Leírás
Grúzia Kobuleti

Grúzia Kobuleti
Aki grúz teát akar inni, annak nincs könnyű dolga. A teaházak polcain lévő „grúz” teák kivétel nélkül mind kínaiak. A valaha fényes, legendásan jó minőségű tea kultúra (Grúzia 140 ezer tonnával a világ ötödik teatermelője volt) a Szovjetúnió, majd a FÁK összeomlása után nehéz helyzetbe került, a 2008-ban kezdődött orosz – grúz konfliktus pedig végképp térdre kényszerítette. Az elmúlt pár évben kezdtek erre szállingózni az első fecskék, amik arról csicseregtek, hogy ismét van grúz tea. Természetesen a grúz tea termelése a válságos időszakban sem állt le, de jelentős mértékben visszaszorult. A nyolcvanas években 180 ezer ember kötődött valamilyen módon a tea iparhoz, mára ez a töredékére zsugorodott. A teakészítés a kistermelők, hobbikertészek kertjeibe szorult vissza, ezekből 15000 egy hektárnál kisebb birtokot tartanak nyilván. A legutóbbi adatok szerint Grúzia jelenelg nem exportál, hanem növekvő mértékben importál teát elsősorban Iránból, Mongóliából és Kínából, amihez a selyemút révén történelmi kötelékek kötik. Az orosz háború után valamelyest változni kezdett a helyzet, könnyebb és biztonságosabb az utazás, Grúzia kedvelt úticéllá vált és őjra elindult Európa felé a tea. Egyenlőre kistermelőktől, kézműves teák hozzánk hasonló teaházak révén. De ez már nem az a tea. Nem az az olcsó csomagolású, illatos, gyümölcsös és mégis testes tea, hanem a hagyományokra és tapasztalatra épülő de új stílusokat is próbálgató tea. A hagyományos íz az általunk próbált teákban fás, tanninos alapon jelent meg és nem nagyon akaródzott tovább bontogatni, szamovárban próbálni. Inkább maradtunk a kínai elkészítési módszernél és a kínálatnak egy egyedi, új példáját mutatjuk be, jövőre próbálkozunk olcsóbb, könnyen fogyasztható tételekkel.
Belépő a fekete (vörös) tea világába itt és itt >>>>>>
A fekete teák osztályozása a Teazinben található.
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.

Ez itt egy rügyeket is tartalmazó, kézzel készült és kínai módra elkészített OP, ami parfümös, könnyed, alig festi meg a vizet. Fura, mert a grúz teának ilyet nem kell tudnia. Mindez azért van mert ennek a teának a gyártásánál az oolong és fekete teák gyártástechnológiáját vegyítették nagy leveleket használva (nagy levél= nagyobb tömeg). Az eredmény hosszú, intakt, nagyon erősen sodort levelek, fekete tea módjára teljesen fermentálva és besütve.






Értékelések
Még nincsenek értékelések.