A tea túladagolása |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Bármi, amit magunkhoz veszünk, legyen az a közönséges víz, vagy a szupererős méreg botulin orvosság, vagy méreg voltát valójában csak adagolás dönti el. Fokozott vízfogyasztás is vezethet halálhoz, a vegetatív idegrendszert blokkoló botulin pedig igen kis mennyiségben a plasztikai sebészetben ráncsimítóként használatos. Csupán a koffein koncentrációból kiindulva úgy tűnhet, hogy a teával több koffeint juttatunk szervezetünkbe, mint a kávéval. De köztudomású, hogy egy csésze kávé elkészítéséhez 6-7 gramm kávét, míg egy jó teához 2-3 gramm teát használunk. Így tehát egy eszpresszó 6,5 gramm * 1,5% = 97,5 miligramm koffeint, míg egy tea 2 gramm * 3,5% = 70 miligramm koffeint tartalmaz.
A koffeinféle alkaloidák nagy mennyiségben mérgezési tüneteket okozhatnak. Ez nem vonatkozik a teofolinra és a teobrominra, aminek az emberi testhez mérten igen kicsi a koncentrációja. Ezzel szemben minden élőlénynek más és más méregküszöbe alakult ki ezekre az anyagokra. Mindössze 100 gramm jó minőségű, 80-90 % kakaótartalmú csokoládéval 7-8 óra leforgása alatt könnyedén megmérgezhetünk egy 15-20 kg-os kutyát, farkast, koyotot, vagy rókát. (a halálos dózis 200 mg/testsúly kg). A koffein az egyetlen a metilxantinok közül, melynek huzamosabb ideig tartó, normálistól eltérően magas fogyasztása mérgezési tünetekhez vezethet. Koffein általi halálra ítélni valakit mindazonáltal lehetetlenség, ennek emberre vonatkoztatott határértéke LD(szájon át)=150 mg/testsúlykg , ez egy 80 kg súlyú teamester esetében kb. 120 espresso, vagy 35-40 liter tea. Egyáltalán nem lebecsülendő a koffeinmérgezés lehetősége ellenben gyermekek esetében, akik bár sokkal gyorsabb anyagcserével, de 35 mg/testsúly kg adagra mérgezéses tünetekkel reagálhatnak. Ez hét csésze espresso, vagy 10 csésze tea. A gyerekek idő előtti koffeinre szoktatása tehát káros és tilos!
Az alábbiakban néhány élelmiszer, ital szokásos koffeintartalmát közöljük: |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
A táblázatból kitűnik, hogy jónéhány meggyőződésünk egyszerűen rossz beidegződésen, vagy félreinformáltságon alapult. Ilyen például a hosszú kávé, vagy a diétás üdítőitalok koffeintartalma, nem is szólva arról, hogy a közhiedelemmel ellentétben a fekete tea koffeintartalma jóval alacsonyabb egy zöld, vagy fehér teánál. Fontos tudnunk, hogy bár egy wulong tea mindig több koffeint fog tartalmazni, mint egy fekete tea, de nagy különbségek vannak a koffeinszintben a korai és a nyár végi szedésből származó teák esetében. Nyár végére a tea összetétele jelentősen átalakul, a kora tavaszi rügyteából készült matcha 3-3,8 % koffeintartalmával szemben a nyár végi bancha már 2 % alatti koffeint tartalmaz. Ezek az értéktelen teák adják aztán az olcsó, ízesített, zöld teák alapanyagát, így aki felfrissülésnek egy finom, fügekaktusz, vagy karamell ízesítésű zöld teát kíván fogyasztani, nem árt, ha tudja, hogy egy jobb minőségű teát is rendelnie kell. |