Kosár
Az Ön kosara üres

A Hagi hét élete 7.


  • Eredet: Yamaguchi, Japán
  • Gyártási év: 2010
  • Jelleg: Hagi teáscsésze
  • Elkészítési mód:

    A hagi kerámiát hosszú állás után érdemes fél-egyórára vízbe merítve beáztatni. Ne használja mikrohullámú sütőben. Használat után langyos vízzel tisztítsa meg és puha ruhára fordítva szárítsa.


38 900.- Ft / db

Megveszem

eisan watanabe hagi yaki teáscsésze

A Hagi kerámia  (萩焼, Hagi-yaki) főbb jellemzői

  • a meglehetősen könnyű, kevert, szemcsés alapanyagra felvitt
  • finom földspát és hamu máz
  • ami vastagon vonja be a tárgy testét és hajszálrepedések (crackle, japánul Kannyu) borítják.
  • A crackle máz a használat során beengedi a folyadékot, teát és jellegzetes patinát von a csésze köré.
  • A viszonylag nagy testet masszív talp hordozza, amin ugyancsak jellegzetes vágás látható. 
  • A bevágás eredete állítólag a tea népszerűségének növekedésével hozható összefüggésbe.  A Tensho korban és azt megelőzően a tea a nagyurak kiváltsága volt, értelemszerűen a méregdrága, vagyonokat érő tárgyakhoz is csak nekik volt hozzáférésük. A vágás csorbát ejtett a csészén és másodosztályként már lehetőség nyílt arra, hogy a középosztály tagjai is megkaparintsák.
  • Különösen nagy becsben tartott, jól sikerült darabokon a vágás szerkezeti elem és keresztben négyfelé osztja a talpat.

Az itt látható hagi chawan Eisen Watanabe műhelyében készült, aki a Hagi mellett más stílusokban is otthonosan mozog. A csésze enyhe rószaszín elszíneződése a mázba kevert hamu eredménye, részben véletlenszerűen, az égetési viszonyoktól függően alakul ki, és emeli a tárgy értékét. 

 (萩焼, Hagi-yaki) eisen watanabe matcha teáscsésze

 (萩焼, Hagi-yaki) eisen watanabe matcha teáscsésze

 

 (萩焼, Hagi-yaki) eisen watanabe matcha teáscsésze

 (萩焼, Hagi-yaki) eisen watanabe matcha teáscsésze

 (萩焼, Hagi-yaki) eisen watanabe matcha teáscsésze

 (萩焼, Hagi-yaki) eisen watanabe matcha teáscsésze