Érlelés |
A pu'erh alapanyagául szolgáló teák termőterületén belül meglehetősen eltérő az egyes területek éghajlati adottsága. Kunming, a pu'erhek mai legfontosabb elosztó központja például viszonylag száraz éghajlatú, szemben a déli területek meleg, de fülledten párás levegőjével, nem is beszélve a pu'erh történetében nagy szerepet játszó Hong-Kong mikroklímájával. Nedves, párás éghajlaton felgyorsul az érés, száraz éghajlaton a tea intakt és friss illatú, lassan érő tea marad. Hong Kong és Makaó kereskedői eleinte csak megfigyelték, később kísérleti úton bizonyították, hogy a tavaszi rövid, de nagyon párás évszakban, amikor a levegő páratartalma a 90%-ot is meghaladja, a tea vizet vesz fel, az érési folyamat felgyorsul, majd az év hátralevő részében, a forró nyár 70-80% körüli páratartalmában kiteljesedik, míg a száraz télen lenyugszik és a ciklus minden évben elölről kezdődik. A tea és a benne élő mikroorganizmusok együtt élnek a környezet változásaival. Ezt, a természeti környezetből fakadó adottságokat tiszteletben tartó tárolást nevezzük száraz érlelésnek. |
"Szemét" tea |
A délkelet-ázsiai országok (Malajzia, Hong-Kong) kereskedői hamar rájöttek, hogy a nedvesebb környezetben tárolta tea hamarabb érik, ezért hozzáfogtak a folyamat mesterséges felgyorsításához. Tapasztalt kéz által kontrollált tárolás esetén ez megfelelő előnyöket is hozhat, de gyakori a helytelen, erőszakosan gyors érlelésből adódó károsodás, egészen pontosan szólva, a piac tele van ilyen termékekkel. A mesterségesen felgyorsított érlelés a nedves tárolás, vagy nedves érlelés. A tapasztalt kereskedők úgy tartják, száraz és nedves érlelőkamra is csak egy van, az összes többi valamilyen fokozat a kettő között. A túlzott igyekezet a tea befülledéséhez és bepenészedéséhez vezet. Extrém esetekkel is találkoztam már, amikor azon túl, hogy a tea környezetét mesterségesen párásították, magát a teát is nedvesítették, szabályszerűen, vízzel bespriccolva. A nem megfelelően kézben tartott fermentáció, vagy a helytelen, hosszú időn át nedves, párás levegőn történő tárolás szürkés, fehér, penészszínű Pu’Erht eredményezhet, lehet gőzölt, vagy nyers, sose fogyasszuk! Ezt nevezik"Chou Pu Cha"-nak, vagyis “büdös, szemét puerh teának |
Nem jól szellőzött, nedvesen tárolt sheng puerh. Rozsdás színű, a felszíne porózus, belül csomókban koncentrálódik a penész |
A puerh tárolás feltételei |
A nagyon öreg - tíz év+ -sheng pu’erhek lassan sötétebb, gesztenyeárnyalatot vesznek fel, ízük virágos, végtelenül lágy, édeskés és szinte minden ismert tea ízét képes utánozni. A jól tárolt és érlelt öreg teák igazi kincset jelentenek egy tearajopngó számára, 3-4 grammos darabkájukat 20-25-ször lehet felönteni.
|