Eredetileg a Kyotoi Daitokuji templom altemplomát díszítette 1510-től, a Kyotói Nemzeti Múzeumben látható |
A teához való víz |
A magyar háztartásokban a vízszolgáltatóktól elérhető víz, amint azt az OMO reklám óta tudjuk, ezzel szemben kemény, sőt nagyon kemény. A víz keménységét általában a német keménységi fokkal jelölik (nk), ami a CaO mg/liter egy tizede, tehát például 144mg CaO/ liter esetén az érték 14,4 nk. A karbonáttartalom függvényében a víz:
|
Pihentetett víz |
A jó teákhoz, sokszor felönthető puerhekhez, wulongokhoz a fővárosi, kissé pihentetett víz megfelelő, japán teák fogyasztásához már ez is alkalmatlan. A jó teák elkészítéséhez nagyon lágy, tiszta víz kell, aminek az összes ásványianyagtartalma nem haladja meg az 50, vagy legfeljebb a 100 mg/litert. Ezen a vizsgán az egyébként ízletes, de szintén túlbecsült Evián is megbukna és csak a tiszta alpesi vizek néhány márkája maradna versenyben. Ilyen az olasz Levissima, Alisea - Fonte del lupo, Alba, de folytathatnánk a sort osztrák és bajor vizekkel. Aki itthon keres magának tökéletes vizet a teájához, az használjon ozmózisszűrővel felszerelt víztisztítót, vagy ha van a közelben tiszta forrásvíz, akkor tároljon otthon hűvös, fénytől védett helyen vizet. |
Aki teát akar készíteni, más víz után kell néznie. |
Mészkőhegységeinkben sok a természetes forrás. Ezek a vizek nagy energiájú, szűrt, tiszta vizek, szerencsés esetben ásványianyag tartalmuk is megfelelő lehet. Vulkáni hegységeinkben a természetes források mindegyike és a közművek által szolgáltatott vizek jelentős része is megfelelő teához. Az Alföldön már nehezebb a helyzet. Természetes forrásból nem juthatunk tiszta vízhez, a városi közművek vizei pedig meglehetősen kemények. Itt jobban járunk ha saját tisztító berendezést használunk. Megfelelő lehet az esővíz, ha képesek vagyunk gondoskodni a gyűjtés és a tárolás higiéniájáról. Ez egyáltalán nem olyan könnyű, mint azt gondolnánk, ezért nem is javasoljuk. Jó teakészítéshez a Pi víz, amennyiben megbízható forrásból szerezzük be. Nem is gondolnánk, hogy ilyen bonyolult, pedig nincs más megoldás; a legjobb teák azonnal segítségért kiáltanak, amikor rossz vizet adunk hozzájuk, a sokadik felöntésnél pedig már csak a kloridokat, hidrogénkarbonátokat és nitrátokat érezzük. |