Nem láttam még olyan mate termelőt, aki csak a pénztárcájára gondolt volna. A dél-amerikai emberek csordultig vannak érzelmekkel a haza és mindenféle eszmék iránt. A Titrayu létrehozói, a La Cooperativa Agrícola Río Paraná tagjai és vezetői is, amikor azon gondolkodtak, hogyan hívják a kiváló matéjukat, ez jutott eszükbe:
Ez még mind semmi, a matéjuk ismertetője felér egy szakszervezeti ünnepi beszéddel, itthonról nézve először talán megmosolyogtató, ahogy hitet tesznek az együttműködés, szolidaritás mellett, és a dolgozók és közösségek, valamint a természet kizsákmányolása ellen.
Aztán kiderül hogy is van ez a név pontosan:
Igazságos kereskedelmet, földet, munkát és igazságot az ország minden lakójának!
Misiónes tartományban a vidéki lakosság 80%-a földművelésből él, közülük 65% olyan Criollo (spanyol leszármazott) vagy gringo bevándorló, vagy bevándorlók leszármazottja, akik 25 hektárnál kisebb családi gazdaságban dolgoznak és az esetek nagy részében nem tulajdonosai a földenk, amit megművelnek. Saját fogyasztásra és eladásra termelnek. Ezek közül kiemelkednek az évelő fákból és cserjékből származó termékek, mint például a yerba mate és a tea, valamint más egynyári növények, mint a dohány, a kukorica, a szójabab és a bab. A yerba mate történelmileg a tartomány fő növénye volt összesen 18 000 ültetvénynek ad otthont, ebből 10 000 termelő 6 hektárnál kisebb területet, további mintegy 4 500 termelő 10 hektárnál kisebb területet művel.
Ez nem megmosolyogtató, hanem szívszorító.
Füstmentesen, forró levegővel szárított, 12 hónapig érlelt prémium BIO mate igazolás nélkül.
Komplex gazdag íz, ami a felöntések alatt több arcát is mutatja, lassan lecsengő, édes utóízzel.
A mate 2017-ben a legjobb mate díját nyerte el.
A Titraiyju egyik vezetője Juan Carlos Dominguez a mate kutúra egyik különleges alakja, jelenleg a szövetkezet kereskedelmi igazgatója, de nagy mate vállalatoknak is volt már menedzsere. Itt mondja el, hogyan kell hagyományosan és egyébként is jó matét készíteni.
Az első matét 40, legfeljebb 50 fokos vízzel kell felönteni és elkészíteni. azért, hogy a tea jól benedvesedjen és ne mossuk ki (forróbb vízzel készítve kisöpörjük a hatóanyagokat és a többi felöntés besavanyodik, kesernyés lesz és hamar kileheli a lelkét. A többi felöntésnél is maximum 75-80 fokos vizet használjunk.
A másik titok, hogy odafigyeléssel törődéssel, szeretettel készítsük, hiszen gyakran nem csak magunkat szolgáljuk ki , de másokkal is megosztjuk, az irodában, vagy a családban. Ez mindenképpen azt jelenti, hogy miközben matét készítünk, egymással is törődünk.
En el #DiaNacionalDelMate Juan Carlos Dominguez de #Titrayju yerba mate, producida por la Cooperativa Río Paraná de Oberá, nos cuenta cuales son sus secretos para preparar un buen #mate. ¿Cuál es el tuyo? pic.twitter.com/BmFyc9Ss7e
— Pampero TV (@pamperotv) November 30, 2018
BBD: 30.03.2025
Honlapjuk itt lapozgatható