Az Awaji kerámia 淡路焼, Japán nyugati részén a Seto beltengeren található Awaji sziget kerámiája, más néven Minpei kerámia. Ennek a különleges stílusnak az alapítója Minpei Kashu (1796–1871), aki gazdag családban nőve fel, korán megismerkedett a teaszertartással. Fiatal korában Kyotóban tanult kerámiát, majd hazatérve 1835-ben szinte mindenét az Awaji kerámia megalapítására tette fel, mert ebben látta a sziget iparosításának lehetőségét. Számítása bejött, a felvirágzó műhely csakhamar nagyobb bevételt hozott a szigetnek, mint az itt található tizenegy falu összes mezőgazdasági termelése. Utódai némi profilváltásra kényszerülve, csempét is gyártottak, de a kis Awaji szigetnek ma is saját kerámiája van. Az Awaji kerámia általában Sancai stílust követő három színű (zöld - sárga - barnásvörös), vagy kék díszítés krém alapon.
Az itt bemutatkozó csésze 12-13 cm átmérőjű, 7,6 cm magas és Nakayama Genshin (1906-1983) műhelyében született.