The Great Matcha Shortage – A nagy matcha hiány okai

A nagy matcha hiány okai

First matcha I made that I felt was absolutely delicious

A Shopify egy rögtönzött otthoni matcha webáruházzal reklámozza szolgáltatásait. Ennek alapján is úgy tűnhetik, pillanatnyilag ez a legígéretesebb, legkönnyebben felfuttatható biznisz. Nincs influenszer, aki ne csinálna valami orbitálisat a matchával, pedig leginkább nem csinálnak semmit.

A matcha elöntötte a világot…   és rögvest el is fogyott.

A bajok 2024 nyár végén kezdődtek, ami szokásosan a cégek fő matchái gyártásának befejező időszaka szokott lenni, ilyenkor szokás rendelni, no nem sokat, csak épp annyit amennyi a rövid lejáratú teából elfogy.  A gyártók azzal szembesültek, hogy sosem látott rendeléseket kapnak sosem látott kereskedőktől, akiket eleinte kiszolgáltak, de a normál ügymenet rendeléseivel együtt a gyártás nagyon hamar teljesen bedugult. Az év végére lényegében teljes matcha hiány alakult ki és a gyártók is észbe kaptak, eleinte áremelésekkel, majd korlátozásokkal igyekeztek gátat szabni a keresletnek, de mindhiába. Tavaszig már csak a hozzánk hasonló kisszámú törzsvevő partnert szolgálták ki. A helyi sajátboltokban eleinte fejenként egy matcha aztán egy se járt a vevőknek. Marukyu-Koyamaen főhadiszállásán az udvaron az utcáig kígyózó sorban álltak japánok és turisták vegyesen. A kínai turisták gyereket és a nagymamát is vitték minden nap, hogy újra és újra megkapják a fejenkénti egy doboz matchát, amiből aztán rögvest készített egy szirupos valamit.

szirupos epres matcha élmény

Matcha Latte With Homemade Earl Grey Syrup
 

2025-ben mindenki arra várt, hogy az új szezonban a termelők, gyártók és kereskedők majd rendezik soraikat és minden rendben lesz.  Azt mindenki előre jelezte, hogy az új szezonban komoly áremelések várhatók, de egészen a cikk írásáig a nagy gyártók még nem mutatták be új árlistáikat.

A 2025-ös szezon mindezek tetejébe elég rosszul indult, enyhe tél után épp a rügyfakadáskor hideghullámok sorozata miatt a termesztők legalább 30 %-kal kisebb termést jelentettek be. A kedves olvasónak ez nem sokat mond, de a 2009-es termésre emlékeztető az idei. A tavaszi aukciókon megjelenő termesztők, termelők, és kereskedők között japán mércével mérve hihetetlen jelenetek alakultak ki, a piacon kínált tenchát pedig minden eddigi árat messze felülmúlva az addigi árszínvonalhoz képest 170-300 %os növekménnyel percek alatt elkapkodták.

Vannak persze kisebb volumenben utazó kereskedők, akik a termelőkkel közvetlen kapcsolatban szimbiózisban élnek akár enyhébb árakat is el képesek elérni és most válik igazán kifizetődővé a régi két évtizednél is hosszabbra nyúló kapcsolatunk a gyártókkal. Mi még pár hete is megkaptuk, hogy nyilvánvalóan hamisított teát árulunk, mert már senkinek sincs, akkor nekünk hogyan lehet?  

Ha valaki ténylegesen most szeretne matcha üzletbe fogni, udarias elutasító válaszokra számítson, a gyártók nem fogadnak be új partnereket.

Érdemes azt is tudni, hogy a japán árképzés bizonyos határok között szigorúan rögzített, legalábbis adott minőségű termék ára egy adott sávban és időszakban kötött.

Nem felejthetjük el azt sem, hogy a matcha a világ egyik legnagyobb feldolgozottságú, különleges terméke, aminek az ára mostanáig meglehetősen nyomott volt és a többi teához képest egy szűk különc klub, a teaszertartások, teaiskolák tagjainak élvezeti cikke volt.

Ez változott most meg, vélhetően mindörökké. Ámen.

A matcha Isuzu megtalálja otthonát a szirupos lattéban

The Great Matcha Shortage

A világszerte tapasztalható matcha hiány, avagy a Great matcha Shortage egyre inkább nyilvánvaló nem csak a matcha hívőknek, hanem a hétköznapi, teáról teára szálló alkalmi teaivóknak.

A válság oka nem kizárólag egy, sok tényező vezetett oda, hogy mostanra  a kínálat és a kereslet között nem olló nyílt, hanem utóbbi egyszerűen lekörözte előbbit.

A kereslet letépte láncait.

  • For the syrup? Just cook water and sugar in a ratio of 1:1. Add earl grey tea bags (I used three for about 200ml) and let it steep for 5-6 minutes. Then remove the tea bags, let it cool down and add the syrup to your matcha latte ????
    how is isuzu? i have heard nothing but praise from social media. ive tried aorashi- also from social media’s recommendation- but was extremely disappointed to find little to no notes in milk. it was too sweet for me. im super hesitant to try getting it since all i’ve been seeing is the same hype a lot of accounts gave to aorashi
    Isuzu works pretty well in a latte, even with a little bit of sweetener, because it has a stronger flavor. On its own, its pretty umami and a bit grassy. The taste surprised me, but in a positive way. Hope that helps 🙂

A matcha felhasználók jelentős része nem hagyományos módon készíti el a teáját, hanem ezzel-azzal keveri, lattét, turmixokat, lassikat és még ki tudja mit gyárt a konyhapulton. Erre teljesen megfelelő lenne valamilyen cukrászati célú álcahálóval árnyékolt teából készült matcha.  Koyamaennél megrökönyödve mesélték nekem, amikor szembesültek azzal, hogy influenszerek arról posztolnak, hogy a principal matcha vonal legjobb tagjait is simán belekeverik akármibe. Se szeri, se száma az Unkaku val és hasonló színvonalú teákkal készített receptekről szóló beszámolóknak, amelyek alatt a júzerek hosszasan vitatkoznak arról, hogy elegendően füves volt-e a zöld tea élmény. Az Unkaku színvonalú teák azért olyanok és azért kerülnek annyiba, amennyibe, mert sűrű teaként koichaként elkészítve sem fanyarok .  薄茶 usucha avagy vékony, vagy híg tea ez a habos matcha  濃茶, koicha sűrű tea, a csokiszerűen sűrű frissítő gantasztikus matcha

Mindennek tetejébe a „zinfluenszerek” a normál 2 grammos adag helyett 4-6 grammos adagokat javasolnak.

A matcha ültetvényeket ezért hozták létre és ezért nem lehet most a baj bekövetkeztével csak úgy újabb matcha ültetvényeket beindítva mérsékelni a hiányt.

Még a nagyobb tea termelők is úgy nyilatkoznak, hogy nem tudják jelentősen növelni a termelésüket.

Gondoltam, majd én elvágom a gordiuszi csomót, veszek ám egy matcha malmot és akkor frissen őrölt matchával verhetetlen leszek. Van is erre példa már, az Egyesült Államokban feliratkozhatsz havi bérletre 20 gramm húszezerért, és persze a németeknek is van már saját matchát termelő boltja.  Csak van ám egy kis bökkenő.  A tencha hiány így is, úgy is probléma marad, az egész roppantul bonyolult kényes gyártási folyamatban pedig épp az őrlés a legkockázatosabb, legnehezebb. A jelentős beruházási költségen túl a gránitmalom mellé 24 órán át ember kell, a kő pedig előbb-utóbb kopik és karbatartásra vissza kell szállítani Japánba. A matcha őrlésről egyenlőre lemondtam, esetleg a csomagolást elvállalhatom, vagy gyárthatok epres szívószálat.

Why there is the Great Matcha Shortage?

Tehát akkor az influenszerek, a tudatlanság, a nem megfelelően elkészített matchák az oka a piac felborulásának? Nem.

  • A matcha óriási mértékben megnőtt népszerűsége, amit elsősorban a wellness és egészség ipar fűt. A különféle egészségi tanácsadók a matchát életelixírként reklámozzák, ezért többé már nem csupán az ízéért fogyasztják.
  • Évente csak egyszer szedik a világ piciny teatermő területein (Uji, Yame, Nishio) korlátozott mennyiségben áll csak rendelkezésre. Az alternatív matcha termékek minősége drámaian különbözik az eredetitől.
  • A matcha lassú, bonyolult feldolgozású, különleges gránitmalmokban lassan őrölt tea, aminek a feldolgozásához idő kell.
  • Rövid lejárat. Őrlés után 8-12 hónapig tartható el, felnyitás után 3 hónapon belül érdemes elfogyasztani.
  • Nyerészkedők – üzérek (Scalpers) A kapitalizmusban mindenki csak a nyereségre törekszik, minél nagyobb mennyiségben minél olcsóbban kívánja beszerezni és minél drágábban eladni. A termelők folyamatos harcban állnak az „illegális” viszonteladókkal, a hamisítókkal. Minket folyamatosan bombáznak és a teljes készletet fel kívánják vásárolni.
  • Kínálat és kereslet. A kínálat a fentiekből következően korlátozott. Az árak emelkednek, így próbálva ellensúlyozni a kedvezőtlen folyamatokat.

A matcha hiánynak nem az az oka, hogy az emberek naponta matcha lattét akarnak fogyasztani, hanem az, hogy a nyerészkedő, nem autentikus viszonteladók mindent felvásárolnak és az aktuális ár 3-4 szereséért adják tovább.

Mit tehetünk?

A japán termelők ahogy tudják igyekeznek alkalmazkodni. A leveles tea ültetvények, amik alkalmasak lehetnek átállnak árnyékolt teára. Igen előfordul főleg néhány single cultivar iható matcha Shizuokából is, a konyhai matchák nagy részét már ezt megelőzően is kagoshima szállította. Kyoto környékén számtalan új cég kínálja a nyugati szemnek tetsző porékáit.   Amikor néha rákérdezek egyikre –másikra japán barátaimktól, azt mondják.  „Nem Ujiból valók, látom próbálkoznak, de hol vannak az eredményeik??” Itt nem gazdasági eredményekre gondolt, hanem a megmérettetés, a verseny eredményekre. Hát igen. Ami nincs, azt nehéz felvinni a színpadra.

kicsit szálkás de menő
Jól ismert márka három területről is készít saját márkás matchákat.
Kicsit szálkás, de a miénk, illetve hát az övék
Kicsit szálkás, kicsit darabos, hunyd be a szemed, és idd!

Lapzárta után

Lapzárta után érkezett a hír, hogy a Sonny Angel subreditben is aktív ccenergy777 felhasználó felveszi, amint ezekben az ínséges időkben az amerikai hűtő melletti konyhapulton lazán kinyit egy doboz Matcha Tenjut, majd kedvenc Angeles üvegpoharában lattét készít belőle és írói munkássága részeként közzéteszi a világhálón. Az adok kapok szekcióban megvédte választását, nem használta a Wa Kei Sei Jaku szavakat, de elmondta, hogy az olcsóbb matchák neki túl keserűek és csak több agave szirupot kell tennie hozzá, ez viszont kevesebbel is remek. Oldalunk a Matcha Tenju bemutatójaként és a szabad véleménynyilvánítás elkötelezett fórumaként ünnepli a választást és csak az iránt érdeklődünk aggódva, hogy nem lett volna-e jobb a kókuszvirág cukorból és gleccservízből készített szirup?

matcha tenju latte
Lapzárta után
Lapzárta után érkezett a hír, hogy a Sonny Angel subreditben is aktív jcch felhasználó felveszi, amint ezekben az ínséges időkben a konyhapulton lazán kinyit egy doboz Matcha Tenjut, majd kedvenc Angeles üvegpoharában latté készít belőle és írói munkássága részeként közzéteszi a világhálón. Az adok kapok szekcióban megvédte választását, nem használta a Wa Kei Sei Jaku szavakat, de elmondta, hogy az olcsóbb matchák neki túl keserűek és csak több agave szirupot kell tennie hozzá, ez viszont kevesebbel is remek. Oldalunk a Matcha Tenju bemutatójaként és a szabad véleménynyilvánítás elkötelezett fórumaként ünnepli a választást és csak az iránt érdeklődünk aggódva, hogy nem lett volna-e jobb a kókuszvirág cukorból és gleccservízből készített szirup?