Elkészítéséhez használjon enyhén visszahűtött, kb 85-90 Co-os lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy teáskanálnyi, 7 gramm teát.
Egy rövid, pillanatnyi felöntés után, amit nem iszik meg, készítsen eleinte fél perces, majd egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket.
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.
鳳凰単叢 鴨屎香
Ami azt illeti a kacsafosról elég sokat tudok már. Hosszú továbbképzés és sikamlós úton szerzett tapasztalatok eredménye ez.
A Ya Shi Xiang 鴨屎香 nem egy, hanem egy egész kis család a Feng Huang oolong variánsok között. A legalábbis különös név születésére több magyarázat van. A legkézenfekvőbb, de egyáltalán nem valós magyarázat szerint a tea illata hasonlít a kacsafosra, avagy a levelek sárgás színe szülte ezt az asszociációt. Fentebb említett állattenyésztési tapasztalataim alapján bizton állíthatom, hogy a tea illata nem a csirke és kacsaól, hanem bizonyos trópusi virágok és nektár illatát idézi fel. Sokkal bájosabb az a történet, amely szerint a teát maguk a teatermelő parasztok nevezték így el, mivel annyira különlegesnek és finomnak találták, hogy nem akarták hódolati teaként beszolgáltatni, így hát a kacsafos érzetét keltő névvel riasztották el az adóhivatal és a földesúr embereit. Megint más történet szerint ugyanezek a parasztok a teának otthont adó, rikítóan sárgásbarna talajról nevezték el a teát. Az már igaz, hogy a kacsafos Dan Congok ára határozottan a többi fölött húzódik. A tea szűkebb hazája Chao Zhou és Wudong között a Fenghuang hegység délkeleti része. A nagylevelű, érett alapanyag a hagyományos módon sodort, de alig fermentált Dan Cong. A nedves leveleken jól látszik a peremeken elindult aztán félbeszakított vörösödés. Ez a csak félig fermentált félig fermentált tea (az ugye egy negyed) így is illatos a száraz levélben, de az öntetben sokkal több a fülledt, gyomrot töltő, émelyítő sárgászöld karakter, mint az általában kesernyés virágos, tradicionálisan fermentált Dan Congokban. Fülledt nyári nap. Hűs szellő.
A kacsafos család egyebekben a mandula aromájú Feng Huang oolong teák családjába tartozik. A tea anyafája 80 éves és Ha Ping Hang Tau faluban él, Feng Xi járásban 900 méter magasan.
A kacsafos oolong erősen sodort sárgásbarna, nagy levelű, ami felöntve zöldessárga színre élénkül és narancssárga öntetet izzad magából hosszú utóízzel, ami ...hmm kicsit emlékeztet a kacsafosra.
Mivel a tea nagyon magas minőségű szuper illatos, ezért történtek erőfeszítések arra, hogy méltó nevet kapjon. Az új neve "ezüst virág" lett volna, de most már késő. Amikor valaki a tenyerébe vesz egy csipetet ebből a nagylevelű, osmanths és jázmint is megidéző illatú teából és beleszagol, akkor a felismeréstől lelkesen csak annyit mond: Kacsafos !
A Főnix-hegység egy hegylánc, ami sok elkülönült hegységből áll. A nevét onnan kapta, hogy a hegyvonulatok messziről nézve egy szárnyait emelő madárra emlékeztetnek.
A Fenghuang Shanban kb 15,000 db 100 évnél idősebb és 3,800 db 200 évnél idősebb tea fa él. Ezeket a single cultivar fajtákat adó teafákat "Kína kincsének" nevezik és a "világ rendkívüli értékű tearitkaságának"
Az "Aranyfőnix hegység magányos bokrai" tehát nem magányosak, de egyediek ún single cultivar teák. A teát mindig fákra bontva szedik és az aromához alkalmazkodva kicsit változtatnak a feldolgozási módszereken.
A termelő Zhiyong Lin, egy 58 éves főnix oolong termelő, aki aranyérmet nyert a Chaozhou Fenghuangandong versenyen.
Fenghuang hegység, Chaoan, Chaozhou
A fák kora kb 120 év
Az ültetvény 800-1000 m magasan fekszik.
Külön érdekesség, hogy a tavasszal szedett teát hosszú feldolgozási folyamat végén pihentetik és január környékén nyitják meg. Ezért pl a 2022-es teák gyártása tulajdonképpen 2023-ban fejeződik be.
A Fenghuang oolong nagyon jól érlelhető tea, az értéke idővel garantáltan nő.
Természetesen szó sincs semmilyen hozzáadott aromáról, ez a Xiang 香 különösen az oolong teák esetében karaktert jelöl és ízt, aromaot jelent, amit aromának fordítunk. Szóval el a kezekkel a szupermarketek manula aromájáról.
A Feng Huang teák tíz alap aromája (Xiang) 十大香型 Shi Da Xiang Xing a következő:
Huang Zhi Xiang, 黄枝香, sárga ágacska, avagy gardénia aroma
Zhilan Xiang, 芝兰香, orchidea aroma
Guihua Xiang, 桂花香, osmanthus aroma
Xingren Xiang, 杏仁香, mandula aroma
Mi Lan Xiang, 蜜蘭香, mézes orchidea aroma
Yelai Xiang, 夜来香, tubarózsa aroma
Jiang Hua Xiang, 姜花香, gyömbér virág aroma
Rougui Xiang, 肉桂香, fahéj aroma
Moli Xiang 茉莉香, jázmin aroma
Yulan Xiang 玉蘭香, magnólia aroma
Az oolong teákról bővebben itt és itt olvashat, az oolong tea gyártását itt ismerheti meg.
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.