Elkészítéséhez használjon enyhén visszahűtött, kb 85-90 Co-os lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy teáskanálnyi, 7 gramm teát.
Egy rövid, pillanatnyi felöntés után, amit nem iszik meg, készítsen eleinte fél perces, majd egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket.
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.
岩茶 佛手
A Buddha keze a Wuyi hegységbe átültetve
A Budha keze eredeti termőterületéről Yongchunból türkizzöld oolong teaként
A tea nevének szó szerinti jelentése Buddha Keze Tea az Örök Tavasz Városából.
Éveken át ezt a variánst, a Yong Chun Fo Shu Budha kezét árultuk, ami léyegében egy türkizzöldd, Tie Guan Yinhez hasonlatos kerekre sodort édes, citrusos tea volt. Yong Chun Fujianban található Xiamen és Fuzhou közt félúton, évezredes hagyományú, Kína gyorsan fejlődő régióihoz hasonlóan ellentmondásos vidék, a Minnan, vagyis a Min folyótól délre eső fujiani teatermelés legfontosabb központja. Ultramodern, gazdag központját nemrég még nyomortanyák vették körül. A város régi kézműves központ és teában is ezt a kézműves hagyományt folytatja. Teatermelése szinte kizárólag zöld wulongokra támaszkodik, ezek közül is elsősorban Tie Kuan Yin klónokra. A Fo Shou a Tie Guan yin leszármazottja, itteni feltűnése az Északi-Song időszakára tehető, de az akkori teának sem elkészítésében, sem megjelenésében nincs köze a mai wulongokhoz, ebben a formájában a XVIII. század közepe óta ismert.
A Fo Shou 佛手茶 eredeti neve, ami egyúttal a tea variáns neve is: Xiang Yuan 香橼 citrust jelent. A teáról részletesebben " Mai tea " rovatunkban olvashat.
Most viszont a Fo Shou Wuyi hegységbe költöztetett variánsával ismerkedünk. Az eredeti Yohng Chun klón, a Wuyi sziklafalai között nevelve, majd szedés után sokszor enyhén pörkölve-szárítva lassú faszén parázs felett.
Ez a Fo Shu korai szedés fiatal levelekből. Finom, enyhe citrusokkal körített édes mandula test tradicionális Wuyi oolongként tálalva. Talán nincs benne annyi virág, mint a Wuyi hegyi testvéreiben, azok viszont nem tudják ezt a citrus felhangot.
Érdekes, kellemes kitérő.
Gyártó: Hu Úr teljesen kézzel szedett és sütött teája
Wuyishan,
Szedés 22.04.26
szedési standard: kis kinyílt levelek (嫩青)
Időjárás- napos
Gyártás (fermentáció) ideje: 11.5 óra
Válogatás, szortírozás: 22.05.18
Forró levegős szárítás 22.05.22-2 x félórás menet
Faszenes kézi sütés: 22.06. 18-9:30 óra
Második faszenes kézi sütés: 22.07.18-9:30 óra
Lezáró faszenes sütés: 22.09. 04-9:30 óra
Na, mire hasonlít???
A Wuyi eredet teái között a Fo Shou variáns kertje. Ez nem a termőhely, hanem a génmegőrző központ kertje
Hatalmas levelek
A Wuyi oolongok, amik fekete teának mutatkoznak, régebben barna oolongnak hívták őket, felöntve viszont feltárul igazi sötétzöld, oxidált és gondosan sütött karakterük
Az oolong teákról bővebben itt és itt olvashat, az oolong tea gyártását itt ismerheti meg.
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.