Elkészítéséhez használjon 95 Co-os lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy nagy csipetnyi, kb. 4-5 gramm teát.
Rövid elmosás után öntse fel sokszor, egyre hosszabban és egyre forróbb vízzel.
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.
Nyugat-Yunnanban 2016 tavaszán szüretelt, magas antocián tartalmú bíbor rügyekből készített csak rügy fekete tea. A szubtrópui éghajlaton, alacsony szélességen, nagy tengerszint feletti magasságon a tea az antocián termelésével védekezik a nagy UV kitettség ellen. A fotoszintézist ellátó szövetek esetében az antocián pigmentek védelmet nyújtanak a napsugárzás káros hatásai ellen ezáltal védve a létfontosságú szöveteket. Ennek eredményeként a növények fiatal hajtásai pirosak, vagy rozsdaszínűek, a lombhullatók őszi levelei sárgásbarnák lesznek, valamint a széleslevelű örökzöldeknél a téli időszak alatt a levelek pirosas árnyalatúvá válnak. Egy elmélet szerint azért kapnak piros árnyalatot a levelek, mert így elkerülik a piros fény hullámhosszában vak növényevőket.
Az antocián erős antioxidáns, ezzel is segítve a káros UV sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezést. Az antioxidáns tulajdonságot elfogyasztás után is megtartja, többek között ezért is nagyon egészségesek a piros héjú vagy húsú gyümölcsök. A gyümölcsök közül kimagasló a szeder antocián tartalma. A vízben oldódó antociánt a tea elkészítésekor elfogyasztjuk. Kissé sós, kesernyés, orvosságos karakter, amit néhány nap után újra kíván a szervezetünk, amikor azon morfondírozunk, melyik teát igyuk.
Némileg hasonlít a gabás teákhoz is. Elegendő belőle 4-5 gramm, elmosás nélkül 95 Co fokos tiszított vízzel. Sok rövid felöntéssel vallatható.
Ez a tea is bíbor rügy, érlelt változatban pedig ezt ajánljuk.
Belépő a fekete (vörös) tea világába itt és itt >>>>>>
A fekete teák osztályozása a Teazinben található.
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.