A Hagi kerámia (萩焼, Hagi-yaki) főbb jellemzői
- a meglehetősen könnyű, kevert, szemcsés alapanyagra felvitt
- finom földspát és hamu máz
- ami vastagon vonja be a tárgy testét és hajszálrepedések (crackle, japánul Kannyu) borítják.
- A crackle máz a használat során beengedi a folyadékot, teát és jellegzetes patinát von a csésze köré.
- A viszonylag nagy testet masszív talp hordozza, amin ugyancsak jellegzetes vágás látható.
- A bevágás eredete állítólag a tea népszerűségének növekedésével hozható összefüggésbe. A Tensho korban és azt megelőzően a tea a nagyurak kiváltsága volt, értelemszerűen a méregdrága, vagyonokat érő tárgyakhoz is csak nekik volt hozzáférésük. A vágás csorbát ejtett a csészén és másodosztályként már lehetőség nyílt arra, hogy a középosztály tagjai is megkaparintsák.
- Különösen nagy becsben tartott, jól sikerült darabokon a vágás szerkezeti elem és keresztben négyfelé osztja a talpat.
Az itt látható hagi chawan Eisen Watanabe műhelyében készült, aki a Hagi mellett más stílusokban is otthonosan mozog. A csésze enyhe rószaszín elszíneződése a mázba kevert hamu eredménye, részben véletlenszerűen, az égetési viszonyoktól függően alakul ki, és emeli a tárgy értékét.