Ma, immár 500 éve egy jól behatárolható teakorban élünk. Ez a kor a több lépésben felönthető szálas teák kora, a pao cha. Csak némileg módosította ennek a kornak a szokását a XVIII-XIX. sz. európai és amerikai tea komfortja, amikor a fogyasztó lemondott a több lépés, azaz több felöntés lehetőségéről és a családi kanna méretére növelte az előírásszerűen felöntendő 4-7 gramm tea öntetét. A XX. század elejére ebből következett az egy lépés teájának teatojásba, filterbe, tealabdába és egyéb szűrőszerkezetekbe való bezárása. A sok lépésből, ami egyben a élvezetének és minőségének jele, egyetlen lépés lett. Az egyetlen lépés mérete is egyre szűkült, teáskannából egy csészére. A tea filter termékmintaként kezdte karrierjét. Mióta a termékmintából tömegfogyasztási cikk, illetve stílus lett, lángol a vita a filteres tea szükségességéről és hátrányairól. Az az axióma, hogy a filteres tea rossz és a leveles, vagy szálas tea jó, természetesen nem igaz. A filter legfontosabb tulajdonsága a kis mennyiség és az ebből következőena könnyebben kontrollálható elkészítés (értsd a felöntési idő). Ezentúl a nyugati, modern háztartásokban talán az a legfontosabb előnye, hogy a tea könnyen eldobhatóvá válik, paradox módon úgyis mondhatnánk a teát a saját szemeteszsákjában öntjük fel. |
Ezek az előnyök, tehát |
1. a tisztaság, 2. a könnyű kontrollálhatóság, 3. az eldobhatóság 4. és a gyorsaság A filterben lévő tea az elkészítés gyorsasága miatt olyan tea kell legyen, ami azonnal reagál és átadja az öntetnek, amit tud. Erre olyan teaosztály az alkalmas, ami a legnagyobb felületet nyújtja a víz felé, ilyenek a CTC feldolgozású teák, vagy a fanning, Dust osztályok valamelyik foka. (A teák teljes osztályozása itt található. ) Ez ugyanakkor azzal a hátránnyal is jár, hogy a filterbe csomagolt tea nagyobb felületen kitett a levegővel való érintkezésnek is, hamarabb veszti aromáját. A teával való törődés és a méret a feldolgozott teák esetében arányos: minél kisebb a méret, annál kisebb az odafigyelés is, míg a "szálas teák" esetében ez fordítva van. Hogy a teában alapvetően a rügyet keressük és élvezzük, azt már elmondtuk és a rügyek a tea legkisebb formái, következésképp beleférnének a filterbe is. De akkor miért találunk a filterben mindinkább por minőségű teát és miért nem szép tavaszi rügyeket? A válasz a kontrollálhatóság és persze a költséghatékonyság. Egy szép rügytea, azon túl, hogy nyilvánvalóan más árkategóriába tartozik, (a szem elől elzárva) filterben felöntve is képes lenne feltárni a tea erejét, de ugyanúgy szükégessé válna a felöntések kontrollálása: az odafigyelés. Ezentúl egy rügytea, vagy szép szálas tea jóval nagyobb méretű filtert igényel. |
A filter |
Ma a filter lényegében a gondtalan a gondatlanság jelképe: a filterben elkészített tea elvileg elronthatatlanul szállítja le a megszokott ízeket és aromákat. Nincs helye a kísérletnek, a megfigyelésnek, a szemlélődésnek, épp a tea lényege vész el. Pedig egy filterbe csomagolt tea nem feltétlenül rosszabb minőségű, mint szálas társa. Mégis a költséghatékonyság nő. A filter és a doboz csomagolási költségeit a teában kompenzálja a gyártó. Egy mai tömegtea előállítási költégének nagyobb részét (ebben a sorrendben) a marketing, reklám, a csomagolás, a szállítás teszi ki és csak a legutolsó maga a tea. Sőt létezik már nylon szerű, de természetes anyagokból készült átlátszó tea filter is, sőt van tetraheron alakú filter, ami elegendő teret biztosít a normál filterben kinyílni képtelen teának. |