Leírás
2025 Organikus fekete tea Sayama Kaori 50 g

2025 Organikus fekete tea Sayama Kaori
Organikus japán fekete tea Sayama Kaori
A Sayamakaori さやまかおり egy 1971-ben bejegyzett bőtermő, erős ízű, erős karakterű fajta. Természetes hibrid, anyja „Yabukita”, apukája ellenben ismeretlen. Legfőbb erénye, hogy eképpen hasonlít a Yabukitához, fagytűrő, ellenálló, ezért egyre nagyobb területen termesztik főleg Saitama, Shizuoka, és Mie ültetvényein, újabban Kyushun is. A hidegtűrése leginkább azt jelenti, hogy korán termő, ami mindenképpen piaci és termelési előnyt biztosít. Senchaként feldolgozva magas katechin tartalma miatt erős, kesernyés, amit mélyen gőzölve igyekeznek némileg megszelídíteni.A Sayamakaori nevét kihinné Sayama városáról (Saitama) kapta, ahol és annak környékén ma is előszeretettel termesztik. Sayama igencsak fontos szereplő a japán teában, jónéhány előnyös variáns itt született, így a Fukumidori, a Sayama Kaori és az Uji zairaiból kifejlesztett Sayama Midori. Fontosságának szól a közmondás: „Shizuoka adja a színt, Uji az illatot, Sayama a tea ízét”.
Igenám, de Shizuokában 90, egész Japánban pedig a termelés 70 %-át adja a Yabukita fajta. Márpedig egyetlen fajtára alapozni egy egész iparágat finoman szólva is rizikós. Gondoljunk csak arra, hogy egy nagyobb teatermő területen egyszerre „érik szedésre” minden tea, adott esetben a kiépített feldolgozó kapacitás nem lesz elegendő. Ezért aztán a Yabukitát pár nappal megelőző Sayama kaori szívesen látott alternatíva, ráadásul problémamentes a termesztése.
A fekete teaként feldolgozott Sayama Kaori elvesztette a vad kesernyés karakterét, helyette szelíden kesernyés, éppenhogy előtérbe kerülnek a virágok, gyors, lendületes. Asamiya organikus farmon termesztett, kora tavaszi tea.


Japán fekete tea
A japán fekete tea kuriózumként hangzik, de ez nem mindig volt így, sőt !
A japán tea ipar a 19. század második felében a senchára alapozva épült ki és elsősorban amerikai piacokat céloztak meg vele, meglehetős sikerrel. Ugyanakkor nem hagyhatták figyelmen kívül, hogy a nyugati világ elsősorban a fekete tea köré szerveződött. Komoly erőfeszítéseket tettek a fekete tea termelés, feldolgozás felfuttatására. Az akkor ismert 15 japán tea variánsból 5 fekete volt. Ma több, mint 100 japán tea variánst ismerünk, de csak további öttel szaporodott a fekete variánsok száma. Az ötvenes években a japán tea elsősorban a fekete teát (wakocha 和紅茶) jelentette a kormány egészen a hetvenes évekig mesterségesen tartotta életben a fekete tea szektort. Aztán az indiai teákkal folytatott vesztes árháború után kénytelenek voltak elengedni a masszívan veszteséges ágazatot, ami azon nyomban el is tűnt. Ekkor tértek át nagyipari méretekben, fogyasztói kampányokkal toborozva vevőket a zöld teákra. A japán feketék ma újra érdekesek sőt egészen magas minőségű termesztés, gyártás, kísérletezés folyik. Teljes ízűek, lágyak, semmihez sem hasonlító édes, illatos karakterrel. A nagy összeomlást követően majd 20 év telt el amíg új fekete variánst regisztráltak, ez volt az elsöprő népszerűségnek örvendő Benifuki.
Az ültetvény nem használ rovarirtó és növényvédőszereket, továbbá műtrágyákat sem.
★★★★★
Íz/Test ○○●○○○○ sütés
Umami ○●○○○○○ Fanyarság

Nagy örömmel mutatjuk be Önöknek az Asamiya teákat. Tizenhét év alatt sok-sok termelőt és teatájat képviseltünk és mutattunk már be, de sosem vártuk nagyobb izgalommal egyiket sem, mint ezt most. Ennek elsősorban az az oka, hogy a terület, a fajták olyan szerencsés, különleges elegyet alkotnak, amilyet talán sehol máshol nem. Ujiban matcha a matcha, Yaméban gyokuro a gyokuro, Kagoshimában kabusecha a kabusecha, az ember pont azt kapja amit vár, persze ezer színben, változatosan. A Shigában fekvő Asamiyában viszont olyan ötvözetet és színt kap a tea, ami elgondolkodtat, kísérletezésre csábít és legfőképpen örömmel tölt el. A vidék minden jel szerint valóban Japán legrégebbi teatermő területe, a hagyomány szerint Saicho (Denshi daishi) nevű szerzetes hozott többféle teamagot magával kínai útjáról Enryaku 24. évében, 805-ben, amit a Hiei hegyen Otsu falu mellett ültettek el és kezdtek nevelni. A híre mellett viszont az íze is különleges, így az 1200 éves tradíció nagyon is élő és keresett a teabarátok körében.
Amit mi itt Asamiya teának nevezünk tulajdonképpen inkább Shiga, vagy Omi tea, aminek három nagy termőterülete van:
- Asamiya,
- Omi Tsuchiyama
- és Mandokoro.
A termőterület jellegzetességeit és történetét itt mutatjuk be Önöknek.
Az Omi (elterjedtebb nevén tehát Asamiya) teák, különösen a sencha, kabusecha és bancha különleges. tiszta ízű teák, a legjobb japán teák közé tartoznak.
Felnyitás és használat után tartsa lezárva hűtőszekrényben 5-7 Co-on! Teakészítés előtt vegye elő a hűtőszekrényből és várja meg, amíg felveszi környezete hőmérsékletét. Legjobb a vásárlást követő 6-8 hónapban. A csomagoláson látható lejárat a tea friss karakterének megőrzésére vonatkozó gyári ajánlás, minőségét egyebekben két évig megőrzi.
Eszközöket a tea elkészítéséhez japán tea kellék kínálatunkból választhat itt és itt.
További írások és tanulmányok találhatóak a japantea.hu oldalon.







Értékelések
Még nincsenek értékelések.