Fél liter tea elkészítéséhez használjon 1 teáskanálnyi keveréket, lágy, tisztított vizet 70 C°-on 3-4 perces felöntéssel. Hagyományos módon való elkészítéshez töltse fel matéval harmadáig a mate tököt, rövid időre kevés hideg vízzel áztassa be, majd folyamatosan öntse fel kb. 70-80 C° -os vízzel.
Eszközöket a mate elkészítéséhez a mate áruházból választhat. Belépő a mate tea világába...itt
Megvan benne minden, ami számít 1000 gramm
A Canarias Uruguay piacvezető márkája, de teáját mégsem Uruguayban gyártja. Uruguayban nincs jelentős mate termesztő kapacitás, az főleg a szomszédos országokra, Brazíliára, Paraguayra és Argentína északkeleti csücskére terjed ki. A Canarias, amelynek weblapja itt olvasgatható, Brazíliában termeli a matéját és jelentős részét oda is adja el, ezért ez már egy chimarrao jellegű tea, pontosabban egy yerba mate, ami a száratlan maték és a chimarraok között helyezkedik el. A karakterét többféleképpen lehet jellemezni, elsőre a figyelmetlen matézó füstös, kemény, kesernyés teaként ismerheti meg, minden csak nem kifinomult, na de ebben az uru-brazil kultúrában nincs is semmi másnak értelme. Kemény legények kemény, de tiszta matéja. A cég egyébként normál teát (Camellia sinensist) is gyárt. Valójában intenzív, édes-kesernyés határok között egyensúlyoz fűszeres utóízzel, nagy energiával.
A Canarias apróra őrölt uru mate, amihez teljesen fölösleges a megszokott módszerrel és bombillával közelíteni, mert úgyis eldugítja. Kis trükkel egy mate tavat , vagy mate öblöt kell kialakítani a tökben és onnan már akadálytalanul lehet szippantyúzni.
A Canarias hivatalos oldala itt ketyeg.
BBD 30.05.2026
A mate tea termelő területei.
Itt egy Canarias reklám