Fél liter tea elkészítéséhez használjon 1 teáskanálnyi keveréket, lágy, tisztított vizet 65 C°-on 3-4 perces felöntéssel.
Hagyományos módon való elkészítéshez töltse fel matéval harmadáig a mate tököt, rövid időre kevés hideg vízzel áztassa be, majd folyamatosan öntse fel kb. 70 C° -os vízzel.
Eszközöket a mate elkészítéséhez a mate áruházból választhat.
Belépő a yerba mate tea világába...itt
A legjobb márkanévvel rendelkező kézműves mate a Sole y Lluivia (Nap és Eső) egy ukrán ki-, akarom mondani bevándorlók által alapított kis brand Misiónes déli részén.
Nicolás Pawluk, aki mostmár Don Nicolás 1917-ben, az elsők között kezdett matéval foglalkozni. Mindössze 20 fával indult, a leszedett ágakat egyenként égette, sütötte a félkész matét egy agyagkemencében szárította be. Aprító malomként egy fahordót használt.
A kész matét a szomszédoknak értékesítette, akik maguk őrölték meg kőmalmokban. Évekkel később, az egyre növekvő ültetvényhez egyre korszerűbb feldolgozás is tartozott. A feldolgozást segítő "gépek" nagy részét saját maga fejlesztette ki, így egy 400 kiló feldoglozásához elegendő hengeres kas szárítót és egy aprítót (canchadora). A matét továbbra sem őrölték. 1960-ban egy Barbacuá-típusú szárító is munkába állt és ma is használják. Nicolás erőfeszítéseit fia Luis Felipe folytatta. A márkát a teljes feldolgozási lánccal végül 1989-ben alapították.
A Sol y Lluvia mate főbb jellemzői:
A farmon a feldolgozás nagy részét ma is kézzel végzik. Vegyszereket, növényvédőszereket nem használnak.
Családi vállalkozásban organikusan termesztett mate, igazolás nélkül.
Fatűzön forró levegővel lassan szárított (ún. guaraní módszer) mate. legalább 12-18 hónapig természetesen érlelt.
Erős karakter finom aromákkal. Friss kenyér, csipetnyi tábortűz-füst, teles érzet. A hatása kiegyenlített, nem pörget túl.
Bőven felönthető, érdemes alacsonyabb hőfokról kezdeni.
A farm az Establecimiento Felisa (Tres Capones, 20 km-re Apostolestől Misiones tartományban)
Megjegyzem, hogy a Sol y Lluvia egy balos szlogen Dél-Amerikában, az ellenállás parafrázisa.