Leírás
1997 Kang Zhuan tibeti tea
1997 Kang Zhuan tibeti tea
康砖
A gaiwanban készített tea aromája egyedülálló, a gongfu teáé még az orchideáét is felülmúlja, a mongol tea sós és édes, a tibeti vajas tea pedig tiszta és elbűvölő. Különféle tájak lakói különféle teákat isznak. A Qinghai-Tibet fennsík éghajlata zord, kevés az elérhető gyümölcs és zöldség. A helyiek étrendje elsősorban tejen és húson alapul. A tea fogyasztása elsőrendű az emésztés segítése, a zsírok lebontása érekében, mindemellett alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet. A tibeti közmondás szerint: „Inkább egy nap étel nélkül, mint egy nap tea nélkül.”
Ennek megfelelően a tibeti fennsík lakói sok, nagyon sok teát isznak. A fejenkénti fogyasztás 30 kg/év, vagyis havonta 2-3 Kg. “Egy nap tea nélkül ellustít, három nap tea nélkül már megbetegít”-mondják. A tea ugyanolyan fontos mint az étel, nem csak kiegészítője, megszépítője a hétköznapoknak, hanem alapvető szükséglet.
A legtöbb tea Szecsuánból érkezik Tibetbe az ősi tea és lovas úton Ya’anból fel a havas hegycsúcsok magashegyi hágóin át. De ez csak félig igaz, mert az egész út nem mindig volt járható a lovaskaravánok számára, ezért a Yaantól Kangdingon keresztül vezető 1800 kilométeres úton az Erlang hegységen keresztül bizonyos szakaszokon gyalog, háton kellett vinni a teát.
A Kang Zhuan tehát Guizhou és Szecsuán, valamint az északabbra eső területek fekete teája. Nem európai, hanem kínai értelemben fekete, tehát utóérlelt tea, valamikor a 90-es évek végéről. A bambuszkosárba 20 darab papírba csomagolt, nagy levelű, száras, gondatlan tea került fermentálva, aztán az idő megtette a többit. Finom, kicsit talán csípős, de inkább édes, öreg, penészes íz, felmelegít és jókedvűvé tesz. Vajjal, tejszínnel, sóval finoman meglágyítható. A tibeti emberek mindennapi betevője, a jakvajas tea alapja a sheng puerhek mellett. Kang Zhuan azt jelenti Békével (nyugalommal) teli tea forma.
Elkészítésekor, mint minden érlelt, vagy besütött teát 100 Co-os vízzel röviden el kell mosni, az első két rövid felöntést nem isszuk meg.

Ha szeretne eredeti tibeti teát készíteni, de nem talál jakvajat a helyi szupermarketben, próbálkozzon jó minőségű vajjal és tejjel. A teatéglából letörünk egy darabot és összetörjük, majd vízzel felforraljuk, majd hozzákeverjük a vajat, mindezt régen egy fa köpülőben végezték, amiben utána gyors mozdulatokkal keverték, köpülték a teát, sót, pirított kölest is tettek hozzá. Nem árt ha van mellette egy jaktrágyával fűtött kályhánk, aminek a szélén tarthatjuk a csészékbe töltött vajas teát.


A tea vaj köpülő berendezés az idők és a technológiai fejlődés folyamán egyetlen eszközzé szervesült, amit a korabeli művész a mindennap szeme elé kerülő tárgy, a szerzetesek kalapjának alakjára formázott. Ezekből több díszes darab fennmaradt a kínai udvarban, ahol előszeretettel használták.
Qianlong 14.évében (1749), egy vadászat során Qianlong császár leült sátra elé és szárnysegédjeit, udvaroncait szemlélte, amint a zsákmányt feldolgozzák. Az udvari festő, más dolga nem lévén megörökítette az emlékezetes pillanatot, ami polaroid pontossággal hagyta ránk, amint a császár egy csésze finom tejes teával enyhítette szomját.



Használjon 5-6 gramm teát és végig nagyon forró vizet. Érdemes fokozottan kontrollálni a teát, nem kell túlönteni. Az ilyen szuper érlelt teák három arcukat mutatják. Van egy lassan feltárulkozó (3 felöntés) egy sűrű, tömény (5-10 felöntés) és egy színtelen, de nagyon kellemes, édes szakasz (5 felöntés) A sheng teák esetében a középső szakasz hosszabb.
Belépő a Hei cha érlelt fekete teák világába itt és itt >>>>>>
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.







Értékelések
Még nincsenek értékelések.