A tea olajai |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Talán nem is gondolunk arra, hogy a tea milyen gazdag olajtároló. A növények illóolajként, esszenciaként tartalmazzák az olajokat a tea az alábbi táblázatban felsoroltakat gyűjti és raktározza magában. A fermentáció során módosuló katechinek mellett ezek az olajok a felelősek a tea illatáért, ízéért, gyümölcsösségéért, vagy virágos, parfümös mellékízeiért. Az olajok szinte azonnal kioldódnak a levélből és szupervékony filmként vonják be a tea felszínét, iváskor azonnal a szájpadláshoz és az orrcsatornán át a szaglóhámhoz jutnak. A tea a szájpadláson illatozik, a nyelvünkön terjed szét és a torkunkban ízlik. Kínában a teamag olaját vonják ki és árulják drága gyógyszerként. Talán nem fölösleges figyelmeztetnünk, hogy a teaolajként reklámozott, fogkrémben is felbukanó teafa olaj nem a Camellia sinensis, hanem a Melaleuca alternifolia termése.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|