Leírás
Omi kézzel sütött Hojicha


Omi kézzel sütött Hojicha
近江手炒りほうじ
Omi (Asamiya) kézzel enyhén sütött levélszártea.
Shiga ködös hegyei között termesztett teából ősszel szedett és kis adagokban sütött tea.
A normál hojicha esetében könnyen előfordulhat, hogy a levéldarabok túlpörkölődnek, égnek, a szár pedig még nincs kész.
A normál sencha hojichákhoz képest, a szár hojichának semmilyen kellemetlen, füstös, vagy túlpörkölt íze nincs, könnyed, frissítő, bármennyit lehet inni belőle, akár este is és főleg nem lehet megunni, nem válik monotonná.
A csomagon (japánul) az olvasható, hogy a tea faszénen sütött, de ez egy régebbi teára vonatkozott. Ennek a teának a gyártása során nem használtak faszenet.
A tea izgalmas és gyönyörű termőhelyéről itt írtunk részletesebben.
★★★★★
Íz/Test ○○○●○○○ sütés
Umami ○○○○●○○ Fanyarság


Nagy örömmel mutatjuk be Önöknek az Asamiya teákat. Tizenhét év alatt sok-sok termelőt és teatájat képviseltünk és mutattunk már be, de sosem vártuk nagyobb izgalommal egyiket sem, mint ezt most. Ennek elsősorban az az oka, hogy a terület, a fajták olyan szerencsés, különleges elegyet alkotnak, amilyet talán sehol máshol nem. Ujiban matcha a matcha, Yaméban gyokuro a gyokuro, Kagoshimában kabusecha a kabusecha, az ember pont azt kapja amit vár, persze ezer színben, változatosan. A Shigában fekvő Asamiyában viszont olyan ötvözetet és színt kap a tea, ami elgondolkodtat, kísérletezésre csábít és legfőképpen örömmel tölt el. A vidék minden jel szerint valóban Japán legrégebbi teatermő területe, a hagyomány szerint Saicho (Denshi daishi) nevű szerzetes hozott többféle teamagot magával kínai útjáról Enryaku 24. évében, 805-ben, amit a Hiei hegyen Otsu falu mellett ültettek el és kezdtek nevelni. A híre mellett viszont az íze is különleges, így az 1200 éves tradíció nagyon is élő és keresett a teabarátok körében.
Amit mi itt Asamiya teának nevezünk tulajdonképpen inkább Shiga, vagy Omi tea, aminek három nagy termőterülete van:
- Asamiya,
- Omi Tsuchiyama
- és Mandokoro.
A termőterület jellegzetességeit és történetét itt mutatjuk be Önöknek.
Az Omi (elterjedtebb nevén tehát Asamiya) teák, különösen a sencha, kabusecha és bancha különleges. tiszta ízű teák, a legjobb japán teák közé tartoznak.
Felnyitás és használat után tartsa lezárva hűtőszekrényben 5-7 Co-on! Teakészítés előtt vegye elő a hűtőszekrényből és várja meg, amíg felveszi környezete hőmérsékletét. Legjobb a vásárlást követő 6-8 hónapban. A csomagoláson látható lejárat a tea friss karakterének megőrzésére vonatkozó gyári ajánlás, minőségét egyebekben két évig megőrzi.
Eszközöket a tea elkészítéséhez japán tea kellék kínálatunkból választhat itt és itt.
További írások és tanulmányok találhatóak a japantea.hu oldalon.







Értékelések
Még nincsenek értékelések.