Mitől függ az, hogy egyes teákat erősebbnek érzünk a másiknál? |
" Hozzon nekem egy teát!"
|
Koffein |
A fermentáció, mint azt az előzőekben láttuk, alapvetően a tea sejtüregeiben található polifenolok (katechinek) és a sejtmagban található enzimek közötti reakció, oxigén jelenlétében. Ez a reakció nagyobb molekulaszerkezetű polifenolok kialakulásához vezet (ilyen pl. a tea vörös színéért felelős teorubigin és az aromákat felügyelő teaflavinok) De mi köze a polifenolok polimerizációjának a tea koffein tartalmához? Elvileg semmi. A koffein előtte és utána is nagyjából ugyanannyi. A fermentáció során módosuló polifenoloknak ellenben jelentősen megváltozik a szerkezete. A fermentáció előrehaladtával csökken a kisebb molekulaszerkezetű polifenolok aránya, nő a nagyobbaké. Mivel a kisebb szerkezetű polifenolok jobban megkötik a koffeint, az nehezebben fog a felhasználás, a felöntés során oldódni. A fekete teák nagy szerkezetű, módosult katechinjei elengedik a koffeint, az gyorsabban felszabadul és kerül be az emberi szervezetbe. A fekete tea öntetében tehát több, az azonnal felhasználható, szabad koffein. Egy átlagos fekete teát egyszer öntünk fel, mert az aromáit keressük, koffeinje pedig már az első felöntés során a csészébe kerül. Ittunk láttunk, felfrissültünk. Nyilvánvaló, hogy a hatása a kávéhoz hasonlóan átmeneti lesz. A kevésbé, vagy alig fermentált zöld-, illetve fehér teák esetében a koffein kötötten, azaz katechinekhez láncoltan kerül a csészébe, és emésztőszerveinkbe, ahol lassan, órákon át bomlik le, szabadul fel és kerül a véráramba. Az erős fekete tea után egy pillanatra fellángol szemünk, majd újra visszasüppedünk a fáradtságba, míg egy ártatlan, szűzies, tavaszi(!) fehér tea, vagy egy matcha után akár fél nap elteltével is robotként, fáradhatatlanul működünk tovább. Így hát azt lehet mondani, a koffeintartalom hasonló, 70-120 mg között változik, de a hatás nagy különbségeket mutat. A fekete annyival erősebb a zöld teánál, amennyivel a zöld tea hosszabb a feketénél. Megjegyzendő, hogy a fekete teák kevéssé kötött koffeinje még mindig sokkal hosszabb hatást fejt ki, mint a fekete kávé hirtelen robbannó 90 miligrammnyi töltete. Melyik teát ihatom, ha aludni szeretnék? Ez gyakori kérdés egy teaházban és megválaszolásához elegendő lenne a kedves vendég zsírtömegét, koleszterin-, és savszintjét megmérni. Mivel teát nem szokás kémcsővel és érszorítóval felszolgálni, de a tea összetétele fejezetünkben felsorolt összetétel listát sem tehetjük elé, ezért vissza kell térnünk a tea kémiájához, hogy megfelelő választ tudjunk adni: |
Theanin |
A tea élénkítő hatásáért elsősorban a koffein felel, de sok más összetevő érdekes módon befolyásolja az összhatást. Mind a tea ásványai, de elsősorban a tea polifenoljai és aminosavai is hathatnak stimulálóan, ebben az értelemben még inkább elnyújtják, fokozzák a koffein hatását. Ugyanakkor a tea fő aminosavai (köztük a theanin rugalmasabbá teszik az erek falát és segítik az ingerületátvitelt, ezzel relaxáló szerként hatnak. A tea tehát egyszerre stimulál és nyugtat. |
Nyári teák, ízesített teák, szárteák |
Az ízesített teák nagy része, legyen szó leveles teákról, vagy por minőségű filteresről, általában gyengébb teán ül. Az ízesített zöldek élénkítő hatása elenyésző, de a feketék is inkább csak díszként funkcionálnak. Délután 5 óra után puerht inni egyenlő a gondtalan éjszakázással, de egy csésze matcha után is hosszú lesz a kutyasétáltatás. Ha élvezni akarja a teát, de biztosan aludni akar, akkor fekete teák közül keresse a quimen típusú Anhuiból származó, könnyű, citrusos teákat, vagy valamilyen, minél nagyobb levelű sri lankai teát. Zöld teák közül biztos tipp egy sok levélszárat, erezetet tartalmazó, lehetőleg gyokuroból készült karigane-kukicha, egy banchára alapozott genmaicha, vagy egy teasöpredék Konnacha. Kínai zöldek közül a Liuan Guapian, a Taiping Houkui, a Mao Fengek után valószínúleg nem fog hajnalig az ágyban forgolódni. De sokszor többet nyom a latban az egyén fizikai állapota, mint a tea összetétele. |
Az izmok kalcium ciklusa és a koffein |