1. Tealepény |
21 fiú bambuszlevélben |
A pu'erh hagyományosan legelterjedtebb formája a lepény volt, amibe rendszerint domborműves formában valamilyen mintát, jókívánságot, szerencsehordozó jelet nyomtattak. A lepény formája, főbb alakzati jegyei mind funkcionális eredetűek. A lenzsákba töltött tea átveszi a zsák és a zsák szájának lezárásakor az összecsavat anyagcsomó mintáját. A lepény eredeti súlya 357 gramm volt. |
Chi Tse Bbeng Cha chitsebeengcha 七子 饼茶 |
Az egyenként papírba csomagolt lepényekből hetet összefűztek, majd bambuszlevelekkel burkolták be és növényi eredetű rosttal, vagy dróttal kötözték össze. A hét lepény neve a Chi Tse Bbeng Cha (vagy másik fonetikus átiratban Qui Zhi Beeng Cha), szó szerint: Hét Fiú Tea Lepény. A hetes szám szerencsehozó tulajdonsága miatt került a tea közelébe, a hét fiú azt jelentette, a családnak legyen sok gyereke és hozzon neki szerencsét. Az egyben tartott hét fiú lepény a család egységét hivatott szimbolizálni, a tea kerek, egész arca a teliholdra emlékeztetett. Minden, ami a tealepény formájában és csomagolásában megjelenik a szerencsét, a jó egészség megőrzését és a boldogságot kívánta megjeleníteni |
Hét darab 357 grammos fiú, tea formában összesen 2,5 Kg teát jelentett, és a bambuszlevélbe burkolva kötegnek (tong , szó szerint: cső) nevezzük. Lefordítani ezt is fölösleges, ha két sör és a napi politika mellett az otthoni puerh teára terelődik a szó, mondják csak bátran, most vettem két Menghai 7542-t. A hét fiú tea lepény kedvelt ajándék volt házasságkötés alkalmából, vagy új gyermek születésekor. A Chi Tse Bbeng Cha kötegéből három (7,5 Kg került egy bambuszkosárba és ebből három az öszvérek, vagy lovak egyik oldalára. A hagyományos méret a 90-es évek közepétől sokat változott. A vad teákat 4-500 grammos lepényekbe préselték, de megjelentek 1, sőt 2,5 kg óriás lepények, míg 2000 után elérhetővé váltak a 100, 125, 200 grammos kis formák is. Az ötvenes évek fellendülő teatermelésében a hagyományos kőpréses lepények gyártása improduktívnak bizonyult, ekkor kezdték el a gépesített, lenzsák nélküli "zuhanyrózsás" prések alkalmazását, ami préselés közben meggőzölte a teát. A préselés a szokásosnál jóval nagyobb erővel történt, a kész teán pedig jól látszanak a gőzkimeneti furatok helyei. Az ilyen teát diszkoszteának nevezik. |
2. A tuocha |
Másik, hagyományos forma a tuocha, azaz csésze tea, 8-10 cm átmérőjű általában 6 cm mély, réteges szerkezetű, melynek formája kedvez a hosszú érlelésnek. A tuocha általában 100, vagy 250 grammos volt, a Xiaguan Teaüzem emelte be a hagyományból a nagyüzemi teagyártásba az ötvenes években, de ma már itt is elképzehetőek a legkülönfélébb méretek. A népnyelv úgy tartja, hogy a tuocha akkor alakult ki, amikor a teaszedő munkások a teát lopva ruhájuk alatt gyűjtötték össze és hüvelykujjukkal mind szorossabbra préselték. A lyuk szerep valójában az, hogy a szokásosnál vastagabb tearéteg is megfelelően ki tudjon szellőzni, ne fülledjen be a gőzzel kísért préselés után. Globalizált formája a xiao (mini) toucha (lásd itt) , ami 4-6 grammos minifészek, ami minőségtől függően elég 1-1,5 liter tea elkészítéséhez. |
3. A teatégla |
A lepény után valószínűleg a legnépszerűbb forma a tégla, vagy zhuan cha . Általánosan elterjedt tömege 100, vagy 250 gramm, vad teákból készülnek fél kilogrammos, vagy nagyobb téglák is. Azt nem kell bizonygatni, hogy a tégla praktikus forma, jól szállítható, sőt segíti az érlelést is. Éppen ez volt az oka, hogy a lepény mellett a messzire szállított préselt teák között leginkább ez a forma terjedt el. A mongóliai és tibeti préselt teák szinte kivétel nélkül tea téglák. Csomagolása egyszerű csomagolópapír, pálmalevél, vagy bambusz. |
Vad teafák bíbor rügyei 500 gramm - Dehong |
4. Teagomba |
Minden eddig bemutatott teaforma valamilyen módon, akár funkcionális, akár más, társadalmi közösségi okból kifolyólag elfogadható, érthető volt. De mi késztet egy földművest arra, hogy a termelt teát gomba alakba préselje? Ráadásul - és ez a képen kevéssé látszik - tetemes méretű gombáról van szó. A hagyomány úgy közvetíti a gomba születését, hogy valójában gömb, labda alakú teát szerettek volna készítbeni, de az egész egyszerűen nem sikerülhetett, mert a tea nem tudott megfelelően kiszellőzni. Így lett a labdából majdnem labda, de hogy valamilyen forma mégis legyen, lett a gomba. Valójában a gomba ugyancsak elterjedt forma, szimbolikája pedig megegyezik a tökével, szerencsét, bőséges szaporulatot, gazdagságot előlegzett a megajándékozottnak - igazi vásárfia volt. Hozzá kell tennünk, hogy a gombateát ugyanolyan gyakran nevezik és tekintik "szív alakú teának"! A gombatea 238 grammos eredeti tömeggel jött a világra és hetet csomagoltak belőle bambuszháncsba, vahy pálmalevélbe. Ma érthető okokból nem túl népszerű feldolgozási forma, de időről-időre felbukkan egyik másik gyártó palettáján. Legutóbb a Xiaguan és Chang Tai Hao gyártott - ez utóbbi kitűnő minőségű - gombateát. |
5. Fangcha - A kocka neve: tea |
6. A sütőtökbe zárt tea - Töktea, Gua Cha |
A tök formába préselt tea szintén gyakori, jelentése bőség, gazdagság, köszöntés és jókívánság. Nem véletlen, hogy óriási tökgúlába pakolt teaformák várják a vevőket a boltok és a pu'erh gyártók bejáratánál. A tök alakú tea népies neve arany tök, emlegetése pedig egyenlő a jó szerencsével és gazdagsággal. Íme egy gigantikus, teából készült tök Kunmingban, ami egy plázában működő teabolt előtt vonzza a vevőket. |
7. Zhu Tong Xiang Cha - Bambuszba préselt pu'erh |
A bambuszban sütött pu'erht nem a forma iránti igény szülte. A Jingpo, a Dai és a Lahu törzs évszázadok óta házasítja a bambuszt és a teát a konyhában, a tea ki-, és elkészítésekor. Burmából ered és egész Dél-Yunnanban elterjedt a tealevelek szezámmal, fokhagymával és zöldségekkel való felszolgálása. Minden eredeti teahegységben bevett szokás a frissen szedett és kikészített levelek bambuszban való felöntése és felszolgálása. |
Bambusz teáskanna |
De a legkülönösebb kétségtelenül a bambuszba préselt és bambuszban érlelt tea. Az előkészített maochát egy az illesztésnél félbevágott bambuszrúdba tömik, préselik egyre erősebben. A megtelt bambuszrudat végül parázs fölött óvatosan megsütik. A sütésnek két funkciója van: blokkolja a megsodort tea fermentációját és a lassú sütés alatt a tea átveszi a bambusz földes, friss illatát. A bambuszból a gyökér feletti első tagot használják, itt a legerősebb a bambusz semmivel sem összehasonlítható parfümje. |
Eau de bamboo |
8. Yuen Pao- tea |
Elsőre egy cowboy kalapnak látszik, de nem az. Ez a yun pao a nemesfémek hagyományos kínai tömbje, az antik fizetőeszköz, az aranyhajó, ami könnyű életet és gazdagságot hoz, csak éppen teából. A tea yun pao nem régi forma, újonnan tűnt fel, ugyanúgy mint a lapos tárcsa, a valódi kalap, vagy a szív alakú tea. Megtalálható 6, 100, 250 grammos formában és lehet belőle teát is készíteni, de ivás helyett arra való, aminek látszik, ez egy ajándéktárgy. |
9. Sakk tea - teasakk - 象棋茶 |
Az egyik legszebb ajándék, nagy megbecsülést, intelligenciát fejez ki, ha teából készült sakk készletet kapunk ajándékba. A kínai sakk xiangqi, xiángqi bábui természetesen feliratos képek, írásjelek, a sakktáblán a miniszterek, elefántok, tábornokok masíroznak át vörös és fekete színben. A teasakkot nem szükséges beszínezni, hiszen az egymással szembenálló színek játékosainak eltérőek a nevei. Élvezeti értéke, már ami a teát illeti legtöbbször lényegtelen, nem szokás felönteni, sem ajándékozás, sem vesztes parti után. |
10. A Liu-an és Liu Bao érlelt tea |
Guangdong, Guangxi, Szecsuán és Anhui ravaszul fermentált, isteni finom teái, szintén a környező országok tejes, vajas teáinak alapanyagát jelentik. A külső forma itt is szoros kapcsolatban áll a belső tartalommal, a természetes bambusz jó otthona a teában élő mikroorganizmusoknak, szellőzni engedi és mégis elzárja a teát. Felöntéskor szokás a kosár egy darabkáját is a kannába tenni. |
11. Narancs - pu'erh - Tangerine dream |
Grapefruit, vagy narancs is szerepet kaphat a puerh formába öntésében és ízesítésében. A sheng, vagy fermentált sötét puerht elkészülte után mégegyszer meggőzölik és narancs, grapefruit, vagy más citrus héjába préselik, majd a napon megszárítják. A szárítás akár egy hétig is eltarthat, eközben a tea átható citrus aromát vesz fel. A kínai mandarin, vagy narancs egyébként ehetetlen, hányingert, émelygést okoz, de az illata minden más citrusénál erősebb. Különös, édes-citrusos frissességgel ízesített öreg puerh. Menyasszonyi ruha nagyi szekrényében. |
12. Leveles pu'erh: tea formájú tea |
San-cha 散茶; ez a leveles pu'erh, melyet látva a magyar teafogyasztó „teafű” felkiáltásra ragadtatja magát. Formátlansága nem örökkévaló, ha a piac úgy kívánja, bármikor képesek egy kicsit felgőzölni és formába önteni. Szó szerint azt jelenti: "szétszórt tea". Egy legenda szerint a hong-kongi éttermek saját recept szerint keverték össze a megvásárolt, érlelt, rendelkezésükre álló pu'erheket. "A ház teáját kérem!" Főleg shu puerhként, vagy más vidékek sötét teájaként (hei cha) találkozhatunk vele. A puerh kultúrában sokkal gyakoribb a formázott tea, mint a szálas, leveles tea. |
8 éves, érlelt, leveles pu'erh Menghai imperial |