Caballo Negro Traditional prémium yerba mate tea
A már bemutatott Apóstolesből a Yerba mate fővárosából, Misiónes tartományból származik ez a családi vállalkozásban termesztett és készített prémium mate. Nem elég, hogy a csomagban az egyik legjobb mate vár ránk, de üzenetet is kapunk a gyártótól, mindenféle pozitív jókívánságokat.
A vállalkozás három matét készít, egy barbacua, ami nagyon kedvelt és meglehetősen füstös, egy traditional (ez itt) és egy tereré.
Bájos és szórakoztató mate teszteket olvasni. Semmi füst, mondja az egyik. Nagyon füstös - mondja a másik. Nagyon keserű >< Alig keserű. Mintha nem ugyanarról a teáról beszélnének.
Ma egy olyan matét mutatunk be, mondja mate sommelier (amikor sommeliert olvasok, mindig kibiztosítom a revolverem ) amit a @nazcaopen247 bolttól kaptam, ami matékat árul a Villa del Parqueban (tehát megrendelésre készült a szakértés). Egy csomó ilyen önjelölt sommelier kószál az instagrammon, a munkát végül is elvégzik, osztják az észt és terméket. A kérdéses mate a “Caballo Negro” amely az Establecimiento Mica terméke Apóstoles, Misiones déli részéről. Lássuk hát!!
Palo
⚪
Megfelelő mennyiségű szár, ami képes elsimítani a mate intenzitását.
Por
⚪ ⚪
Alacsony portartalom, ez ízlés kérdése. Prémium yerbában én több port szeretek.
Levél
⚪
Érezhetően roppan és törik a levéldarab, nincsenek rajta fekete foltok, a levél jól kezelt.
A blend megítélése
⭐⭐
A blend alapvetően egy suave (finom, lágy) és hosszan tartó yerbát eredményezett.
Kesernyésség
⭐⭐
Eléggé Suave finom yerba
Kiadósság ????
????????????????⭐
Kiadós, könnyedén lehozhatunk róla 1 liternél is több teát anélkül, hogy elvesztené az ízét.
Hát ennyi(ke)
Matét termeszteni és gyártani nagyon nehéz. Kell hozzá egy ültetvény a vörös földön, ami legalább 5 éves. A szubtrópusi vidéken mindenki el akar pusztítani mindent, a maténak is bőven vannak kártevői. A száraz évszakban előfordulhat, hogy semmivé válik a munka, amit éveken át végeztél. Metszeni kell. Évente, másfél évente le kell vágni a megfelelő hajtásokat. Fáradságos úton pakolni és beszállítani az üzembe. Képzeljük el, itt ágakat, hatalmas volument vágnak le, még egy kis üzem is évi 50-100 tonna alapanyagot mozgat meg.
Ezután megfelelő gépekkel aprítani és szárítani kell az ágakat leveleket, ahol el is füstöljük a behordott tonnák nagy részét. Utána be kell csomagolni és raktárra tenni 1-1,5-2 évre. Utána elővesszük és megőröljük. Itt ugrik a majom a vízbe, sikerül-e olyan blendet készíteni, ami egyedi, felismerhető és finom?? Csomagoljuk. Meg kell próbálni eladni.
Jön ellenben egy városi fiatal, aki máshoz nem ért, csak ír pár sort a levegőbe.
Egy kis tiszteletet, ha lehet.
Elnagyolt, de egyöntetű canchada, ebben leginkább a Roapipóra hasonlít. Kevés, szinte semmi por.
Aromák: Nedves eső utáni őserdő virágokkal.
Tiszta, kritizálhatatlan, finom íz, nem fás, nem száraz.
Füsttelen, hibátlan. Egy ilyen makulátlan teánál mindegy mennyire kiadós, mert újra és újra kívánjuk, jobb, ha emiatt nem is túl erős.
Méltó társa a már említett legjobbaknak (Cuatro Caminos, Grapia milenaria, Roapipó/Tucangua, Kraus Gourmet, Anna Park, Arapeguá még ez utóbbitól is jobb)
Lejárat: 23.12.2025. bár egy ilyen teának nincs ideje lejárni.
Lentebb a kedves Caballo Negro vásárlók képeiből válogattunk.