A mate íze |
A mate íze nem túl finom, legalábbis nem finom, abban az értelemben, ahogyan az átlagember egy ételt, vagy italt jellemezni szokott. A puerh teához hasonlóan itt is az erő támasztja alá az ízt. Inkább erős, támadó, asztringens, néha füstös ízt idéz. Alapvetően egy összehangolt csersavtámadás az ízlelőbimbók ellen. Néha egy mate elfogyasztása után azt az ízt érezzük, mintha dohányoztunk volna. Az édesítés, ízesítés nem sokat javít rajta. Akkor miért isszuk? Éppen ezért, mert ilyen áthatóan erős és hatékony. És finom. |
Levél, vagy szár? |
A matéval kapcsolatosan két probléma szokott felmerülni; az elkészítés és a választás. A kettő szorosan összefügg. Amikor Magyarországon valakiben felmerül a mate tea fogyasztásának igénye, akkor a hagyományos eszközökhöz nyúl, azaz teáskannához és filterhez. Ezzel nincs is semmi baj, vannakm tölthető filterek és az így készített tea nem lesz kevésbé hatásos, mint az eredeti dél-amerikai elkészítés eredményeként születő tea. Csak más lesz. A mate tea tradicionális elkészítéséről itt olvashat. |
De milyen matét válasszunk a kapható sokféle ismert és névtelen márka közül? |
Mivel Európában a filteres módszer az elterjedt, ezért a hagyományos száras, poros mate nem felel meg annyira a fogyasztók "esztétikai ízlésének". Jobban hasonlít az elterjedt trea képhez a kis négyzet alakúra tört levelekből és csak levélből álló mate. Nem poros, nem száras és zöld, szép, egyenletes. Ilyen teát a legritkbb esetben iszik egy igazi matézó. Miért? Azért, mert a hagyományos módszer esetében, a tökből fogyasztott mate, ha csak levélből készül, hosszú távon kérosan erős, irritálja a gyomrot és az emésztőszerveket és az íze is savasabb. Szárakat, levélnyelet nem azért kevernek a matéhoz, mert nem volt kedvük kiválogatni, hanem mert annak íze és összetétele szépen kiegyensúlyozza a mate erejét. Tehát aki hosszú távon számol a mate fogyasztással, hagyományos, tökös módon fogyasztja, válasszon hagyományos, szárral kevert matékat. (Jó ellenpélda a Nobleza Gaucha szárnélküli piros matéja, amit viszont különféle ültetvények, eltérő ízkarakterű és erősségű teáiból válogatnak és poros...) |
Adagok |
Ez nagyon egyszerű, az igazi matét több lépésben felönthető teaként kell kezelni, még akkor is, ha filterben kezeljük. Ez azt jelenti, hogy egy bő evőkanálnyi matéval megtöltve a filtert, egész nap többször felönthetjük, legalább 5-7 nagy csésze teát nyerhetünk belőle. Ha már tökösek vagyunk, akkor egyéni ízlsé szerint járjunk el, de ne adjuk alább, mint 3-4 evőkanál tea/tök. |
Ízesített maték |
Az európai ízlés itt is sokkal durvább, a kevés kapható ízesítés általában csak leveles, de durva minőségű, füstös levelekre pakolt erős aromákat jelent. Az argentin gyártók ízesített matéinél senki se számítson arra, hogy rózsa-, vagy narancsliget ugrik ki a zacskóból, amikor kinyitjuk. Enyhe, néha alig érezhető, inkább "jaffa-szerű" aromákat érzünk, inkább csak enyhébbnek érezzük a normál matéhoz képest, tulajdonképpen ez is a feladata. |
Márkák |
Szinte minden márka ajánl olyan matékat, amelyekben a mate eredendő erejét gyógyfüvekkel keverve csillapítják. Ezek a teák tökéletesek kezdőknek, de egy vérbeli matézó csak amolyan "gyerek maténak" hívja őket. Ilyen ízesített, herba matékat gyárt a CBSé, a Cachamate, a Cruz de Malta és az Adelga mate. |
Organikus mate |
A matét hatalmas kirterjedésű mate ültetvényeken termesztik, a kártevők ellen, mint minden más növényi kultúra esetében vegyszerekkel védekeznek, Ez alól természetes környezetben meghagyott félvad ültetvények jelentik a kivételt. Ezeknek az organikus mültetvényeknek a matéit a nagy márkák külön címke alatt kínálják, de ez nem túl gyakori. A Kraus matéi teljesen organikus teák, egyebekben a Rosamonte és a Nobleza kínálnak ilyeneket. |
A mate szezonja |
A mate szezonja augusztustól kezdődik, ilyenkor érkeznek a friss maték. Ezek a legjobbak a hideg tererék, vagy a brazi stílusú chimarrao elkészítéséhez. A Rosamonte árul érlelt 2-3 éves matékat, ezek kisimult, kiegyensúlyozott, üdítő teák. |