A teáskannák már több, mint ezer év óta velünk élnek, de igazából a ma is ismert szálas teák feltalálásával kerültek a figyelem és a használat középpontjába. Az első teáskannák a chao zhou teázás vízforraló és teakészítő agyag kannái voltak. Alapvető változást az jelentett, amikor a XVI. században az "Arany Homok Templom" egy szerzetese mutatta be az ún. "ötszínű" (Zi Sha - Bíbor sár) agyagból égetett kannáit. A Tai Hu közeli Yi Xing város lakói a helyi, különleges összetátelű agyaggal kezdték el készíteni kézműves tárgyaikat. A yixing teáskannák valóban jobb minőségű tea elkészítésére alkalmasak. Mikroporózus, üvegszerű, nagy fémtartalmú kristályos anyagú eszközök, amik "emlékeznek" a benne készített tea ízére. A yixing kannák ára jelentősen emelkedett az elmúlt években, aminek oka, hogy néhány hagyományos mélyművelésű yixing lelőhely kimerülőben van, de a kannák elkészítése is nagy hozzáértést igényel. A yixing kannák űrtartalma kezdetben 4-500 ml volt, majd sokáig a 2-350 ml űrtartalmom számított etalonnak. Csak újabban tűntek fel a kicsiny, egy-kétszemélyes 100-120 ml-es kannák. Az űrtartalom, a megfelelő forma és szín (fajta) kiválasztásakor teázási szokásunktól függ,