A teafüvek vizsgálata |
Az alábbi ikonra kattintva Lukácsi Katinka MSC biológus hallgató diplomamunkáját olvashatják. |
Teás szempontból nagyon érdekes a dolgozat. Nem is látszik kívülről, mennyi aprólékos és pontos(!) munka van mögötte. A mi szerepünk cak a teák biztosítása volt és némi ötletszerű feltételezés, hogy mit érdemes mérni. Nagyon érdekes a módszertan részletes taglalása; a közhiedelem szerint egy termék, egy növény, akármi jól meghatározható mennyiségben tartalmazza a hitt, vélt és hasznosítható anyagokat. Ez a dolgozat is rámutat arra, milyen körültekintő pontos munka kell már csak a mérési környezet és módszer meghatározásához, nem is szólva arról, hogy a mért anyagok milyen módon válnak később elérhetővé és feldolgozhatóvá az emberi szervezet számára. |
Vegyünk például három alapvető összetevőt. |
Az egyik az analizált teák katechin (C) tartalma. (30. oldal) Ez azért érdekes, mert ezzel a gyűjtőnévvel szokás a populáris (nem szak-) irodalomban jellemezni a teák, vagy más növények ún. antioxidáns tartalmát. Pedig a katechin csak egy a teában található több, mint 30 polifenol közül. Érdekes módon épp a tiszta, erősnek hitt zöld teák (sheng puerh, matcha) elenyésző mértékben tartalmaznak katechint. Fordul a kocka az epikatechin és a gallát típusú katechinek esetében, ahol a sheng puerh, a Tie Guan Yin és a matcha is jól szerepel, nem játszaka viszont a vörös teák, amelyek esetében ezek a katechinek más polifenolokká alakultak át. Természetesen érdekes a koffeintartalom elemzése. (32. oldal) Nem magyarázok többet, remélem a dolgozat szakembereknek és laikusoknak egyaránt érdekes lehet. |
A módszertanról még többet itt olvashat.Köszönet a publikálás lehetőségéért. |