt víz minősége és hőmérséklete egyaránt fontos. Ugyanaz a tea sápadtnak, színtelennek, vékonynak mutatkozhat, de a legjobban a felöntések intenzitása, tartalmassága csökken. A teában nagy arányban jelen lévő, erősen reagens polifenolok a nagy ásványianyag tartalmú víz kalcium és magnézium ionjaival lépnek érintkezésbe, az eredmény pedig egy semmitmondó, ízfosztott tea és elégedetlen teaivó lesz.
„-Hazavittem a teámat, de közel sem olyan, mint amit kaptam, nyilván mást itatnak és mást adnak el” – hangzik a vád. Pedig csupán a teához használt víz volt kritikán aluli. Ezt az evidenciát tovább rontja, hogy egyre több „fals” víztisztító jelenik meg a piacon. Ezek tetszetős, fényes ruhába öltöztetett gépek, amik legjobb esetben csupán a víz klórtartalmának csökkentésére vállalkozhatnak. Nem jobb a helyzet az ásványvízpiacon és az ún. ballonos vizek piacán sem, de erről már szóltunk. A jó zöld teák minél lágyabb, minél „édesebb” vizet igényelnek, olyat, aminek az összes ásványianyag tartalma nem haladja meg a 80 mg/litert, de jobb, ha ez az érték 50 alatt van. Természetes, hogy emellett a víznek minden más szilárd és kémiai szenyezőanyagtól is mentesnek kell lennie.
A természetes vizek közül megfelelnek a vulkáni közetre éplülő vidékek forrásvizei, a tisztított esővíz és az ozmózissal tisztított víz. Mi ez utóbbiból ajánlunk néhány készüléket. Használatuk jó szokásává teszi az embernek, hogy elkezd figyelni az ivásra és tisztálkodásra használt víz minőségére – és nem nehéz észrevenni a különbséget.
De akkor hogyan tegyünk szert jó vízre?
Honnan tudhatom, hogy milyen minőségű víz van a területemen?
A helyi vízművek honlapján elérhető az információ, vagy vezetőképesség mérővel közelítő információt kaphatunk róla.
Ásványvizek
A jelenlegi magyar ásványvíz kínálatban nincs teakészítésre alkalmas víz.
A ballonos szolgáltatók közül azokat keresse, akik ozmózis vizet ajánlanak 50 mg/liter alatt.
