A tea kémiai alkotóelemeit két fő csoportra osztjuk, illékony és nem illékony komponensekre.Általában véve azt lehet mondani, hogy a tea aromája az illékony elemeknek tulajdonítható, míg a színe és íze főként a nem illékony alkotó részektől függ.
|
|
A polifenolok adják a nyers tea levéltömegének 20-35%-át és az elkészített, legyártott zöld tea száraz levél tömegének 11-20 %-át. A teában található polifenolok hat nagyobb csoportba sorolhatók. Ezek közül a legfontosabbak, a polifenolok túlnyomó részét (60-80 %-át) adó katechinek. Nem túlzás azt állítani, hogy a tea öntet a polifenolok materializálódása. A tea polifenoljainak főbb összetevői a:
Ezek közül az EGCG, az EGC, az ECG és az EC adja a katechin frakció 90 %-át, míg a C és a GC kb. 6 %-át. Más, itt nem ismertetett katechinek további 2 %-ot adnak. A katechinek vízben oldódó színtelen anyagok és (részben) a zöld tea fanyarságáért és keserő ízéért felelısek. Az ECG, EGC és EC katechineket elıször Tsujimura szeparálta 1927-35 között, az ECGC-t 1944-ben „találták fel”. Az éter típusú katechinek erısebben Ez eddig nem hangzott túl izgalmasan, inkább egy nyelvtörőnek tűnik. A tea Mindjárt feltűnik néhány ismerős a sarkon. A tea levél, legújabb kutatások szerint a tealevél "bőre", "hámja" néhány olyan enzimet tartalmaz, amelyek oxigén jelenlétében (a tea levelének megtörése, megsodrása után) megfelelő hőmérsékleti körülmények esetén katalizátorként szolgálnak a polifenolok átalakulásához. Ezek közül az enzimek közül legfontosabbak a Polifenol oxidáz PPO
EGCG + EC = Teoflavin 3 monogallát EGCG + ECG = TEoflavin 3-3 digallát EGC + ECG = Teoflavin 3 monogallát GC + EC = Isoteoflavin GC + C = Neoteoflavin
Ezek a polifenolok más növényekhez képest kiemelkedően nagy mennyiségben találhatóak a teában. A kész zöld tea szárazanyagtartalmának több, mint 30 %-át a polifenolok teazik ki. Ezzel szemben a fekete teában a polifenolok jelentős része átalakul más vegyületekké. Így például a flavanol-3, ami egy monomerikus polifenol a jelenlévő, az oxidálódását elősegítő enzimek hatására biflavonollá, teorubiginná és más polifenolokká alakul. A fekete teák levéltömegének 10-20%-a teorubigin, ami további, különböző molekulasúlyú , még nem pontosan ismert vegyületek kialakulását teszi lehetővé. A wulongok monomer katechineket, teoflavinokat és teorubigint tartalmaznak. Fontos tudnunk azt, hogy a polifenolok keláció révén igen jól kötik meg a fémeket. Reagensek továbbá az alkaloidákkal ( ez teszi könnyebbé a teában található koffein és teofilin oldhatóságát), valamint nagy molekulaszerkezetű anyagokkal, mint a zsír, szénhidrogének, fehérjék és nukleinsavak. A polifenolok és a rák A zöld tea jelentős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatást mutat. A rosszindulatú daganatok sejtjeivel kapcsolatos kuttásokban állatkíséretekben a zöld tea polifenoljainak alkalmazása, ezek közül is elsősorban az epigallokatechin-3 gallate (EGCG) a daganatsejtek átmeneti elhalását (apoptózis) eredményezte, míg az egészséges sejteket megkímélte. Ennek a szelektív hatásmechanizmusnak az oka még ismeretlen. Ma már az is világos, hogy az EGCG kezelt bőrsejtekben, a kezelés mértékével arányosan a daganatsejtek elhaltak. Ezekben a kísérletekben derült fény arra, hogy az EGCG hatását egy különleges molekulán az NF-kappaB-n (NF= Necrosis factor) keresztül fejti ki, ami a sejtek születésével és elhalásával kapcsolatosan ható molekula. Polifenol tartalom 200 cl zöld teában Epigallokatechin-3 gallate - 142 mg Epigallokatechin (EGC) - 65 mg Epikatechingallate (ECG) - 28 mg Epikatechin (EC) - 17 mg
|