90-100 szálas kiváló minőségű koreai chasen
A japán és a koreai chasen kétszer, háromszor annyiba kerül, mint egy kínai chasen, kétszer, háromszor olyan jó is? Hogyan vesszük észre egy teában, hogy milyen chasennel készült? Először is van az
Összességében a finom tea finomabban készíthető el vele. Aki vevő a finom részletekre, annak érdemes egyszer kézbefogni. A japán kézművesek minden erőfeszítés ellenére fogyatkoznak, munkájuk értékesebbé válik. Egyébként pedig, ha megrendelünk egy különleges barna bambusz shin koicha chasent huszonezer forintért, akkor már nem is tűnik olyan drágának. Az árkülönbséget már csak részben magyarázza a munkaerő költsége, Kína már sok szempontból drágább, mint Japán.
80 szálas, koreai kazuho chasen elsősorban usucha készítésére, de koichához is megfelelő.
A különféle teaiskolák eltérő esztétiaki és gasztronómiai értéket tulajdonítanak hab minőségének.
Az Urasenke usucháját úgy kívánatos elkészíteni, hogy az nagyon apró buborékokkal a lehető legfinomabb habot mutassa, ez a modell terjedt el nyugaton is. Az Omotosenke szerint a matcha félig legyen csak habos, az öntet egyik fele legyen hab nélküli. Megjegyzem, hogy ez utóbbi nagyon finom, különleges ízű matcha. A koichához jobb a kevesebb, erősebb szálú chasen használata, usuchához értelemszerűen a finomabb a legjobb - elvileg... Mivel nem jellemző, hogy a mindennapi matcha ivó többféle chasent is tartson otthon, a leginkább elterjedt forma a Kazuho és a Tsuneho.
16 szálas | 平穂 Heiho | Koicha | |
32 szálas | 荒穂 Araho | Koicha | |
48 szálas | 中荒穂 Naka araho | Koicha | |
64 szálas | 常穂・並穂 Tsuneho avagy Namiho | Koicha és usucha | |
68~74 szálas | 数穂・繁穂 Kazuho, avagy Binho | usucha | |
75~80 szálas | 八十本立 Yasohonryu szó szerint nyolcvan szálas | usucha | |
81~95 szálas | 百本立 hyaku hontate szó szerint száz szálas | usucha | |
96~120 szálas | 百二十本立 sz szerint 120 szálas | usucha |