Kiváló minőségű, Japánban gyártott chasen koichához.
Prémium minőség a hétköznapokra. Kétszer annyiba kerül, mint a kínai társa és ötször annyi ideig tart. Hétköznapi igásló, erős, tartós, a lenti használt képek kb. 30 matcha elkészítése után mutatják. A kínai, meg a "német" chasennek ennyi idő után már csak emlékeznek a teára, de teakészítésre már alkalmatlanok.
A Tsuneho 64-vagy kevesebb szálas az usucha és koicha készítésre használatos chasen.
A chasenről bővebben itt olvashat.
A Takayama chasenek történelme a Muromachi kor végére, 500 évre nyúlik vissza, amikor is Murata Juko a japán teaszertartás kialakításának egyik legfontosabb alakja a Shomyoji kolostor főnökének és Takayama urának kérésére megalkotta, kínai elődjéből feltámasztotta a chasent, mint olyat és ezt pont Takayamában tette. Ezután az eszközt bemutatta a császárnak is, aki kegyesen 'Takaho'-nak keresztelte el. Ettől kezdve a chasen készítésének módszere generációról generációra szállt egészen mostanáig.
Amint az ismert a külföldi, elsősorban kínai chasen gyártól elárasztották a piacot meglehetősen kétes minőségű termékeikkel. Azt hogy miért éri meg gyengébb minőségű eszközt gyártani olcsóbban nagy mennyiségben fölösleges megkérdeznünk. Tény, hogy a pár dollárért kínált kínai chasen élettartama, használati értéke, minősége töredéke a japán, vagy koreai társának.
A chasen gyártásához hachiku 淡竹 fajtájú fehér bambuszt 白竹 használnak, amit különféle módszerekkel még fehérítenek. A Kinki régióban (Nara, Kyoto, Osaka, Wakayama ) 2-3 év növekedés után gyűjtik össze a bambuszt, a természetes olajok eltávolítására forrázzák, a téli hideg időben szárítják, összességében további 2-3 évig érlelik. A lenti képeken láthatjuk, ahogy a Suiko-en chasen gyártója kiválogatja a megvásárolt bambusz alapanyagot. A hibás darabokat félreteszik, dekorációra, kerítésnek használják, vagy elégetik. Az összesen beszerzett bambusz alig 20 %-a kerül végül a manufaktúrába.
A nyél szélessége: 1.8 cm (a kínaiak tekintet nélkül a használhatóságra jóval szélesebbek)
Magasság 11.5 cm
A chasen dobozában rizsenyvvel egy papírra van ragasztva. Az első használat előtt óvatosan le kell húzni róla a papírt. Egy lapostányérba öntsünk kevés langyos vizet és állítsuk bele a chasent, így lejön róla a maradék papír és a chasen is átnedvesedik. A mi éghajlatunk nagyon száraz a bambusznak, még az óvatos előkészület után is előfordulhat, hogy a nyél megreped.
A chasen élettartama erősen függ a használattól. Finom használata közben kerülni kell az erős mozdulatokat, nem kell a csésze aljához nyomni, ne tegyük mosogató és szárítógépbe. Minden használat után folyóvíz alatt öblítsük el és tegyük, de ne feszítsük a chasen tartóra. Minden használatkor először a chasent mossuk el a chawanban kevés forró vízzel.
A különféle teaiskolák eltérő esztétiaki és gasztronómiai értéket tulajdonítanak a matcha hab minőségének.
Az Urasenke usucháját úgy kívánatos elkészíteni, hogy az nagyon apró buborékokkal a lehető legfinomabb habot mutassa, ez a modell terjedt el nyugaton is. Az Omotosenke szerint a matcha félig legyen csak habos, az öntet egyik fele legyen hab nélküli. Megjegyzem, hogy ez utóbbi nagyon finom, különleges ízű matcha. A koichához jobb a kevesebb, erősebb szálú chasen használata, usuchához értelemszerűen a finomabb a legjobb - elvileg... Mivel nem jellemző, hogy a mindennapi matcha ivó többféle chasent is tartson otthon, a leginkább elterjedt forma a Kazuho és a Tsuneho.
16 szálas | 平穂 Heiho | Koicha | |
32 szálas | 荒穂 Araho | Koicha | |
48 szálas | 中荒穂 Naka araho | Koicha | |
64 szálas | 常穂・並穂 Tsuneho avagy Namiho | Koicha és usucha | |
68~74 szálas | 数穂・繁穂 Kazuho, avagy Binho | usucha | |
75~80 szálas | 八十本立 Yasohonryu szó szerint nyolcvan szálas | usucha | |
81~95 szálas | 百本立 hyaku hontate szó szerint száz szálas | usucha | |
96~120 szálas | 百二十本立 sz szerint 120 szálas | usucha |
_