Zi Ni Shui Ping Cha Hu 紫泥水平茶壶 Bíbor Agyag, Vízszintes teáskanna. A víz szint, ami a yixing teáskannák esetében teaszint, a jó kiegyensúlyozottságot, harmóniát jelenti. A klasszikus Qing formák közül a Shui Ping és a Si Ting a kedvencünk. A Shui Ping nagy kihívás, mert elvékonyodó csőre miatt nagyon pontos mind a tea kiöntésének módja, mind ideje tekintetében. Ezt a formát vitték az emigráns szerzetesek Japánra is és használták a leveles zöld teák készítéséhez. Shui Ping kannával minden tea sűrűbb és persze, ha kevésbé figyelünk oda, akkor túlzott is lehet. Mivel ezt el akarjuk kerülni, nagyon figyelünk, időben nyúlunk a teához, vízhez és kannához. Legnagyobb előnye, hogy leszoktatja a tea növendékeket a kanna kényszeres rázogatásáról és hintáztatásáról, amit oly sokszor látunk társaságben és videókon. Túldöntve átfolyik, a rázogatás pedig semmit sem ér. Pontos, kiegyensúlyozott, derűs kezekre van szükség. A kanna szűrője meglepetésként fém szűrő, nem kell megijedni tőle, akinek nem teszik, kiveheti (szűrő nélkül igazán autentikus, legalább lesz értelme a cha dao készleteknek. A kanna testén mindenhol egyenetlenségek; nem érdekes. Koreai és japán társai még gondatlanabbak, de funkcionális részei tökéletesek. Az olyan Zi ni Shui Ping kannák, amik még ebben a tekintetben is tökéletesek 150-200 dollárnál olcsóbban nem kaphatóak, de van jóval drágább is. A Shui Ping kannák fedelének magas kávája és vékony pereme van, ami a kanna peemére támaszkodik, ami mindenféle egyenetlenséget azonnal elárul. A nyél vékony és erős, kecses fogást ad (a kezeket könnyítve) a kannának. |