A GABA fontos szerepet játszik a vérkeringést szabályzó neuronokban. A magas GABA szint arra ösztönzi a GABA receptorokat, hogy a neuronsejt sejtmembránján több kloridcsatornát nyisson és növelje a klorid áramlást. A sejt plazma alacsony GABA szintje jellemző a Parkinson kórra, epilepsziára, alkoholizmusra, depresziós állapotra, és a menopauzára. Ezért a GABA a központi idegrendszer fontos neurotranszmittere, ami képes az idegsejtek készenléti szintjének szabályozására. A GABA így lényeges szerepet tölthet be egy sor fiziológiai és pszichológiai funkcióban. A GABA, vagy ahogy Japánban ismerik GABAron tea egy viszonylag új fajta tea, aminek kiemelkedő a GABA, azaz a γ-amino-vajsav tartalma. A kiemelkedő tartalom meghatározása szerint a tea késztermék (Camellia sinensis) GABA tartalmának 150mg/100 gr tea magasabbnak kell lennie. Azon túl, hogy a teának mindenféle igazolt, vagy remélt, antioxidáns, tumor növekedés gátló, koleszterin csökkentő stb. hatása van, a GABA tea esetében a lényeg maga a GABA.
|
GABA ART : Dr. C. van der Stelt, kémikus és festő műve a GABA-ról, amit Roberts felfedezésének tiszteletére készített, amikor Amszterdamban találkozott vele 1965-ben. |
A GABA felfedezéseA GABA a természetben sokfelé megtalálható, baktériumokban, rovarokban, növényekben (így pl. a teában, paradicsomban, szójababban, egyes emlősök (nyúl, ember, macska, kutya) sejtjeiben főleg az agykéregben a hipotalamuszban és nagyobb mennyiségben a gerincvelő folyadékban. A szervezet a glutamátból állítja elő a glutamát decarboxiláz (GAD) a bazális ganglionokban. A GABA felfedezését 1950 márciusában jelentette be Roberts és Frankel, miután gerincesek agyában különítették el és határozták meg összetételét. Ezt követően éveken át titokzatos anyagnak számított. “Talán annak a megválaszolása lesz a legnehezebb - írja a felfedezést bejelentő tanulmány - hogy a központi idegrendszer szürkeállományában talált különlegesen magas γ-aminovajsav és az azt glutamátsavból előállító enzim koncentrációjának van-e közvetett, vagy közvetlen hatása a szövet idegi impulzusaira” Intenzív kutatások nyomán hamarosan megszületett egy japán tanulmány (Hayashi és Nagai 1956), aminek eredményei arra mutattak, hogy a GABA gátló szerepet tölthet be a központi idegrendszer sejtjeinek elektromos működésében. Ezt már 1957-ben megerősítették (Killam, 1957; Killam és Bain, 1957). A kutatások rövidesen áttevődtek a GABA és az egyes neuronok ionháztartásának a megértésére, és már klinikai kísérleteket folytattak epilepsziás, skizofréniás betegeken. Ez vezetett végül 1959-ben az első igazi interdiszciplináris idegtudományi konferencia összehívásához, ahol mindenki megjelent aki az azt megelőző években a GABA-val foglalkozott. Így történt, hogy a háború után felfedezett ismeretlen anyag a központi idegrendszer legfőbb gátló idegi ingerület átvivő neurotranszmitter anyagává lépett elő. |
Egy egér agyának keresztmetszete - Thomas Deerinck, National Center for Microscopy and Imaging Research, University of California, San Diego
|
De mi van a magas vérnyomással?
|
GABA és TEA
Ezért összességében ma GABA teát úgy állítanak elő, hogy leszedik a leveleket, kicsit dobálják, forgatják, fonnyasztják. Ezalatt megnő a sejtfalak áteresztő képessége, a levél vizet veszt, ezzel együtt nő a hidrolízis. Még nagyobb lesz a GABA szintje, ha a sejtfalak roncsolódnak is kissé. Ez a a kínzás szakasz. Ezért a GABA teákat gépekben sodorják. A teanin és a glütamin szintje csökken, felszökik a glütamát szintje és beindul a GAD kohó. Ezek után a fentebb tanultakból már következik a GABA termelése. Ezért a gyártásba bekerül még egy fázis, az 5-10 órás anaerob fermentáció. A levél a szedéskor és a fonnyasztáskor megsérül, ezért a fermentáció beindul. Az oolong és fekete teáknál közvetlenül napon és beltérben folytatott fonnyasztás után következik, másképp a GABA elvész. Ezt követi a sodrás, szárítás. Az anaerob folyamatok során használt gázok közül a legeredményesebb, de egyben veszélyes a széndioxid, ezért inkább az olcsóbb N2-t használják. A végleges tea GABA tartalmát illetően meghatározó a friss tea levél minősége, annak is aminosav, különösen pedig a teanin és glütamát tartalma. Ez bármilyen teában magas, de az assami klónoké és a tavaszi fiatal leveleké a legnagyobb. Még ettől is több van a levélszárban, ezért a friss fiatal tavaszi levelet mindig szárral együtt kell szedni.
|
A GABA tea gyártása |
Ezen kívül természetesen jelentősen befolyásolja a tea aminosav tartalmát a szedés ideje. A tavaszi több aminosavat tartalmaz, mint a nyári. Ugyancsak egyértelmű különbség mutatkozik az alaptea tengerszint feletti magassága szerint. Az 1000 méternél magasabb ültetvények jóval magasabb aminosav tartalmú teákat adnak. További japán specialitás, amit már eddig is tudtunk, hogy az árnyékolt teák jelentősen magasabb aminosav tartalommal rendelkeznek, így GABA teák készítésére is jobb alapanyagnak számítanak, de ez jelentősen növeli az előállítási költségüket is.. Nálunk ilyen a GABAron matcha. További érdekesség, hogy a hervasztás és fermentálás közben elég szűk ösvényen kell lépkedni a GABA tea termelőnek. Tudvalevő, hogy a fermentáció szabályozásánál bizonyos hőmérsékletű feldolgozáson lehet a fermentációs enzimeket kikapcsolni. Amikor a GABA is képben van a leveleket 30-40 Co-on kell tartani, máskülönben jelentősen módosul a végleges GABA tartalom. A gyártásra szánt idő általában 3-4 óra, zöld GABA teáknál 6 óra. Efelett kedvezőtlenül módosulnak az élvezeti értékei a teának, zavaros öntetet adhat. Minél magasabb a GABA tartalom, annál többet ér a GABA tea, nem véletlen, hogy folyamatosan igyekeznek a technológiát tökéletesíteni. Apró műhelyfogások, kémia és kiváló alapanyag kell hozzá. Rájöttek például, hogy ha az anaerob folyamatot aerob ciklusokkal szakítják meg, az hozzájárul a glutamát tartalom növeléséhez, ami végeredményben több GABÁt jelent a végtermékben. Ehhez viszont már jobb a nyári, vagy az őszi tea, ezért a GABA oolongok leginkább így születnek manapság. .Arra újfent a japánok jöttek rá, hogy rázás közbeni infravörös, vagy mikrohullámú besugárzásra az elsőszedésű tea jelentősen növeli a GABA tartalmát. Ezért ma előfordul olyan gyártási módszer, ahol 30-50 percig infravörös fény alatt tartják a teát. Az pedig már igazi ipari módszernek tetszik, amikor a teát nátrium glutamáttal keverik, vízzel spriccolják, majd infravörös fényben tartják. Ezt is a japánok találták ki. |
A GABA legfontosabb funkcióiA GABA bennünk van, a szervezetünk termeli és hatással van fizikai, szellemi állapotunkra. Azt, hogy mire jó leginkább a hozzáadott, gyártott GABA tartalmú élelmiszer, vagy élelmiszer kiegészítő, azt természetesen az adott társadalom igényei is megszabják. Pusztán biológiai értelemben a legjelentősebb a magas vérnyomásra gyakorolt hatása, ezért Japánban, Kínában Tajvanon ma már GABÁT kevernek a tej és szója termékekbe, barna rizsbe, vagy az előzőekben tárgyalt módon eleve így állítják elő az arra alkalmas mezőgazdasági termékeket. Emellett kiemelkedik az Alzheimer-kór kezelésében betöltött szerepe, pozitív az alvás, figyelem és hangulat ingadozást kiegyenlítő hatása. Újabban részlegesen pozitív eredményt hozó kutatásokról számoltak be a GABA módszerrel nevelt barna rizs citosztatikus hatásáról. Ebben az esetben a daganatos sejtek szaporodásának gátlását célzó kutatásokról van szó. Gaba teák online teaházunkban
Részletesebben egy rakás tudományos cikket, könyvet lehet olvasni a témában. Főleg szakembereknek, orvosoknak ajánlott. Tea and Tea Products: Chemistry and Health-Promoting Properties Study on flavour volatiles of γ-aminobutyric acid (GABA) green tea Determination and comparison of γ-aminobutyric acid (GABA) content in pu-erh and other types of Chinese tea. http://sydney.edu.au/medicine/pharmacology/adrien-albert/images/pdfs/RefsPDFs/390.pdf A GABA jelátvitel molekuláris alkotóelemei és működése az egyedfejlődés során: két különböző rendszer vizsgálata |