Epidemiológiai kutatások már régóta szoros összefüggést mutatnak a polifenolokban gazdag diéta és a keringési és szívbetegségek re való hajlam csökkenése között. Az ún. francia paradoxon arra a tényre utal, hogy a franciák, bár ugyanannyi, vagy több alkoholt fogyasztanak, mint más európai nemzetek, mégsem tartoznak a keringési betegségekben leginkább érintett népek közé, holott a magas alkoholfogyasztás köztudomásúan növeli ezeknek a betegségeknek a kockázatát.
A polifenolok erős antioxidánsok, ez a kémia nyelvén azt jelenti, hogy valójában erősen reduktívak, vagyis azt akadályozzák meg, hogy más jelenlévő hasznos anyagok oxidálódjanak. A polifenolok nem akarnak jók lenni, egyszerűen gyorsabban agresszívebben reagálnak, mint a jelenlévő és veszélybe került emberi sejt, vagy vitamin. Gyümölcs, C-vitamin, fehér és zöld tea, módjával fogyasztott, héjon erjesztett vörösbor, zöldségek, mint a padlizsán, magvak rendszeres fogyasztása és a mértékletes életmód jelentősen csökkentik a szív-, és keringési rendszerek betegségeinek kockázatát. A polifenolok felvétele csökkenti az LDL koleszterin (Low Density Lypoprotein - ez a "rossz" koleszterin) oxidációját, s ezzel megszakít olyan folyamatokat, amelyek az artériák beszűküléséhez vezetnek. |