4 gramm gyokuro
20 ml víz 40* C fokon 1-2-3-4 percig, ez teljesen Öntől függ, ha nagyon ügyes, megnyerheti a gíokuro bajnokságot.
Háromszor ismételjük, a második felöntés rövidebb, majd három után növeljük a víz hőmérsékletét 90 fokig.
Korábban kitértünk már arra, hogy a teakészítésnek egyáltalán nem feltétele, sőt inkább akadálya a teáskanna fedele. Magára valamit is adó teázó felöntés után nem fedi le a gaiwant, a yixing kannát, sőt mi több, a hivatalos tesztelők is teljesen másra használják a tesztkanna tetejét, a felöntés 5 perce után ebben vizsgálják meg a leveleket. Az egyetlen kivétel talán a különösebb gondoskodást nem igénylő shu puerh, jólvanazúgy. Zöld teáknál, finom oolongoknál jaj ha fedél alá zárjuk a teát. Nem véletlen, hogy ezek a kezdeményezések épp Hoshino faluban születtek, ez itt a legjobb gyokurók hazája. Gyokuro készítésből külön versenyeket tartanak, ott aztán világossá válik, hogy minden kis nüansz, mozdulat másodperc, kiöntési magasság számít. Képzeljék el a legfinomabb, kézzel gyúrt tezumi gyokurót, amit felöntenek, majd a fedél alá zárnak. A 70 + fokkal felöntött zöld teák egyszerűen megfőnek, megégnek. A gyokuro megizzad, ellaposodik. A 90-100 fokkal felöntött és lezárt sheng puerh kiég. Nem a világ vége, de lehet finomabban csinálni. Tudom, a fedél nélküli teáskanna modern egyszerűsítés, de működik.
A másik szempont, amit érdemes figyelembe venni, hogy a gyokuro, nevéhez méltóan pár csepp teát jelent. Az igazi finom gyokuro a 60 ml űrtartalmú teáscsésze alját fedi csak be, így ni.
Hoshino völgyének saját kerámiastílusa és ipara volt, ami kb. 300 évre tekintett vissza, amikor is a hatalmas Kurume klán kezdeményezésére és felügyelete alatt Chikugo vidékén kialakították az első teaültetvényeket és ezzel párhuzamosan a kerámia műhelyt. A fatüzes kemencékben égetett tea és más használati tárgyak ámbra és arany mázat kaptak, amit "naplemente máznak" neveztek, mert a tea kiöntéskor arany árnyékot vet a csészében. Idővel a nagyobb központok mai plázákként elcsábították a vevőket és a Hoshino yaki mintegy 80 évre megszűnt létezni.
Genta Yamamoto Yamétól nagyon is messze Funaokában született (Tottori Prefektúra). Húszéves korától kerámiát tanult, az alapokat Isében, Koishiwarában (Fukuoka prefektúra), itt találkozott először a Hoshino-yaki hagyományával. 26 évesen, 1968-ban megnyitotta saját műhelyét Hoshinomurában és lassú kitartó munkával újra felfedezte a helyi adottságokat és emlékeket az agyaglelő helyektől kezdve a nehezen kezelhető agyag feldolgozásán át a mázazási és égetési technikák tökéletesítéséig. Genta valóban ezzel töltötte élete nagyobbik felét, miközben elismert költő, zenész, kalligráfus is. A műhely neve Genta gama. "Annyi kísérletezés után - mondja - végre meghallottam és megértettem a hoshinoi föld hangját. Ahelyett, hogy képeket, vagy valamiféle elképzelést erőltetnék az anyagra, inkább engedelmesen elfogadom Hoshino földjét, a hegyeket, az itteni emberek társaságát és a valaha volt Hoshino yaki keramikusok motyogását, matatását. Azt mondják nekem, hogy a kerámia csak a földdből születhet, amin állunk, minden értelemben "
Költőként Yutaka Maruyamát a Kurume költőt tekinti mesterének.
Most tölti be nyolcvanadik évét és eddigi tapasztalatait összegezte ebben a különleges hoihinben. A tálcaként megjelenő fedél nélküli teáskanna 10 cm átmérőjű, finom celadon mázat kapott. A leveleket recés felület tartja a hoihinben, amivel lényegében akár fejre is lehet állítani, a levelek nem esnek ki. "Szeretném megkönnyíteni - mondja - az embereknek, hogy elsajátíthassák a gyokuro igazi élvezetét."
A hoihin létrehozásában a saját tapasztalaton kívül egy shizokai tea-ember segítette ötleteivel. Az elkészítést "Shizukucha" módszernek nevezik, ami azt jelenti, hogy nagyon kevés vízzel öntjük fel a teát és pár cseppet nyerünk belőle.
Azért is jó, mert könnyű tisztítani - mosolyodik el. Én pedig hozzáteszem: végre egy teáskanna, aminek nem kell megadnom az űrtartalmát. (kb 100 ml)
A régi házban és műhelyben nincs weblap, internet, okostelefon, csak a közeli folyó csobogása és a műhely körülötti fák suhogása hallatszik.
A hoihint díszdoboz nélkül, biztonságosan csomagolva szállítjuk.